Εικόνες καταστροφής στη Βαλένθια της Ισπανίας, µε τους κατοίκους να µετρούν τους νεκρούς και τις καταστροφές. Τι πήγε τόσο στραβά και οι πληµµύρες, για τις οποίες είχε εκδώσει προειδοποίηση η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας (ΑΕΜΕΤ) και είχαν ως αποτέλεσµα µέσα σε οκτώ ώρες, την Τρίτη, να πέσουν σε περιοχές της Βαλένθια καταρρακτώδεις βροχές που αντιστοιχούν σε έναν ολόκληρο χρόνο, είχαν τόσο υψηλό τίµηµα σε ανθρώπινες ζωές;

«Το 112 άργησε τουλάχιστον πέντε ώρες», λένε Έλληνες κάτοικοι της Βαλένθια

Την ώρα που στη Βαλένθια αποκαθίσταντο οι καιρικές συνθήκες, οι µετεωρολογικές προειδοποιήσεις έδειχναν πως η κακοκαιρία µετακινείτο προς την Ταραγόνα και το Καστελόν και οι κάτοικοι προετοιµάζονταν για τα χειρότερα. Σύµφωνα µε τις µαρτυρίες των Ελλήνων από τις πληγείσες περιοχές, όπου διαµένει µικρή ελληνική κοινότητα περί των 25 ατόµων, η προειδοποίηση ήρθε όταν βρίσκονταν οι κάτοικοι ήδη οχυρωµένοι στα σπίτια τους. Σύµφωνα µε τον ∆ηµήτρη Βαµβακά, «ήµασταν µέσα στο σπίτι και µετά µας ήρθε το µήνυµα. Ηταν γύρω στις 10 το βράδυ, αλλά έβρεχε ήδη όλη µέρα». Σύµφωνα µε τον Πιερ Ορφανίδη, «το 112 άργησε τουλάχιστον πέντε ώρες». «Οι µετεωρολόγοι µάς είχαν προειδοποιήσει, όχι όµως και για την ένταση του φαινοµένου». Οταν πλέον ειδοποιήθηκαν, αναφέρει, «ο συναγερµός από τα τηλέφωνα», προκειµένου οι κάτοικοι να µη βγουν από τα σπίτια τους, «χτυπούσε από τις 11 µέχρι τις 6». Μεταξύ άλλων, εγκλωβίστηκαν 700 άνθρωποι σε ένα εργοστάσιο, ωστόσο µπόρεσαν να διασωθούν από τις ισπανικές Αρχές. Σύµφωνα µε την εφηµερίδα «El Mundo», η Πολιτική Προστασία, οµάδες και συνεργεία της οποίας επιχειρούσαν στις πληγείσες περιοχές, δεν εξέδωσε προειδοποίηση, παρά µε µεγάλη καθυστέρηση και συγκεκριµένα πρώτη φορά στις 20.12 τοπική ώρα Ισπανίας. ∆έκα ώρες, δηλαδή, µετά την προειδοποίηση της ισπανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και οκτώ ώρες αφότου οι πρώτες περιοχές είχαν πλέον αρχίσει να βυθίζονται στη λάσπη, αυτοκίνητα να παρασύρονται από τα ορµητικά νερά και πολίτες να σκαρφαλώνουν στις οροφές αυτοκινήτων και σπιτιών -ή να πιάνονται ακόµα και από τα δέντρα- για να µην παρασυρθούν. «Το µέγεθος της τραγωδίας γεννά το ερώτηµα εάν οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν πολύ αργά», σηµειώνει η εφηµερίδα. «Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε προειδοποιήσεις όταν πόλεις είχαν πλέον πληµµυρίσει».

Αγωνία για τους αγνωούμενους

Τις ανησυχίες ενισχύει το γεγονός πως ο αριθµός των αγνοουµένων είναι µεγάλος. Σύµφωνα µε τον επιχειρηµατία Πάνο Τσιγάρα, οι κάτοικοι στη Βαλένθια αγωνιούν για τους δικούς τους ανθρώπους, καθώς οι αγνοούµενοι ήταν πολλοί και οι επικοινωνίες αδύνατες. «Στον αυτοκινητόδροµο ∆εσίγια µπορεί να ήταν πολλές χιλιάδες αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία εγκλωβισµένα και τα έπιασε το νερό ενόσω βρίσκονταν µέσα», πρόσθεσε. Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, όταν οι νεκροί υπολογίζονταν στους 95, η υπουργός Αµυνας, Μαργκαρίτα Ρόµπλες, δήλωσε πως ο αριθµός των νεκρών αναµενόταν να αυξηθεί.

Μάλιστα, οι ανησυχίες εντείνονταν καθώς τελείωνε η εβδοµάδα και δεν είχε υποχωρήσει ακόµη το µετεωρολογικό φαινόµενο. «Υπάρχουν ήδη πολύ ισχυρές καταιγίδες στην περιοχή βόρεια του Καστελόν», προειδοποιούσε την Πέµπτη στον επίσηµο λογαριασµό στο Χ η ΑΕΜΕΤ. «Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες συνεχίζονται! Προσοχή!».

«Η λύπη µας είναι για τους ανθρώπους που πέθαναν»

Στην επαρχιακή πόλη Ουτιέλ, περί τα 85 χιλιόµετρα από τη Βαλένθια, µια περιοχή που χτυπήθηκε βαριά από τις πληµµύρες, ο ποταµός Μάγκρο πληµµύρισε στέλνοντας 3 µέτρα νερό στα σπίτια των ντόπιων. Ο δήµαρχος, Ρικάρντο Γκαµπαλντόν, είπε στο πρακτορείο Reuters πως τουλάχιστον έξι κάτοικοι είχαν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι ηλικιωµένοι ή άνθρωποι µε κινητικά προβλήµατα, που δεν µπόρεσαν να ανέβουν στη στέγη ή σε κάποιο ψηλό σηµείο, για να γλυτώσουν. Το πρωί της Πέµπτης, οι ντόπιοι προσπαθούσαν µε αντλίες νερού, τις οποίες µετέφεραν µε τα τρακτέρ τους, να αποµακρύνουν τα νερά, ενώ µπορούσε να δει κανείς παιδιά µε σκούπες να καθαρίζουν τα πεζοδρόµια. «Η λύπη µας είναι για τους ανθρώπους που πέθαναν», δήλωσε η 60χρονη δασκάλα Ενκαρνά, κοντά στο κατεστραµµένο σπίτι της. «Αυτές ήταν οι οικονοµίες µου, η προσπάθειά µου, η ζωή µου. Αλλά τουλάχιστον είµαστε ζωντανοί».

Οι πληµµύρες προκάλεσαν ανυπολόγιστες -ακόµη- καταστροφές σε µια αγροτική περιοχή, φηµισµένη κυρίως για τους πορτοκαλεώνες της µε τα περίφηµα πορτοκάλια Βαλένθια, η οποία αποτελεί την κινητήρια δύναµη των ισπανικών εξαγωγών. Προκάλεσαν, επίσης, καταστροφές σπαρτών αλλά και πολλούς θανάτους ζώων. Ο 47χρονος Χαβιέ Ιρανζό και η 48χρονη Ανα Κάρµεν Φερνάντες είπαν στο Reuters πως οι πληµµύρες προκάλεσαν τον θάνατο 50 ζώων στο χοιροτροφείο τους.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»