Την Τρίτη 5 Νοεµβρίου στις αμερικανικές εκλογές οι Αµερικανοί προσέρχονται στις κάλπες όχι µόνο για να επιλέξουν τον επόµενο πρόεδρο και αντιπρόεδρο της χώρας, αλλά και για να εκλέξουν τα 435 µέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και 33 από τα 100 µέλη της Γερουσίας. Το ποιο κόµµα θα έχει την πλειοψηφία σε καθένα από τα δύο νοµοθετικά σώµατα έχει µεγάλη σηµασία, ωστόσο για τη χώρα µας «µετράει» κάτι ακόµα: Πόσοι άνθρωποι που έχουν στενή σχέση και δεσµούς µε την Οµογένεια θα κατορθώσουν να εκλεγούν φέτος στο Κογκρέσο;

Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, ιδίως σε στιγµές κρίσης µε την Τουρκία, Ελληνοαµερικανοί βουλευτές, αλλά και συνολικά τα µέλη της οµάδας για τις ελληνικές υποθέσεις στο Κογκρέσο (Hellenic Caucus) διαδραµάτισαν σηµαντικό ρόλο υπέρ των συµφερόντων της χώρας µας. Οι σηµαντικότερες παρεµβάσεις οµολογουµένως έγιναν από τον Ρόµπερτ Μενέντεζ, που ήταν και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ωστόσο το περασµένο καλοκαίρι καταδικάστηκε από το οµοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και για τις 16 κατηγορίες που αντιµετώπιζε στη δίκη για διαφθορά και η πολιτική του σταδιοδροµία ουσιαστικά έληξε. Μια απώλεια για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι και ο βουλευτής του Μέριλαντ Τζον Σαρµπάνης, γιος του πρώτου Ελληνοαµερικανού γερουσιαστή, Πολ Σαρµπάνη, ο οποίος στα 62 του χρόνια αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική.

*Διαβάστε ακόμα: Αμερικανικές εκλογές: Δημοσκοπήσεις δείχνουν εκλογική αναμέτρηση... θρίλερ - Προβάδισμα Χάρις σε δύο πολιτείες "κλειδιά", ισοπαλία σε άλλες δύο (Βίντεο)


Αμερικανικές εκλογές: Οι 6 Έλληνες οµογενείς που µάχονται για το Κογκρέσο 

Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί ακόµα οµογενείς που έχουν ριχτεί στη µάχη του σταυρού και περιµένουν µε αγωνία τα αποτελέσµατα της κάλπης. Ενας εξ αυτών είναι ο Γκας Μπιλιράκης, µέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Φλόριντα µε το Ρεπουµπλικανικό Κόµµα. Ο πατέρας του, Μάικλ, µε καταγωγή από την Κάλυµνο, εκλεγόταν επίσης επί 25 συναπτά έτη στη Βουλή και συνεπώς στο Κογκρέσο.


Γκας Μπιλιράκης: Ελπίζω ότι οι πολίτες θα µε εµπιστευτούν µε το προνόµιο να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ στις ΗΠΑ

«Το να εκπροσωπώ τους συµπολίτες µου στην Ουάσινγκτον είναι η µεγαλύτερη τιµή στη ζωή µου», λέει ο 61χρονος Ελληνοαµερικανός βουλευτής, µιλώντας στα «Παραπολιτικά». Οπως υπογραµµίζει στην επικοινωνία που είχαµε µαζί του, «είµαι υπερήφανος που έχω κερδίσει εθνικά βραβεία για την υπηρεσία µου προς τους συµπολίτες µου, την προσβασιµότητα και την επικοινωνία και ελπίζω ότι οι πολίτες θα µε εµπιστευτούν µε το προνόµιο να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ. Ως συµπρόεδρος του Hellenic Caucus και της Ελληνοϊσραηλινής Συµµαχίας στο Κογκρέσο (Congressional Hellenic-Israel Alliance), θα συνεχίσω να εργάζοµαι για να ενισχύσω την αµοιβαία επωφελή σχέση µεταξύ των χωρών µας. Οι σχέσεις µεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Θα συνεχίσω να εργάζοµαι για να χτίσω πάνω στις επιτυχίες που σηµειώσαµε στο παρελθόν και να υποστηρίξω τις ευκαιρίες για µεγαλύτερη συνεργασία. Αυτό είναι κρίσιµο για τις Ηνωµένες Πολιτείες, καθώς επιδιώκουµε να προωθήσουµε την οικονοµική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια σε όλη την υφήλιο», επισηµαίνει ο Γκας Μπιλιράκης.

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη, κόρη Ελληνα µετανάστη από τη Σητεία της Κρήτης, είναι το µοναδικό µέλος του Κογκρέσου από τη Νέα Υόρκη που ανήκει στο Ρεπουµπλικανικό Κόµµα και διεκδικεί και εκείνη την επανεκλογή της. Στη µάχη της ψήφου ρίχνεται ξανά και η Ντίνα Τάιτους, βουλευτής από τη Νεβάδα και εγγονή Ελληνα µετανάστη, που ήρθε στις ΗΠΑ από τα Τρίκαλα το 1911. Στη νεότερη γενιά των Ελληνοαµερικανών βουλευτών ανήκει ο 44χρονος Κρις Πάππας, µέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που εκπροσωπεί το Νιου Χαµσάιρ µε το ∆ηµοκρατικό Κόµµα. «Οι πρόγονοί µου ήρθαν στις Ηνωµένες Πολιτείες από την Ελλάδα και µε ενέπνευσαν µε τις αξίες της οικογένειας, της κοινότητας και της σκληρής δουλειάς», είχε τονίσει πρόσφατα µιλώντας στα «Π», καθώς ο προπάππους του είχε φύγει στις αρχές του προηγούµενου αιώνα από την Ελλάδα, αναζητώντας µια καλύτερη ζωή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Ντέµη (∆ήµητρα) Κουζούνα διεκδικεί για πρώτη φορά την είσοδό της στη Γερουσία, ως υποψήφια µε το Ρεπουµπλικανικό Κόµµα στο Μέιν. Οπως σηµειώνεται στο βιογραφικό στην επίσηµη ιστοσελίδα της, «η Ντέµη είναι η πρωτότοκη από τέσσερις κόρες σκληρά εργαζόµενων Ελλήνων µεταναστών», του Βασίλη και της Βενετίας, που είχαν οικογενειακό εστιατόριο στην περιοχή. Τέλος, πρώτη φορά κατεβαίνει στις εκλογές, για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Μάγκι (Μάργκαρετ) Γκουντλάντερ, διεκδικώντας την έδρα στο Νιου Χαµσάιρ µε τους ∆ηµοκρατικούς. ∆ισέγγονη Ελληνα µετανάστη στις ΗΠΑ από τα Γρεβενά, η 37χρονη Γκουντλάντερ είναι παντρεµένη µε τον Τζέικ Σάλιβαν, σύµβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά