Λεπτές ισορροπίες των ΗΠΑ με το Ισραήλ ενόψει εκλογών: Τελεσίγραφο της Ουάσινγκτον για εμπάργκο όπλων - Tα πλήγματα που δυναμιτίσαν τις σχέσεις Ισραήλ - ΟΗΕ
Μεσανατολικό
Η πραγµατική καρδιά του πολέµου χτυπά στον Νότιο Λίβανο, µε τα ισραηλινά πλήγµατα και τις απώλειες δυνάµεων του ΟΗΕ να προκαλούν διεθνή κατακραυγή
Αντίστροφα µετρά εδώ και µέρες το ρολόι για την αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, την οποία οι πληροφορίες των αµερικανικών ΜΜΕ θέλουν να πρόκειται να διεξαχθεί πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ στις αρχές Νοεµβρίου. Το παρασκήνιο µε τις ΗΠΑ είναι έντονο όλο το τελευταίο διάστηµα, µε την Ουάσινγκτον να εφαρµόζει τακτική «καρότου και µαστιγίου» προς την Ιερουσαλήµ, όπως λένε οι αναλυτές, προκειµένου να πετύχει προεκλογικά βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, ως αντιστάθµισµα για τη νέα στρατιωτική βοήθεια προς τον ισραηλινό στρατό, που προανήγγειλε την περασµένη Κυριακή. Η µεγάλη εµπλοκή των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό στην παρούσα φάση καθορίζει και το προεκλογικό κλίµα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ αναµένεται να συνεχίσει ενόψει και της αναµενόµενης κλιµάκωσης µε το Ιράν. Στο µεταξύ, πάντως, στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ κατάφερε να σκοτώσει τον Γιαχία Σινουάρ, βασικό αρχιτέκτονα της φονικής επίθεσης της «Χαµάς» στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Στον Λίβανο οι πολεµικές επιχειρήσεις συνεχίζονται εντεινόµενες από εδάφους και αέρος. Μέσα σε µόλις µία ηµέρα, την προηγούμενε Τετάρτη, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδροµές στον Νότιο Λίβανο, στην πόλη Ναµπατίεχ και στη Βηρυτό, σκότωσαν 27 αµάχους.
Τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ
Στο επίκεντρο της ατζέντας βρίσκεται το τελεσίγραφο ενός µηνός για εµπάργκο όπλων, υπό τη µορφή προειδοποιητικής επιστολής την περασµένη Κυριακή πως η χώρα θα βρεθεί αντιµέτωπη µε περιορισµούς στη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, αν δεν βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αµερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, και ο υπουργός Αµυνας, Λόιντ Οστιν, διεµήνυσαν προς τους Ισραηλινούς οµολόγους τους: «Σας γράφουµε τώρα για να υπογραµµίσουµε τη βαθιά ανησυχία της αµερικανικής κυβέρνησης για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να αναζητήσουµε επείγουσες και βιώσιµες ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον µήνα για να αντιστρέψουµε αυτή την πορεία», σύµφωνα µε ανάρτηση δηµοσιογράφου του Axios στο X.Στο επίκεντρο το αντιπυραυλικό σύστηµα THAAD
Στο επίκεντρο βρίσκεται το αντιπυραυλικό σύστηµα THAAD, που αποφάσισαν να στείλουν στο Ισραήλ οι Ηνωµένες Πολιτείες. Σε αντάλλαγµα, ο Αµερικανός απερχόµενος πρόεδρος φέρεται να αξιώνει να µη χτυπήσουν οι ισραηλινές δυνάµεις τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά και να εκφράζει ανησυχίες για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τις οποίες επιθυµεί να στοχεύσει το Ισραήλ.
Διαβάστε εδώ: Thaad: Αυτό είναι το ισχυρό αντιπυραυλικό σύστημα που δίνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ - Τι σηματοδοτεί επιχειρησιακά και πώς λειτουργεί
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήδη από τον Απρίλιο έχει ζητήσει από τον Νετανιάχου να προστατεύσει τους αµάχους στη Λωρίδα της Γάζας και τους εργαζοµένους στον ανθρωπιστικό τοµέα από τα χτυπήµατα του ισραηλινού Στρατού. Ωστόσο, το τελεσίγραφο 30 ηµερών της Κυριακής ήταν η πλέον ηχηρή παρέµβαση σε αυτή την κατεύθυνση. Τα πλήγµατα στους κυανόκρανους του ΟΗΕ στον Λίβανο, από ισραηλινής πλευράς, βλάπτουν και την προεκλογική ατζέντα των ∆ηµοκρατικών, που πρέπει να ισορροπήσουν ανάµεσα στον σεβασµό του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και των ανθρωπιστικών ζητηµάτων και την προώθηση µιας πολιτικής στη Μέση Ανατολή που θα στριµώξει µεν το Ιράν, χωρίς όµως, παράλληλα, να οδηγήσει σε περιφερειακή σύγκρουση. Το τελεσίγραφο περιλαµβάνει τον όρο να εισέρχονται στη Γάζα τουλάχιστον 350 φορτηγά µε ανθρωπιστική βοήθεια την ηµέρα.
Συνεχίζονται οι διεργασίες για την απάντηση στο Ιράν
Η απόφαση να σταλεί το Terminal High Altitude Area Defense system (THAAD) είναι ένα εξίσου σηµαντικό βήµα, είπαν πρώην αξιωµατούχοι και αναλυτές, σύµφωνα µε µια στρατηγική προσφοράς στους Ισραηλινούς στενής στρατιωτικής υποστήριξης, µε στόχο να επηρεάσουν τον τρόπο διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που αµφισβητούν αν η αυξανόµενη συµµετοχή της Ουάσινγκτον στη λήψη αποφάσεων από το Ισραήλ, λίγες εβδοµάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων του Μπάιντεν, συµπεριλαµβανοµένης της αποτροπής µιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης και του Ισραήλ να αντιµετωπίσει την ολοένα και πιο δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Εντός του Ισραήλ συνεχίζονται οι διεργασίες για την απάντηση στο Ιράν. Σύµφωνα µε την ισραηλινή εφηµερίδα «Jerusalem Post», εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες ο αµυντικός τοµέας της χώρας έχει επενδύσει δισεκατοµµύρια σε προετοιµασίες για ένα πλήγµα προς το καθεστώς της Τεχεράνης. Τον περασµένο µήνα το Ισραήλ χτύπησε στόχους στην Υεµένη σε απόσταση 1.800 χιλιοµέτρων χρησιµοποιώντας F-15, τα οποία, παρότι αρχικά προορίζονταν για αεροµαχίες, έχουν τροποποιηθεί από τη χώρα για µακρινές αποστολές, αλλά και για να µπορούν να φέρουν σύγχρονες κεφαλές µε πυροµαχικά αµερικανικών και ισραηλινών εταιρειών.
Tα πλήγματα που δυναμιτίσαν τις σχέσεις Ισραήλ - ΟΗΕ
Η πραγµατική καρδιά του πολέµου χτυπά ωστόσο στον Νότιο Λίβανο, µε τα ισραηλινά πλήγµατα και τις απώλειες εντός των δυνάµεων του ΟΗΕ στη χώρα (UNIFIL) να προκαλούν διεθνή κατακραυγή. Για το Ισραήλ, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αποτελεί ήδη διακηρυγµένα ένα «ανεπιθύµητο πρόσωπο» (persona non grata). Σε ένα από τα πιο πρόσφατα χτυπήµατα, ισραηλινές δυνάµεις εκτόξευσαν πυρά κατά παρατηρητηρίου της UNIFIL στα νοτιοανατολικά σύνορα, µε τη δύναµη των κυανόκρανων να σηµειώνει ότι καταστράφηκε µέρος του πύργου και συστήµατα ασφαλείας. Η UNIFIL έκανε ξανά λόγο για σκόπιµα πυρά, υπενθυµίζοντας ότι είναι υποχρέωση των IDF να εξασφαλίζουν την ασφάλεια του προσωπικού και να σέβονται το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων.
Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαµίν Νετανιάχου, ζήτησε από τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να αποµακρύνει τα στρατεύµατα της UNIFIL από τις «ζώνες µάχης», ισχυριζόµενος ότι η παρουσία τους παρέχει «ανθρώπινη ασπίδα» στη «Χεζµπολάχ».
*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»