Σε μια έρημη γη, που μαστίζεται από την πείνα έχει μετατραπεί η Γάζα, ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, με την κραυγή απόγνωσης των κατοίκων να είναι δηλωτική του δράματος το οποίο βιώνουν.

Η Ιτιμάντ αλ-Κανού, μια Παλαιστίνια μητέρα που πασχίζει να θρέψει τα επτά της παιδιά, νιώθει εγκαταλειμμένη από όλους. Κάποιες φορές νιώθει ότι ο θάνατος είναι ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί τέλος στα δεινά της οικογένειάς της.«Αφήστε τους να ρίξουν μια πυρηνική βόμβα και να τελειώσει. Δεν θέλουμε αυτή τη ζωή που ζούμε, αργοπεθαίνουμε. Έλεος! Κοιτάξτε αυτά τα παιδιά», λέει η μητέρα τριών αγοριών και τεσσάρων κοριτσιών, ηλικίας μεταξύ 8 και 18 ετών.

Παιδιά στην πόλη τους, την Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, συνωστίζονται σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας με άδεια δοχεία στα χέρια, περιμένοντας απελπισμένα φαγητό. Εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων διανέμουν σούπα με φακές από μια μεγάλη κατσαρόλα -αλλά αυτό δεν είναι ποτέ αρκετό για να διασκεδάσει την πείνα τους και να κατευνάσει τον πανικό που επικρατεί.

*Διαβάστε ακόμα: Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 32 νεκροί από βομβαρδισμό των Ισραηλινών κατά κτιρίου στην Τζαμπάλια

Γάζα: «Είναι όλοι ενωμένοι εναντίον μας»

Η Κανού λέει ότι η οικογένειά της αντιμετωπίζει από τη μια τα ισραηλινά πλήγματα, που έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχουν ισοπεδώσει το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας, και από την άλλη, την πείνα.

«Κανείς δεν μας κοιτά, κανείς δεν μας φροντίζει. Ζητώ από τις αραβικές χώρας να μας στηρίξουν, τουλάχιστον να ανοίξουν τα σύνορα, ούτως ώστε τα τρόφιμα και οι προμήθειες να μπορέσουν να φθάσουν στα παιδιά μας», δήλωσε η ίδια.

«Είναι όλοι ψεύτες, λένε ψέματα στον κόσμο. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλάι του Ισραήλ εναντίον μας, είναι όλοι ενωμένοι εναντίον μας».

Χθες, επετράπη σε φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να διασχίσουν το πέρασμα Ερέζ στη βόρεια Γάζα.

Οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν αυτή την εβδομάδα εάν το Ισραήλ έχει καταγράψει πρόοδο ως προς τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και πώς θα απαντήσει η Ουάσινγκτον.

Υπό την απειλή λιμού οι εκτοπισμένοι στη Γάζα - Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο

Ειδικοί στην επισιτιστική ασφάλεια από όλο τον κόσμο έχουν δηλώσει ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» η πείνα να είναι άμεσος κίνδυνος σε τμήματα της βόρειας Γάζας καθώς το Ισραήλ πραγματοποιεί στρατιωτική εκστρατεία κατά των μαχητών της Χαμάς εκεί.

Ως απάντηση στην προειδοποίηση για λιμό, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, ο Φιλιπ Λαζαρινί, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο.

Η COGAT, η υπηρεσία του ισραηλινού στρατού που χειρίζεται τις σχέσεις με τους Παλαιστινίους, δημοσίευσε χθες κατάλογο με τις ανθρωπιστικές προσπάθειες του Ισραήλ τους τελευταίους έξι μήνες. Έδωσε λεπτομέρειες για σχέδια στήριξης των κατοίκων της Γάζας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι πάνω από ένα εκατ. τόνοι βοήθειας παραδόθηκαν τον περασμένο χρόνο και κατηγόρησε τη Χάμας ότι αρπάζει τη βοήθεια αυτή. Η Χαμάς αρνείται στις κατηγορίες αυτές.

Εκτός από την πείνα, οι κάτοικοι της Γάζας λένε ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να πάνε ύστερα από τους επαναλαμβανόμενους εκτοπισμούς που τους έχουν αφήσει να ζουν σε σκηνές έως ότου χρειαστεί και πάλι να μετακινηθούν για να γλιτώσουν από νέα χτυπήματα.

Κάποιοι λένε ότι ο αγώνας τους είναι ακόμα χειρότερος από τη «Νάκμπα» ή την «Καταστροφή» του 1948 όταν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχασαν τα σπίτια τους στον πόλεμο για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

«Οι συνθήκες ήταν καλύτερες από αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα. Τώρα, δεν έχουμε ασφάλεια, και κανένα μέρος να πάμε», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπού Καράα, ένας από τους πολυάριθμους εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας.

*Φωτογραφία αρχείου