Το πρωί της 29ης Οκτωβρίου θα πραγµατοποιηθεί µία συνάντηση που πριν από λίγους µήνες φάνταζε σενάριο επιστηµονικής φαντασίας. Ο Φρέντης Μπελέρης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση, στις 10 το πρωί, µε τον Εντι Ράµα στα Τίρανα.



Ο Φρέντης Μπελέρης ως ευρωβουλευτής στο πρωθυπουργικό γραφείο του Έντι Ράμα

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι το τετ α τετ τους να πραγµατοποιηθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ως ευρωβουλευτής πλέον, ο Φ. Μπελέρης θα συνοµιλήσει διά ζώσης µε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας. Με τον άνθρωπο που τον κράτησε στη φυλακή για πάνω από τετρακόσιες ηµέρες, χειραγωγώντας την αλβανική ∆ικαιοσύνη. Η κατηγορία για εξαγορά ψήφων στις δηµοτικές εκλογές ήταν η αφορµή. Στην πραγµατικότητα, ο κ. Ράµα δεν ήθελε να αφήσει τη ∆ικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Να εξακριβώσει αν ήταν αθώος ή ένοχος ο Φ. Μπελέρης. Ηθελε να παραταθεί η δίκη, ώστε να παραταθεί και η «οµηρία» του Φ. Μπελέρη, για να µείνει εκτός δηµαρχιακού θώκου στη Χειµάρρα.

Για αρκετούς µήνες, µέχρι να εκδοθεί η απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου, ο κ. Ράµα τον αντιµετώπιζε ως εγκληµατία του κοινού Ποινικού ∆ικαίου. Οι καιροί αλλάζουν και σήµερα ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής αποτελεί µέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε. - Αλβανίας. Αποστολή της Επιτροπής είναι να πραγµατοποιεί επισκέψεις στα Τίρανα, ώστε να εξασφαλίζει τη συνεργασία του Ευρωκοινοβουλίου µε το αλβανικό Κοινοβούλιο και να εκδίδουν από κοινού συστάσεις, όταν θα διαπιστώνονται τυχόν παρεκκλίσεις από τον ευρωπαϊκό δρόµο ένταξης της χώρας.

Η επιτροπή θα πραγµατοποιήσει την πρώτη της αποστολή στην Αλβανία και ως µέλος της αντιπροσωπείας ο Φρ. Μπελέρης θα µεταβεί στο αλβανικό Κοινοβούλιο.



Φρέντης Μπελέρης: Ο Εντι Ράµα κάνει τη δουλειά του κι εγώ τη δική µου

Ερωτηθείς για την επικείµενη συνάντηση µε τον Ε. Ράµα, ο Φ. Μπελέρης δήλωσε προχθές: «Θεωρώ ότι ο Εντι Ράµα κάνει τη δουλειά του κι εγώ τη δική µου». Ενώ για την Αλβανία είπε: «Η Αλβανία γεωγραφικά είναι Ευρώπη. Και πολιτισµικά είναι µέρος της Ευρώπης. Η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήµα και έχει πρωταγωνιστήσει στην είσοδο των δυτικών Βαλκανίων και της Αλβανίας στην Ευρώπη. Εδώ στη Θεσσαλονίκη έγινε το πρώτο βήµα το 2003. Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει. Η Ευρώπη έχει κανόνες». Από τις επαφές του κ. Μπελέρη στα Τίρανα, εκτός από αυτήν µε τον κ. Ράµα που έχει προφανές πολιτικό ενδιαφέρον, ξεχωρίζουν άλλες δύο. Το ραντεβού του µε τον υπουργό Ταουλάντ Μπάλα, υπεύθυνο για τις σχέσεις µε το Κοινοβούλιο και πολιτικό επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόµµατος για την αλβανική διασπορά, αλλά και η συνάντηση µε την πρόεδρο της Βουλής, Ελίζα Σπιροπάλι.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής