Το μοναδικό νοσοκομείο που βρίσκονταν σε λειτουργία στη Γάζα καταλήφθηκε όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τον ισραηλινό στρατό.

Στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα η ανάγκη για περίθαλψη είναι μεγάλη. Ωστόσο, ένα μόνο νοσοκομείο λειτουργούσε στο βόρειο τμήμα της πόλης, στο οποίο έγινε έφοδος από τον ισραηλινό στρατό, όπως αναφέρει η Χαμάς.  Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» αυτήν την εξέλιξη.


Ο στρατός, που από τις 6 Οκτωβρίου επικεντρώνει τις επιχειρήσεις στον τομέα γύρω από την Τζαμπάλια, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να ενεργεί στη ζώνη του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, με βάση πληροφορίες για «την παρουσία τρομοκρατών και υποδομών τους» εκεί.

 «Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν και βρίσκονται στο εσωτερικό», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους» που είχαν καταφύγει στο νοσοκομειακό συγκρότημα για να γλιτώσουν από τους «αδιάκοπους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

Η βόρεια Λωρίδα της Γάζας βιώνει τις πιο σκοτεινές ώρες της

Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης, η βόρεια Γάζα βιώνει «τις πιο σκοτεινές ώρες της», προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να προσομοιάζουν με «εγκληματικές θηριωδίες», τόνισε.

Ο Ύπατος Αρμοστής έκανε λόγο για «περισσότερους από 150.000 νεκρούς, τραυματίες ή αγνοούμενους στη Γάζα» από τότε που άρχισε ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ πριν από έναν και πλέον χρόνο.

 «Η βόρεια Γάζα βομβαρδίζεται αδιάκοπα», τόνισε καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει και εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι ο «ισραηλινός στρατός διέταξε τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς την εγγύηση της επιστροφής».

Υπογράμμισε την «εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση» στη βόρεια Γάζα όπου «σχεδόν καμιά βοήθεια δεν κατέστη δυνατό να φτάσει στην περιοχή εδώ και εβδομάδες, με τη συνέχιση παράνομων περιορισμών» από την πλευρά του Ισραήλ.

Στη συνέχεια ο Ύπατος Αρμοστής κατήγγειλε τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις που δρουν από καταυλισμούς και άλλα μέρη όπου φιλοξενούνται άμαχοι, θέτοντάς τους σε κίνδυνο, «κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο».