Κατά την προεκλογική περίοδο ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ειρήνη στην Ουκρανία, προτού καν αναλάβει καθήκοντα. Μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στο Κίεβο να αποδεχθεί συμβιβασμό, καθώς κρατά τη στρόφιγγα της στρατιωτικής βοήθειας, χωρίς την οποία δύσκολα θα αντέξει για καιρό ο ουκρανικός στρατός. Όλα αυτά φαίνεται ότι γίνονται αντιληπτά από την ουκρανική κυβέρνηση, η οποία τα τελευταία 24ωρα εκπέμπει μηνύματα ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Η στιγμή που Leopard καταστρέφει κονβόι με ρωσικά άρματα μάχης

Ο πρόεδρος της ουκρανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, Ρόμαν Κοστένκο, δήλωσε μάλιστα στους «New York Times» ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να στηριχθούν σε εγγυήσεις», ενώ άλλος αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, υποστήριξε ότι «το πρώτο ζητούμενο είναι οι εγγυήσεις ασφάλειας», με το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας να ακολουθεί.

Σταδιακά αρχίζει να διαφαίνεται μια φόρμουλα συμφωνίας, στην οποία η Ρωσία θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό της μεγάλο μέρος (ή το σύνολο) των περιοχών που κατέχει (περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας). Για να γίνει αυτό αποδεκτό από το Κίεβο, προτείνεται να επαναληφθεί η φόρμουλα της διαίρεσης της Γερμανίας του 1945, όταν η αποχώρηση των ανατολικών κρατιδίων είχε χαρακτηριστεί προσωρινή - όπως και τελικά αποδείχθηκε. Οι Ουκρανοί προτάσσουν το σκέλος των εγγυήσεων ζητώντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Κάτι που η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί.

Ο συμβιβασμός θα μπορούσε να προβλέπει η αίτηση ένταξης να κατατεθεί, αλλά να μη συζητηθεί επί τουλάχιστον 20 χρόνια και να μην υπάρξει κάποια άλλη αμυντική συμφωνία. Τα δυτικά κράτη θα μπορούν, όμως, να εξοπλίζουν το Κίεβο - πιθανόν σε συγκεκριμένο πλαίσιο (π.χ. όχι όπλα μεγάλου βεληνεκούς ή πυρηνικά). Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να δεχθεί ο πρόεδρος Πούτιν, καθώς θα συνοδευόταν με αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δύση σε μια περίοδο που στον Λευκό Οίκο θα βρίσκεται ο φίλος του από τα παλιά, Ντόναλντ Τραμπ.