Η ανατολική Ισπανία βιώνει στιγμές τραγωδίας μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Dana, που έχει κοστίσει τη ζωή σε 72 τουλάχιστον ανθρώπος. 

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί την πηγή των ακραίων καιρικών φαινομένων, τονίζοντας παράλληλα ότι «πιθανότατα θα ξαναδούμε στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο με την κακοκαιρία Daniel».

Μαρουσάκης για πλημμύρες στην Ισπανία: Βιώνει κάτι αντίστοιχο με τη Θεσσαλία

«Οι κάτοικοι της ανατολικής Ισπανίας ζουν ανάλογο φαινόμενο με αυτό που ζήσαμε πέρυσι στη Θεσσαλία. Στην κεντρική Ευρώπη, έχει εξαπλωθεί ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων, πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό βουνό που σημαίνει ότι εμποδίζει τις κακοκαιρίες να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ταυτόχρονα, οιαδήποτε κύματα κακοκαιριών έχουν σχηματισθεί στα νότια τμήματα αυτού του βαρομετρικού υψηλού παραμένουν εγκλωβισμένα για αρκετές ώρες και αρκετές ημέρες», ανέφερε αρχικά.

«Τα κύματα κακοκαιρίας αλληλεπιδρούν για αρκετές ώρες με θαλάσσιες εκτάσεις, θερμές θαλάσσιες επιφάνειες, είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι περιοχές που θα εκτονώσουν τον μεγαλύτερο όγκο νερού. Έρχεται μια ψυχρή μάζα και μια θερμή. Μεταξύ τους συγκρούονται και σε συνδυασμό με τη θάλασσα δημιουργούν τα ακραία φαινόμενα που χτύπησαν την Ισπανία», διευκρίνισε εν συνεχεία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d59do1a9cxuh)

«Οι μετεωρολογικοί σταθμοί έδειξαν στην περιοχή Σίβα, δυτικά της Βαλένθια, 450 χιλιοστά, που σημαίνει 450 τόνους νερού / στρέμμα. Στη Βαλένθια έδωσαν περίπου 180 – 200 χιλιοστά. Μιλάμε για ακραία κατάσταση. Σε έναν χρόνο πέφτουν αυτά τα χιλιοστά νερού στην Αθήνα.

Από τις δορυφορικές μετρήσεις υπολογίζεται ότι έπεσαν περίπου 200 – 300 χιλιοστά βροχής σε περιοχές της Ισπανίας. Αυτά τα συστήματα εγκλωβίζονται και στροβιλίζονται πάνω από θερμές θαλάσσιες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανατροφοδότηση, οπότε θα δούμε φαινόμενα και τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο μετεωρολόγος σχετικά με τον όγκο νερού που έπεσε κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων.

χεδόν βέβαια ότι θα τα αντιμετωπίσουμε και στην περιοχή μας"

«Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τους εκτεταμένους αντικυκλώνες. Αυτά τα ατμοσφαιρικά βουνά θα τα αντιμετωπίσουμε και τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Οι θάλασσες λειτουργούν σαν αποθήκες θερμότητας, αποθηκεύονται ποσά θερμότητας, οπότε όταν σχηματίζονται αυτές οι κακοκαιρίες είναι πιθανόν να αλληλεπιδρούν για αρκετές ώρες και είναι σχεδόν βέβαια ότι θα τα αντιμετωπίσουμε και στην περιοχή μας».