Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Νέας Ζηλανδίας την Πέμπτη (14.11.2024), όταν Μαορί βουλευτές άρχισαν να κάνουν χάκα.

Όλα έγιναν εν μέσω ψηφοφορίας ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που, σύμφωνα με το Reuters, θα επανερμήνευε μια συνθήκη 184 ετών μεταξύ Βρετανών και Μαορί.

Νέα Ζηλανδία: Γιατί διαφώνησαν Μαορί βουλευτές στη Βουλή 

Η Συνθήκη του Ουαϊτάνγκι, που υπογράφηκε για πρώτη φορά το 1840 μεταξύ του βρετανικού στέμματος και περισσότερων από 500 αρχηγών των Μαορί, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα δύο μέρη συμφώνησαν να κυβερνούν. Η ερμηνεία των ρητρών του εγγράφου εξακολουθεί να καθοδηγεί τη νομοθεσία και την πολιτική σήμερα.

Οι αποφάσεις των δικαστηρίων και ενός ξεχωριστού δικαστηρίου των Μαορί διεύρυναν προοδευτικά τα δικαιώματα και τα προνόμια των Μαορί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό έχει δημιουργήσει διακρίσεις εις βάρος των μη ιθαγενών πολιτών.

*Διαβάστε ακόμα: Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Τον γιούχαραν σε πανεπιστημιούπολη της Βόρειας Ιρλανδίας - Το viral στιγμιότυπο



Το βίντεο που έγινε viral με τη διαμαρτυρία των Μαορί βουλευτών στη Νέα Ζηλανδία





Το κόμμα ACT Νέα Ζηλανδία, νεότερος εταίρος της κυβερνώσας κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα νομοσχέδιο για την κατοχύρωση μιας στενότερης ερμηνείας της συνθήκης Waitangi στο νόμο.

Καθώς οι βουλευτές συγκεντρώθηκαν για μια προκαταρκτική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου την Πέμπτη, η βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης Χάνα Ροχίτι Μέιπι Κλαρκ ξεκίνησε τον χάκα, τον παραδοσιακό τελετουργικό χορό, όταν ρωτήθηκε αν το κόμμα της υποστηρίζει το νομοσχέδιο.

«Μην το κάνετε αυτό» φαίνεται να λέει ο προεδρεύων, δείχνοντας τη δυσανασχέτησή του.

Λίγο μετά οι βουλευτές Te Pati Maori σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν τον χάκα.

Ο ηγέτης του ACT Νέας Ζηλανδίας Ντέιβιντ Σίμουρ δήλωσε ότι όσοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο θέλουν να «προκαλέσουν» φόβο και διχασμό. «Η αποστολή μου είναι να ενδυναμώσω κάθε άνθρωπο», πρόσθεσε.

Αν και το νομοσχέδιο πέρασε στην πρώτη του ανάγνωση, είναι απίθανο να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να περάσει σε νόμο, καθώς οι εταίροι του συνασπισμού δήλωσαν ότι δεν θα το υποστηρίξουν.

Η νομοθεσία θεωρείται από πολλούς Μαορί και τους υποστηρικτές τους ότι υπονομεύει τα δικαιώματα των ιθαγενών της χώρας, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού των 5,3 εκατομμυρίων.