Στα Χανιά βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπου και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο Γερμανός ΠτΔ έφτασε στο αεροδρόμιο Χανίων με αεροσκάφος της Γερμανικής Προεδρίας λίγο πριν τις 11 το πρωί, όπως αναφέρει το zarpanews.gr, ενώ όπως αναφέρεται στο πρόγραμμά του, θα βρεθεί στην μαρτυρική Κάντανο, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο εκτελεσθέντων.



Σταϊνμάιερ: Εντείνονται οι φωνές για αποζημιώσεις από τη Γερμανία - «Λήξαν το θέμα για το Βερολίνο», τονίζει ο Γερμανός πρόεδρος

Στο μεταξύ, ενόψει της παρουσίας του Γερμανού προέδρου στα Χανιά το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα παρέθεσε συνέντευξη τύπου ζητώντας μια έμπρακτη συγνώμη με αποζημιώσεις από το Γερμανικό κράτος.

«Τα δάκρυά μας είναι στα μάτια μας για τα εγκλήματα, τις καταστροφές και τους φόνους εγκύων γυναικών, παιδιών, γέρων κατάκοιτων ανθρώπων που εκτελούσαν πάνω στα κρεβάτια. Για ποιον λόγο; Σε τί φταίξαμε; Ποιος είχε το δικαίωμα να έρθει στην Κρήτη, την Ελλάδα και να τα κάνει αυτά;

Μήπως εμείς πήγαμε στη Γερμανία να κάνουμε τα αίσχη που έκαναν αυτοί; Δεν έπρεπε να υπερασπιστούμε τα παιδιά μας, την πατρίδα μας; Έτσι έπρεπε να τους αφήσουμε; Εκείνοι το ίδιο θα έπρατταν; Θέλουμε να μας φερθούν σαν ανθρώπους. Οι πεθαμένοι έχουν φύγει αλλά οι ζωντανοί θυμόμαστε πώς απειλούσαν ότι θα σφάξουν όλους τους χωριανούς.

Με τι λαχτάρα ζούσαμε όσοι ζήσαμε δεν περιγράφεται. Αυτά δεν πληρώνονται, αυτά μένουν στην ψυχή σου και τα παίρνεις μαζί σου», είπε η κα Ιωάννα Κανδαράκη, κάτοικος Καντάνου ηλικίας 93 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως τόνισε και στην συνάντηση χθες με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Γερμανός πρόεδρος για το θέμα των αποζημιώσεων υποστήριξε ότι το θέμα θεωρείται λήξαν για τη Γερμανία: «όσον αφορά στη νομική μας θέση επί του ζητήματος των επανορθώσεων, διαφέρει, κυρία Πρόεδρε το γνωρίζετε. Εμείς, είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν, ωστόσο παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη, όχι μόνο αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη αλλά και αλλού».

Όπως είπε, «αυτός ήταν και ο λόγος που με ώθησε να έρθω σε επαφή με τους εναπομείναντες στη Θεσσαλονίκη, με την Εβραϊκή Κοινότητα και να συζητήσουμε πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα Μνημείο για τους ανθρώπους που χάθηκαν. Αυτή αποτέλεσε και την εκκίνηση αν θέλετε της όλης ιδέας να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα Μουσείο, όχι μόνο αναφορικά με τα θύματα του Ολοκαυτώματος αλλά και όλα τα θύματα της Γερμανικής Κατοχής. Και ευχαριστώ ιδιαίτερα για το γεγονός, ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η ελληνική κυβέρνηση δηλαδή, ιδρύματα ιδιωτικά, αλλά και με την υποστήριξη της Γερμανίας μπορούμε τώρα να υλοποιήσουμε αυτό το έργο, του οποίου την πρόοδο διαπιστώσαμε χθες στη Θεσσαλονίκη». Παράλληλα, ο κ. Σταϊνμάιερ σημείωσε, ότι «ωστόσο δεν υλοποιήσαμε μόνο αυτό το έργο, δεν ξεκινήσαμε μόνο με αυτό δημιουργώντας ένα Μουσείο για το Ολοκαύτωμα. Αυτό που ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ήταν συνοδευτικό, είναι η συμπερίληψη της νέας γενιάς, των νέων ανθρώπων, δηλαδή τη θύμηση και τη μνήμη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, είπε στον Γερμανό πρόεδρο με αφορμή το ζήτημα αυτό, αλλά και την επίσκεψη στην Κρήτη: «Όπως γνωρίζετε, για την Ελλάδα το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αυτά τα ζητήματα είναι ακόμη πολύ «ζωντανά» και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε. Ωστόσο, θα ήθελα να αποδώσω ιδιαίτερη αξία στην παρουσία σας στην Ελλάδα, στην Κρήτη. Πιστεύω ότι είναι μια χειρονομία μεγάλης σημασίας για εμάς. Σας ευχαριστώ, λοιπόν, και πάλι για την επίσκεψή σας. Προσβλέπουμε σε μια πολύ παραγωγική πορεία προς την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.