Ένας ειδικός στον οποίο το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg έχει αποδόσει τον χαρακτηρισμό του «πιο ακριβή οικονομολόγου του κόσμου», προβλέπει ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθούν στις 5 Νοεμβρίου.

Ο Christophe Barraud της Market Securities έχει αξιολογηθεί από το Bloomberg ως ο οικονομολόγος που προβλέπει καλύτερα τι θα συμβεί στην αμερικανική οικονομία κάθε χρόνο, για 11 από τα τελευταία 12 χρόνια. Ο Barraud δίνει έμφαση στο τι πρόκειται να συμβεί στις αγορές εάν εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει προβάδισμα έναντι της αντιπάλου του στον τομέα της οικονομίας, όπως έχουν δείξει οι δημοσκοπήσεις.

Ο Barraud εμφανίζεται αισιόδοξος σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει. Και αυτό διότι οι αγορές είναι σήμερα διστακτικές εξαιτίας των εκλογών, καθώς και των καιρικών καταστροφών και των απεργιών των εργαζομένων.

Παρόλα αυτά ο «πιο ακριβής οικονομολόγος στον κόσμο» δηλώνει ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές και οι Ρεπουμπλικάνοι να λάβουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, με μια σκληρή αναμέτρηση για το πάνω χέρι στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Μάλιστα ο Barraud χρησιμοποιεί ένα μοντέλο που συνδυάζει οικονομικά, χρηματοοικονομικά και δορυφορικά δεδομένα, όπως ανέφερε στο Business Insider.

Επιπλέον συνυπολογίζει τι έχουν προβλέψει οι στοιχηματικές εταιρείες για τις εκλογές, αποτιμώντας εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη δράση. Σημειώνεται ότι οι στοιχηματικές ήταν ανοδικές για τον Τραμπ για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Τρία σενάρια

Σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ αναδειχθεί ο νικητής των αμερικανικών εκλογών, η πρόβλεψη του Barraud αναφέρει ότι θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα μιλάει για αύξηση 2,1% - 2,3% εάν ο Τραμπ εφαρμόσει φορολογικές περικοπές. Όμως εκφράζει ανησυχία εξαιτίας της συνεχούς αύξησης του ελλείματος αλλά και για το που θα κατευθυνθεί ο Τραμπ εάν θέσει σε εφαρμογή τις φορολογικές περικοπές.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες προβλέψεις αυτές μιλούν για νίκη του Τραμπ με ένα Κογκρέσο το οποίο θα είναι διχασμένο και θα περιορίσει τη δύναμή του. Σε αυτή την περίπτωση τότε θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εξωτερική πολιτική. Ακόμη οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ νωρίτερα από ό,τι πολλοί πιστεύουν, σύμφωνα με τον Barraud, πλήττοντας την ανάπτυξη παγκοσμίως και ενδεχομένως βλάπτοντας την οικονομία μακροπρόθεσμα.

Το τρίτο πιο πιθανό σενάριο, μια νίκη της Χάρις και ένα διχασμένο Κογκρέσο, θα άφηνε την οικονομία σε μια κατάσταση status quo, με ελάχιστα πράγματα να αναμένεται να αλλάξουν.