Ανάλυση Guardian: Γιατί το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση του Ισραήλ - Άμεσα αντίποινα ζητούν οι σκληροπυρηνικοί
Κίνδυνος κλιμάκωσης
Βράζει η Μέση Ανατολή με τις ακραίες φωνές στο Ιράν που ζητούν απάντηση και οι ηπιότερες εκτιμήσεις
Πολύ κοντά σε γενική ανάφλεξη βρίσκεται η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Στο Ιράν επικρατεί διχασμός αναφορικά με την απάντηση που πρέπει να δοθεί στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το Guardian, την ώρα που η κυβέρνηση υποβαθμίζει την αποτελεσματικότητα της ισραηλινής επίθεσης σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της, οι σκληροπυρηνικοί ζητούν άμεση απάντηση σε κάποια από τις περιοχές που κινούνται οι δυνάμεις του Ισραήλ τον τελευταίο καιρό (Γάζα και Λίβανο).
Ειδικότερα, αναφέρουν πώς πρόκειται για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και πώς δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο το συγκεκριμένο χτύπημα.
Οι ακραίες φωνές που ζητούν απάντηση και οι ηπιότερες εκτιμήσεις
Πάντως δεν είναι λίγες οι φωνές στο Ιράν που ζητούν άμεση απάντηση. Ο Αμίρ-Χοσεΐν Σαμπετί, βουλευτής της Τεχεράνης, ανέφερε ότι «η σταθερότητα εξαρτάται από την αποφασιστική αντίδραση στο παραμικρό λάθος του εχθρού» και ότι η καλύτερη στιγμή για απάντηση είναι όταν το Ισραήλ είναι ήδη εμπλεκόμενο στη Γάζα και τον Λίβανο.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν εκκλήσεις για μια «Επιχείρηση Promise 3», αναφορά σε προηγούμενες ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Αντιθέτως, ο πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, Σαντέχ Ζιμπακαλάμ, δήλωσε ότι «η επίθεση του Ισραήλ στην Τεχεράνη είχε διπλωματική επιτυχία για την Ουάσιγκτον, καθώς κατάφερε να περιορίσει τις ισραηλινές επιθέσεις ώστε να μη χρειαστεί ιρανική αντίδραση».
Ο Ζιμπακαλάμ τόνισε πως οι ΗΠΑ επανειλημμένα αποδεικνύουν ότι δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν.
Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: "Συγκρατημένη" η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν - Τι σημαίνει για τις εξελίξεις στην περιοχή
Ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή
Η λήψη αποφάσεων της Τεχεράνης για πιθανή απάντηση περιπλέκεται λόγω του κινδύνου κλιμάκωσης, καθώς άλλη μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει την εμπλοκή πρόσφατα εγκατεστημένων αμερικανικών αμυντικών συστημάτων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ.
Η συζήτηση για την απάντηση της συνδέεται άρρηκτα και με τη διπλωματική της θέση στην περιοχή, καθώς η επιτυχής απόκτηση μηνυμάτων αλληλεγγύης από γείτονες στον Κόλπο, αλλά και η διατήρηση δεσμών με τη Σαουδική Αραβία, ενδέχεται να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων.
Η Ιορδανία μάλιστα δήλωσε ότι αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της από το Ισραήλ, ενισχύοντας τη θέση του Ιράν.
Αναφορικά με το στρατιωτικό σκέλος, η πρωινή ανασκόπηση των ζημιών που προκάλεσαν οι ισραηλινές επιθέσεις ανέδειξε τον θάνατο δύο στρατιωτών του ιρανικού στρατού. Παρότι οι ιρανικές αρχές απέτρεψαν τους πολίτες από το να δημοσιεύσουν φωτογραφίες, η πρωτεύουσα επανήλθε γρήγορα σε κανονικούς ρυθμούς, γεγονός που αυξάνει την πίεση σε όσους ζητούν άμεση στρατιωτική αντίδραση.
Το μήνυμα των ΗΠΑ για «απομάκρυνση από το χείλος του γκρεμού»
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ καλούν την Τεχεράνη να μην εξαπολύσει αντίποινα, σημειώνοντας ότι πρέπει να επιμείνει στη θέση ότι πρόκειται για περιορισμένη επίθεση, προκειμένου να απομακρυνθεί από το «χείλος του γκρεμού».
Όπως είναι λογικό, το Ιράν πρέπει να εξετάσει όλα τα παραπάνω για να δει τις επόμενες κινήσεις, καθώς υπάρχουν πιέσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από εξωτερικούς παράγοντες που εργάζονται για να ηρεμήσει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Ιρανικό ΥΠΕΞ: Έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθούμε κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών
Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε τα ισραηλινά πλήγματα στη χώρα, σημειώνοντας ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί».
«Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.
Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Φατεμέ Μοχατζεράνι, ανέφερε πως «η ζημιά είναι περιορισμένη», και ότι οι Ιρανοί διατηρούν την περηφάνια τους, παρά την ισραηλινή επίθεση.
Καταδικάζουν την επίθεση οι χώρες του Κόλπου
Την ίδια ώρα, υπάρχουν αντιδράσεις υπέρ του Ιράν, κυρίως από χώρες του Κόλπου.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπάντρ Αλμπουσαϊντί, εξέφρασε την ανησυχία του για την «κατάφωρη παραβίαση της ιρανικής εθνικής κυριαρχίας», προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να επικεντρωθεί στην επίλυση των βαθύτερων αιτίων της κρίσης, με κύριο άξονα την παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Τουρκία, με το ΥΠΕΞ να καταδικάζει την επίθεση, καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει την κυβέρνηση Νετανιάχου».