Την ζωή ζάμπλουτων κάνουν οι ηγέτες της Χαμάς σύμφωνα με ρεπορτάζ των ξέων μέσων που μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ βγάζουν στη φόρα τα… οικονομικά αποθέματά τους.

Ο πόλεμος φέρνει χρήμα που συγκεντρώνεται στα χέρια των ηγετών της Χαμάς, στην περίπτωση τουλάχιστον της Παλαιστίνης.

Λίαρ τζετ, διακοπές σε χλιδάτα ξενοδοχεία, αγορές χιλιάδων ευρώ για τους ηγέτες της Χαμάς, την ώρα που ο λαός της Γάζας παρακαλάει για ένα κομμάτι ψωμί.

Μπορεί η φτώχεια να γονατίζει τον παλαιστινιακό λαό δεν ισχύει όμως για τους υψηλά ιστάμενους της Χαμάς, οι οποίοι ταξιδεύουν στο Κατάρ και μένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία, κάνοντας τη ζωή γαλαζοαίματων.

Χαμάς: Οι περιουσίες που… ζαλίζουν

Η περιουσία του Γιαχία Σινουάρ προκάλεσε εντύπωση. O Γιαχία Σινουάρ «έφυγε» αφήνοντας πίσω τεράστια περιουσία, όμως δεν ήταν ο μόνος δισεκατομμυριούχος από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Ο Ισμαήλ Χανίγιε, ηγέτης της Χαμάς που έχασε την ζωή του τον περασμένο Ιούλιο, διέθετε περιουσία τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στα 7 δισ. υπολογίζονται από κοινού οι περιουσίες του Μούσα Αμπού Μαρζούκ και του Καλέντ Μεσάαλ.  


Διαθήκη Σινουάρ: Οι οδηγίες του για τους ομήρους της Χαμάς

Εννιά μέρες μετά την εξουδετέρωση του Σινουάρ από τις δυνάμεις του Ισραήλ, στο φως έρχονται οι ρητές και ξεκάθαρες οδηγίες που αφήνει παρακαταθήκη στα μέλη της Χεζμπολάχ.

Τρεις χειρόγραφες σελίδες αποκαλύπτουν τις σκέψεις και τα σχέδια του για τους ομήρους και τους προτρέπει «φροντίστε τη ζωή τους, είναι διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια σας».

 

Ο ρόλος του  ΟΗΕ, του Κατάρ και του Ιράν

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει δημοσίευμα της Daily Mail μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων προέρχονται και από φορολογούμενους σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ του 2014 και του 2020 οι Οργανισμοί του ΟΗΕ, που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους των χωρών-μελών, δαπάνησαν σχεδόν τέσσερα και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ στη Γάζα, περισσότερο από το 80% των οποίων διοχετεύθηκε μέσω της UNRWA (Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή και τα Έργα για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες).

Μεγάλο μέρος αυτών των μετρητών, ωστόσο, δεν κατευθύνθηκε προς τους κατοίκους της Γάζας που είχαν ανάγκη, αλλά κλάπηκε από τους ηγέτες τους - για να χρηματοδοτήσουν είτε τον δικό τους τρόπο ζωής είτε την εκστρατεία τους.

Παράλληλα η οργάνωση αυτή έχει πηγές εσόδων και πέραν της UNRWA. Ο κύριος ευεργέτης της είναι το Ιράν, αλλά πρόκειται για μια περίεργη συνεργασία, δεδομένου ότι πρόκειται για σιιτικό κράτος, ενώ η Χαμάς είναι σουνίτες. Αλλά το Ιράν βλέπει τη Χαμάς και άλλες ομάδες ως συμμάχους για την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της εξωτερικής του πολιτικής, που είναι η αποδυνάμωση και τελικά η καταστροφή του κράτους του Ισραήλ.

Οι μουλάδες της Τεχεράνης εξέθρεφαν τη Χαμάς επί δεκαετίες - παλαιστινιακές πηγές παραδέχονται ότι το Ιράν έδινε δεκάδες εκατομμύρια ήδη από το 1994.

Glomex Player(eexbs16lxooqap5, v-d50kgrj6l595)

Η Χαμάς εκτιμάται πως έχει λάβει περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ από τους μουλάδες από το 2014.

Εν τω μεταξύ, οι απλοί Ιρανοί ζουν κάτω από αυστηρούς περιορισμούς. Φυσικά, ο «αγαπημένος» πληρεξούσιος των μουλάδων δεν είναι η Χαμάς αλλά η Χεζμπολάχ, η οργάνωση των 100.000 ατόμων που ελέγχει μεγάλα τμήματα του Λιβάνου.

Οι ηγέτες της Χεζμπολάχ και του Ιράν μοιράζονται όχι μόνο το μίσος τους για το Ισραήλ, αλλά τους ενώνει και το ότι ακολουθούν τον ίδιο κλάδο του σιιτικού Ισλάμ.

Όσον αφορά τη Γάζα, η χρηματοδότηση από το Κατάρ έχει αποδειχθεί καθοριστική για τις επιχειρήσεις της Χαμάς.

Το Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών της Ουάσιγκτον αναφέρει πως το εμιράτο συνεισέφερε περισσότερα από 144 εκατομμύρια ευρώ στη Χαμάς το 2019, 96 εκατομμύρια ευρώ το 2020 και 345 εκατομμύρια ευρώ το 2021.

Το Κατάρ χρηματοδοτεί σήμερα τη Χαμάς με περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, κυρίως με «μισθοδοσία και μίζες, έμμεσα μέσω κοινωνικών υπηρεσιών και κυβερνητικών επιχειρήσεων που βοηθούν τη Χαμάς να διατηρήσει τον έλεγχο της Γάζας».