Στο κλείσιμο δημόσιων χώρων, πάρκων, ζωολογικών κήπων, παιδικών χαρών, ιστορικών μνημείων κ.λπ. ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η επαρχία Παντζάμπ στο Πακιστάν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας και αιτία είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση που σπάει ρεκόρ.

Οι κάτοικοι αυτής της επαρχίας που συνορεύει με την Ινδία και στην οποία ζει σημαντικό μέρος από τα 240 εκατομμυρία κατοίκων της χώρας, έχουν παγιδευτεί για μια εβδομάδα στην αιθαλομίχλη, ένα μείγμα ομίχλης και ρυπογόνων εκπομπών που προκαλούνται από αναθυμιάσεις ντίζελ χαμηλής ποιότητας, αναθυμιάσεις από την εποχική καύση γεωργικών προϊόντων και το κρύο του χειμώνα.




Πακιστάν: Έκλεισαν σχολεία και δημόσιοι χώροι στην επαρχία Παντζάμπ λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Λόγω της «κακής ποιότητας του αέρα», οι τοπικές Αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση «σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους, παιδικές χαρές, ιστορικά μνημεία, μουσεία και χώρους αναψυχής» έως τις 17 Νοεμβρίου με απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το Παντζάμπ έκλεισε ήδη σχολεία σε μεγάλες πόλεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και απαγόρευσε τα ρυπογόνα τουκ-τουκ, μπάρμπεκιου και ορισμένα εργοτάξια στην επαρχιακή πρωτεύουσα Λαχόρη, σε μια προσπάθεια να μειώσει την αιθαλομίχλη.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του δείκτη ποιότητας του αέρα (AQI) ξεπερνούσαν συστηματικά τo 1.000 στη Λαχόρη των 14 εκατομμυρίων κατοίκων. Ωστόσο, η ποικότητα του αέρα θεωρείται «κακή» από το 180 και «επικίνδυνη» πάνω από το 300, σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη.

Σήμερα, η συγκέντρωση των ρυπογόνων μικροσωματιδίων PM2,5 στον αέρα της Λαχόρης αυξήθηκε σε περισσότερες από 20 φορές από εκείνη που θεωρείται αποδεκτή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και αυτή της πόλης Μουλτάν, νοτιότερα, μέχρι και «48 φορές».


Οι Αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες

Οι Αρχές του Παντζάμπ κάλεσαν τους κατοίκους και ειδικότερα «τους ηλικιωμένους και όσους υποφέρουν από αναπνευστικές, πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις» να μη «βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους και να φορούν μάσκες».

Κι αυτό καθώς η επικινδυνότητα της αιθαλομίχλης είναι αποδεδειγμένη, όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών, με σχεδόν 600 εκατομμύρια από αυτά να είναι εκτεθειμένα σε υψηλή ρύπανση στη Νότια Ασία σύμφωνα με τη Unicef.

Αυτή η τοξική ομίχλη μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του πνεύμονα και αναπνευστικές ασθένειες.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Σικάγο, τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης έχουν ήδη μειώσει το προσδόκιμο ζωής στη Λαχόρη κατά 7,5 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ