Αμερικανικές εκλογές: Τα κριτήρια των ψηφοφόρων που οδήγησαν για δεύτερη φορά τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο αναλύει ο Γιώργος Σεφερτζής
"Ομάδες του πληθυσμού σε απόγνωση"
"Η επικράτηση Τραμπ είναι ένα αποτέλεσμα που μας καλεί να ξανασκεφτούμε τα πράγματα από την αρχή", ανέφερε ο πολιτικός επιστήμονας-αναλυτής Γιώργος Σεφερτζής
«Το γεγονός ότι ο Τραμπ μπόρεσε να περάσει κάτω από τα ραντάρ ακόμα και πολύ εξειδικευμένων και λεπτεπίλεπτων αναλύσεων σημαίνει ότι το κύμα που τον έφερε σε αυτόν τον θρίαμβο έχει μια προέλευση η οποία πρέπει να μας κάνει να ξανασκεφτούμε τι είναι αυτό που το προκαλεί», ανέφερε ο πολιτικός επιστήμονας-αναλυτής Γιώργος Σεφερτζής, μέσω του Αθήνα 9,84.
Ειδικότερα, τα κριτήρια των Αμερικανών ψηφοφόρων που οδήγησαν για δεύτερη φορά τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ανέλυσε ο Γιώργος Σεφερτζής.
Μιλώντας στην εκπομπή «Πολιτική Αθήνα» και στον Γιώργο Μελιγγώνη και εξήγησε: «Οι λαοί που ανοίγουν αυτούς τους δρόμους είναι εκείνοι που αισθάνονται ότι βρίσκονται εκτός συστήματος, εκτός του ραντάρ της εξουσίας, ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις ηγεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κρεσέντο με το οποίο ολοκλήρωσε την καμπάνια της η Κάμαλα Χάρις, η οποία κινητοποίησε ξανά τη λογική του star system λες ωσάν να ήταν αυτό που θα έπειθε τον κόσμο να ξανασκεφτεί τι θα ψηφίσει, δεν βρήκε ανταπόκριση. Η ψήφος στον Τραμπ είναι ένα είδος οργής που εκδηλώθηκε διότι τους πρόβαλε ένα πρότυπο από το οποίο είναι απολύτως αποξενωμένοι».
Αμερικανικές εκλογές: "Είναι εξαιρετικά διδακτικό, εδώ και χρόνια χτυπούν καμπανάκια"
«Η επικράτηση Τραμπ είναι ένα αποτέλεσμα που μας καλεί να ξανασκεφτούμε τα πράγματα από την αρχή. Είναι δε εξαιρετικά διδακτικό διότι εδώ και χρόνια χτυπούν καμπανάκια, αλλά πολύ λίγα αυτιά ανοίγουν για να τα ακούσουν. Από αυτήν την αναμέτρηση πρέπει κυρίως να συγκρατήσουμε το γεγονός ότι επικράτησε μια συγκρουσιακή ηγετική προσωπικότητα με πολύ έντονα χαρακτηριστικά απέναντι σε έναν ανταγωνισμό ο οποίος υποτίθεται ότι πόνταρε σε έναν πιο συναινετικό τρόπο διακυβέρνησης».
«Ομάδες του πληθυσμού βρίσκονται πια σε τέτοια απόγνωση που η συναίνεση δεν τους λέει τίποτα, ούτε και τα ηγετικά πρόσωπα σαν και αυτά που διαχειρίζονταν έως τώρα τα κοινωνικά προβλήματα και τις κοινωνικές καταστάσεις. Η επιλογή Τραμπ ενέχει ισχυρότερο πολιτικό μήνυμα από εκείνο του 2016, είναι πιο ενσυνείδητη και περισσότερο αντιπροσωπευτική της απόγνωσης που υπάρχει και του χάσματος που έχει δημιουργηθεί στις δυτικές κοινωνίες, οδηγώντας σε παρακμή αυτό που ήταν η δυτική δημοκρατία».
«Επιλογές ηγετικών προσωπικοτήτων τύπου Μπέπε Γκρίλο ή Τραμπ έχουν κοινά γνωρίσματα μεταξύ τους, τα οποία θα ήταν καλό να αρχίσουμε να τα σκεφτόμαστε. Μεταξύ της ανόδου της ακροδεξιάς τύπου Λεπέν και του λαϊκισμού τύπου Τραμπ, υπάρχουν κοινοί παρονομαστές που πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε από την αρχή πολλά πράγματα. Απευθύνονται στο θυμικό των κοινωνιών στις οποίες ζουν και αυτό έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τον ορθολογισμό που χαρακτήριζε τη δυτική δημοκρατία».
"Σημείο μη επιστροφής της αμερικανικής κοινωνίας στην προτέρα κατάσταση"
«Δημιουργείται ένα ρήγμα του παρόντος με το παρελθόν. Μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, πιθανότατα βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την αμερικανική κοινωνία, το οποίο σημαίνει αδυναμία επανόδου στην προτέρα κατάσταση. Μένει να δούμε πώς θα χειριστεί ο Τραμπ τον θρίαμβό του και μάλιστα τη στιγμή που όλοι περίμεναν ένα οριακό αποτέλεσμα».
"Αξιοσημείωτο το ρεκόρ συμμετοχής"
«Είναι αξιοσημείωτο το ρεκόρ συμμετοχής, καθώς και το ότι το 1/3 όσων ψήφισαν ήταν ανεξάρτητοι, δεν ανήκαν σε κανένα από τα δύο κόμματα. Το γεγονός δηλαδή ότι υπήρξε συμμετοχή όσων μέχρι πρότινος ήταν απολύτως αποστασιοποιημένοι, είναι ένα πολύ σημαντικό φαινόμενο. Άνθρωποι σαν τον Τραμπ μιλούν μια απλή γλώσσα, η οποία, δυστυχώς, είναι πιο αποτελεσματική, επειδή είναι καθαρή και κρούει τις συναισθηματικές τους χορδές, διότι εκφράζει την απόγνωσή του από μια εξέλιξη που δεν τους περιλαμβάνει».