Αμερικανικές εκλογές 2024: Τι είναι οι swing states και ποιες είναι - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πολιτείες-κλειδιά που θα βγάλουν τον επόμενο πρόεδρο
Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη μάχη
Η προσοχή των δύο υποψήφιων προέδρων, Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις, είναι στραμμένη στις 7 πολιτείες-κλειδιά (swing states), καθώς όποιος πετύχει να κυριαρχήσει σε αυτές έχει εξασφαλίσει μαθηματικά τη νίκη
*Διαβάστε ακόμα: Ανάλυση Politico για τις αμερικανικές εκλογές: Εφιαλτικό το σενάριο της επανεκλογής του Τραμπ για την Ευρώπη - Τι θα σημάνει
Αμερικανικές εκλογές: Τι είναι οι swing states και ποιες είναι
Επτά είναι οι πολιτείες που μπορεί να κρίνουν τελικά τον νικητή και να βγάλουν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Πρόκειται για τις «swing states», τις «αμφίρροπες πολιτείες» ή αλλιώς τις πολιτείες-κλειδιά που θέλουν πάση θυσία να κερδίσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι.
Ποιες είναι, όμως, οι πολιτείες που κρατούν τα «κλειδιά» του Λευκού Οίκου; Η Αριζόνα, η Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.
Αυτό που τις κάνει ιδιαίτερες είναι ότι δεν έχουν σταθερή κομματική προτίμηση, όπως συμβαίνει με τις «παραδοσιακά» Δημοκρατικές ή Ρεπουμπλικανικές πολιτείες και μπορούν να επηρεάσουν αποφασιστικά το αποτέλεσμα των εκλογών.
Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι «swing states»
Σημειώνεται ότι επειδή οι «swing states» είναι καθοριστικές για το ποιος θα ξεπεράσει το όριο των 270 ψήφων στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων και θα μετακομίσει στον Λευκό Οίκο, οι υποψήφιοι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και πόρους σε αυτές, προσπαθώντας να κερδίσουν τις ψήφους τους.
Αυτή η στρατηγική ενισχύει τη σημασία των ψήφων σε συγκεκριμένες πολιτείες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η ψήφος των ανθρώπων σε ορισμένες περιοχές έχει περισσότερο βάρος από άλλες.
Ως εκ τούτου, και οι δύο εκστρατείες έχουν στοχεύσει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους σε αυτές τις πολιτείες.
Αυτοί οι ψηφοφόροι έχουν βομβαρδιστεί με τηλεφωνήματα από ρομπότ, με SMS, με επισκέψεις πολιτικών, διαφημιστικά πόστερ, φυλλάδια και μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι αντίπαλες εκστρατείες προσπαθούν να επηρεάσουν το μικρό κομμάτι του εκλογικού σώματος που μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών.
Οι 7 «αμφίρροπες πολιτείες» στη φετινή αναμέτρηση
Στις φετινές αμερικανικές εκλογές οι ακόλουθες πολιτείες θεωρούνται «swing states» (σε παρένθεση ο αριθμός των εκλεκτόρων):
Πενσιλβάνια (19)
Τζόρτζια (16)
Βόρεια Καρολίνα (16)
Μίσιγκαν (15)
Αριζόνα (11)
Ουισκόνσιν (10)
Νεβάδα (6)
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των New York Times, η διαφορά ανάμεσα στη Χάρις και στον Τραμπ στην Αριζόνα, σ=την Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν κρίνεται στον πόντο.
Η δημοσκόπηση έδειξε την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, με οριακό προβάδισμα στη Νεβάδα, στη Βόρεια Καρολίνα και στο Ουισκόνσιν, ενώ ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται ελάχιστα στην Αριζόνα.
Τα ποσοστά των δύο υποψηφίων καταγράφουν μικρή διαφορά στο Μίσιγκαν, στην Τζόρτζια και στην Πενσιλβάνια, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 7.879 πιθανών ψηφοφόρων σε επτά πολιτείες από τις 24 Οκτωβρίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου.
Στις επτά πολιτείες, οι ποσοστιαίες διαφορές μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων βρίσκονται εντός του 3,5% που είναι το ποσοστό στατιστικού λάθους.
Η πιο κρίσιμη από τις κρίσιμες Πολιτείες θα είναι η Πενσιλβάνια. Με 19 εκλεκτορικές ψήφους συχνά αποτελεί βαρόμετρο για τη συνολική πορεία της εκλογής. Όποιος επικρατήσει εκεί κατά 90% πιθανότατα θα εξασφαλίσει την προεδρία. Ωστόσο και εκεί η κούρσα διαφαίνεται αμφίρροπη, αν και ο Τραμπ παρουσιάζεται να διατηρεί προβάδισμα.
Οι Δημοκρατικοί υπολογίζουν ότι θα κερδίσουν το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.
Το Ουισκόνσιν, με πιο μικρό πληθυσμό, είναι επίσης στρατηγικά σημαντικό, καθώς μπορεί να κρίνει την απόλυτη πλειοψηφία.
Όσον αφορά στην Αριζόνα, τη Βόρεια Καρολίνα, το Μίσιγκαν και την Τζόρτζια, που, παρόλο που παραδοσιακά ήταν Ρεπουμπλικανικές, στις τελευταίες εκλογές παρουσίασαν ισχυρή δημοκρατική δυναμική.
Η αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων και η αύξηση συμμετοχής συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων ενισχύουν την αβεβαιότητα και την πολιτική σημασία αυτών των περιοχών, καθιστώντας τες πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.
*Πληροφορίες: BBC