Με ανακοίνωσή του το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας. «Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί πριν από καιρό» αναφέρει, προσθέτοντας ότι έγινε για να σταλούν «προειδοποιήσεις και μηνύματα κατά των γενοκτονικών πρακτικών, των σφαγών και των πρακτικών απομόνωσης που εφαρμόζει η τουρκική κυβέρνηση».

Η επισήμανση σχετικά με τον χρόνο στοχεύει να ξεκαθαρίσει ότι η επίθεση δεν έχει σχέση με το κάλεσμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος MHP, για την επίλυση του Κουρδικού.


Στα χέρια Οτσαλάν το μέλλον του Κουρδικού

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, κάλεσε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν «να διακηρύξει ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει εντελώς και η οργάνωση έχει διαλυθεί», με αντάλλαγμα την πρόωρη αποφυλάκισή του. Ως προς αυτό, το ΡΚΚ ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει τον Οτσαλάν σε ό,τι εκείνος αποφασίσει.

Ο ηγέτης του ΡΚΚ δέχθηκε αυτή την εβδομάδα στη φυλακή την πρώτη επίσκεψη έπειτα από 43 μήνες. Συναντήθηκε με τον ανιψιό του και βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, Ομέρ Οτσαλάν, στον οποίο δήλωσε ότι, αν και η απομόνωσή του συνεχίζεται, είναι έτοιμος να αναλάβει την ιστορική ευθύνη για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος: «Αν προκύψουν οι συνθήκες, έχω τη θεωρητική και πρακτική δύναμη να μεταφέρω αυτή τη διαδικασία από τα εδάφη της σύγκρουσης και της βίας στα νομικά και πολιτικά εδάφη», ανέφερε. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «Hürriyet» («Χουριέτ»), ο Οτσαλάν δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να καλέσει την οργάνωση PKK να καταθέσει τα όπλα, εφόσον εξαλειφθούν οι συνθήκες απομόνωσής του και του επιτραπεί ευρύτερη επικοινωνία.


Επικεφαλής της προσπάθειας επίλυσης του Κουρδικού ο Μπαχτσελί

Τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να είναι σε εξέλιξη μια ευρύτερη προσπάθεια επίλυσης του Κουρδικού, στην οποία μάλιστα πρωτοστατεί ο Μπαχτσελί, με το κόμμα του οποίου συνδέονται οι «Γκρίζοι Λύκοι». Στις αρχές του μήνα, κατά την τελετή έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο Μπαχτσελί αντήλλαξε χειραψία με την ηγεσία τού DEM.

Κατ’ αρχήν στήριξη στην πρόταση Μπαχτσελί παρείχε ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ: «Αν σταματήσει η αιματοχυσία στην Τουρκία, αν δεν υπάρξουν άλλα δάκρυα από τα μάτια των μητέρων, αν έλθει ειρήνη στη χώρα, εκτιμούμε όσα λέγονται σε αυτό το πλαίσιο. Θα υποστηρίξουμε πλήρως το τέλος της τρομοκρατίας».



Ερντογάν: Να οικοδομήσουμε μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία 

Στην ανάγκη «να οικοδομήσουμε μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία» αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ερντογάν. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες αυτές.

Χθες, ο Ερντογάν επέστρεψε εσπευσμένα από τη σύνοδο των χωρών BRICS στη Ρωσία και συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, το οποίο μάλιστα συνεδρίασε στο αεροδρόμιο. Στη συνέχεια, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι «η ίδρυση ενός τρομοκρατικού κράτους πέρα από τα σύνορα δεν θα επιτραπεί ποτέ» και πως «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και οι προσπάθειες για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία θα συνεχιστούν».

Παράλληλα, εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό κατά στελεχών του ΡΚΚ, με το υπουργείο Εσωτερικών να ανακοινώνει 176 συλλήψεις το απόγευμα της Πέμπτης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή