"Πράσινο" φως από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία για ουκρανικά χτυπήματα πιο βαθιά στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Τις επόμενες ημέρες τα πρώτα χτυπήματα
Η απόφαση να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως ATACMS ήρθε ως απάντηση στην αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να φέρει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη μάχη
«Πράσινο» φως για την χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα δώσει τη δυνατότητα στο Κίεβο να πλήξει στόχους μέσα στη ρωσική επικράτεια, έδωσαν απόψε ΗΠΑ - Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία.
Η απόφαση αυτή αλλάζει συσχετισμούς του πολέμου Ουκρανίας - Ρωσίας αλλά και προκαλεί νέα δεδομένα σε ότι αφορά την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ για το Ουκρανικό ζήτημα.
Πρώτοι άναψαν το πράσινο φως για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς οι ΗΠΑ, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να απαντά.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας στις αναφορές ότι η Ουάσιγκτον είχε παραχωρήσει στο Κίεβο την άδεια να πραγματοποιήσει επιδρομές βαθύτερα στη Ρωσία με πυραύλους αμερικανικής κατασκευής, δήλωσε ότι «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους» και «τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται».
Σήμερα, πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι λάβαμε την άδεια να προχωρήσουμε στις κατάλληλες ενέργειες. Αλλά τα χτυπήματα δεν γίνονται με λόγια. Τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται. Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους", είπε στην απογευματινή του ομιλία.
Η απόφαση του κ. Μπάιντεν αποτελεί σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ και όπως επισημαίνει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης η επιλογή αυτή έχει διχάσει τους συμβούλους του καθώς η απόφασή του έρχεται δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να περιορίσει την περαιτέρω υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία.
Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ τους Ουκρανούς μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας τον Μάιο προς το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν το Χάρκοβο, ο κ. Μπάιντεν τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν το Σύστημα Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας ή HIMARS, τα οποία έχουν βεληνεκές περίπου 50 μιλίων, εναντίον των ρωσικών δυνάμεων ακριβώς απέναντι από τα σύνορα. Σε εκείνη τη φάση του πολέμου ο Τζο Μπάιντεν δεν επέτρεψε στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.
Τα πρώτα βαθιά πλήγματα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν με τη χρήση πυραύλων ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 306 χιλιόμετρα.
Ενώ ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό ότι επιτρέποντας πλήγματα μεγάλης εμβέλειας θα αλλάξει η συνολική πορεία του πολέμου, η απόφαση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία σε μια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν κέρδη και πιθανώς να θέσει το Κίεβο σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν και εάν γίνουν συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.
Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ θα ανατρέψει αυτή την απόφαση Μπάιντεν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του. Ο Τραμπ έχει επικρίνει εδώ και καιρό την κλίμακα της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς.
Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου προέτρεψαν τον Μπάιντεν να χαλαρώσει τους κανόνες σχετικά με το πώς η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα κρίνει ως μεγάλη κλιμάκωση μια κίνηση για χαλάρωση των ορίων στη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να συνομιλήσει» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Δύση.
«Εναπόκειται στον καγκελάριο Σολτς να αποφασίσει με ποιον θα συνομιλεί. Εγώ, δεν έχω καμία πρόθεση να συνομιλήσω με τον Πούτιν», είπε ο Στάρμερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους καθ' οδόν για τη σύνοδο κορυφής της G20 που ξεκινά αύριο Δευτέρα στη Βραζιλία.
«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Το θέμα αυτό βρίσκεται «στην κορυφή» της ατζέντας του για τη G20, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες ηγέτες του πλανήτη αλλά όχι ο Πούτιν.
Η ερχόμενη Τρίτη θα σηματοδοτήσει τη χιλιοστή ημέρα πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Στάρμερ. «Αυτό αντιπροσωπεύει 1.000 ημέρες ρωσικής επιθετικότητας, 1.000 ημέρες θυσίας για τον ουκρανικό λαό και, πρόσφατα, είδαμε βορειοκορεατικά στρατεύματα να συνεργάζονται με τους Ρώσους», συνέχισε.
«Αυτό δείχνει την απελπισία της Ρωσίας, αλλά έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια (...) και για την ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού», συμπλήρωσε.
«Πρέπει να παρέχουμε πλήρη υποστήριξη (σ.σ. στο Κίεβο) για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.
Το τηλεφώνημα Σολτς στον Πούτιν εξόργισε το Κίεβο: ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον κατηγόρησε ότι άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας», ενώ αντιδράσεις υπήρχαν και από άλλες χώρες.
Σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος προσπάθησε να υπεραμυνθεί της απόφασής του τηλεφωνήσει στο Κρεμλίνο λέγοντας πως η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν την Παρασκευή δεν παρείχε καμία ένδειξη μιας αλλαγής στη θέση του Ρώσου προέδρου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο Σολτς, στο τηλεφώνημα επαναβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε πως καμία απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου δεν θα ληφθεί χωρίς το Κίεβο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας την Κυριακή δείχνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν θέλει ειρήνη και δεν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί».
Η προτεραιότητα για τη Γαλλία ήταν να «εξοπλίσει, να υποστηρίξει και να βοηθήσει την Ουκρανία να αντισταθεί», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από την Αργεντινή για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στη Βραζιλία.
Αρνήθηκε να σχολιάσει την κλήση του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον Πούτιν την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας «πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι… σε μια ατζέντα για πραγματική ειρήνη, δηλαδή μια ειρήνη που δεν σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας».
Όσον αφορά τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μπλοκ Mercosur, ο Μακρόν επανέλαβε την αντίθεση της Γαλλίας σε μια συμφωνία λόγω ανησυχιών για εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Νότια Αμερική που δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ωστόσο, ο Μακρόν είπε ότι ο Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για τους τρέχοντες όρους της εμπορικής συμφωνίας, που επιτεύχθηκε το 2019 αλλά δεν επικυρώθηκε ποτέ, καθώς η Γαλλία αντιτάχθηκε.
«Βγαίνω από αυτή τη συνάντηση με την πεποίθηση ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί και θα ήθελα να καθησυχάσω τους αγρότες μας», είπε ο Μακρόν μετά τη συνάντηση με τον Μιλέι την Κυριακή.
Οι συνομιλίες ΕΕ-Mercosur οδήγησαν τους Γάλλους αγρότες να προγραμματίσουν πανεθνικές διαδηλώσεις από τη Δευτέρα.
Η απόφαση αυτή αλλάζει συσχετισμούς του πολέμου Ουκρανίας - Ρωσίας αλλά και προκαλεί νέα δεδομένα σε ότι αφορά την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ για το Ουκρανικό ζήτημα.
Πρώτοι άναψαν το πράσινο φως για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς οι ΗΠΑ, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να απαντά.
Ζελένσκι: "Τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται"
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας στις αναφορές ότι η Ουάσιγκτον είχε παραχωρήσει στο Κίεβο την άδεια να πραγματοποιήσει επιδρομές βαθύτερα στη Ρωσία με πυραύλους αμερικανικής κατασκευής, δήλωσε ότι «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους» και «τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται». Σήμερα, πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι λάβαμε την άδεια να προχωρήσουμε στις κατάλληλες ενέργειες. Αλλά τα χτυπήματα δεν γίνονται με λόγια. Τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται. Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους", είπε στην απογευματινή του ομιλία.
Εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων η χρήση των όπλων
Τα όπλα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν αρχικά εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων για την υπεράσπιση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα New York Times. Η απόφαση να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS, ήρθε ως απάντηση στην αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να φέρει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη μάχη, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι.Η απόφαση του κ. Μπάιντεν αποτελεί σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ και όπως επισημαίνει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης η επιλογή αυτή έχει διχάσει τους συμβούλους του καθώς η απόφασή του έρχεται δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να περιορίσει την περαιτέρω υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία.
Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ τους Ουκρανούς μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας τον Μάιο προς το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν το Χάρκοβο, ο κ. Μπάιντεν τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν το Σύστημα Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας ή HIMARS, τα οποία έχουν βεληνεκές περίπου 50 μιλίων, εναντίον των ρωσικών δυνάμεων ακριβώς απέναντι από τα σύνορα. Σε εκείνη τη φάση του πολέμου ο Τζο Μπάιντεν δεν επέτρεψε στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Τις επόμενες ημέρες τα πρώτα χτυπήματα
Η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες της επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας μέσα τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια.Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.
Τα πρώτα βαθιά πλήγματα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν με τη χρήση πυραύλων ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 306 χιλιόμετρα.
Ενώ ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό ότι επιτρέποντας πλήγματα μεγάλης εμβέλειας θα αλλάξει η συνολική πορεία του πολέμου, η απόφαση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία σε μια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν κέρδη και πιθανώς να θέσει το Κίεβο σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν και εάν γίνουν συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.
Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ θα ανατρέψει αυτή την απόφαση Μπάιντεν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του. Ο Τραμπ έχει επικρίνει εδώ και καιρό την κλίμακα της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς.
Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου προέτρεψαν τον Μπάιντεν να χαλαρώσει τους κανόνες σχετικά με το πώς η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα κρίνει ως μεγάλη κλιμάκωση μια κίνηση για χαλάρωση των ορίων στη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία.
Στάρμερ: Δεν έχω καμία πρόθεση να συνομιλήσω με τον Πούτιν
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να συνομιλήσει» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Δύση.«Εναπόκειται στον καγκελάριο Σολτς να αποφασίσει με ποιον θα συνομιλεί. Εγώ, δεν έχω καμία πρόθεση να συνομιλήσω με τον Πούτιν», είπε ο Στάρμερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους καθ' οδόν για τη σύνοδο κορυφής της G20 που ξεκινά αύριο Δευτέρα στη Βραζιλία.
«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Το θέμα αυτό βρίσκεται «στην κορυφή» της ατζέντας του για τη G20, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες ηγέτες του πλανήτη αλλά όχι ο Πούτιν.
Η ερχόμενη Τρίτη θα σηματοδοτήσει τη χιλιοστή ημέρα πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Στάρμερ. «Αυτό αντιπροσωπεύει 1.000 ημέρες ρωσικής επιθετικότητας, 1.000 ημέρες θυσίας για τον ουκρανικό λαό και, πρόσφατα, είδαμε βορειοκορεατικά στρατεύματα να συνεργάζονται με τους Ρώσους», συνέχισε.
«Αυτό δείχνει την απελπισία της Ρωσίας, αλλά έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια (...) και για την ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού», συμπλήρωσε.
«Πρέπει να παρέχουμε πλήρη υποστήριξη (σ.σ. στο Κίεβο) για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.
Το τηλεφώνημα Σολτς στον Πούτιν εξόργισε το Κίεβο: ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον κατηγόρησε ότι άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας», ενώ αντιδράσεις υπήρχαν και από άλλες χώρες.
Σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος προσπάθησε να υπεραμυνθεί της απόφασής του τηλεφωνήσει στο Κρεμλίνο λέγοντας πως η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν την Παρασκευή δεν παρείχε καμία ένδειξη μιας αλλαγής στη θέση του Ρώσου προέδρου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο Σολτς, στο τηλεφώνημα επαναβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε πως καμία απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου δεν θα ληφθεί χωρίς το Κίεβο.
Μακρόν: Η κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσων στην Ουκρανία δείχνει ότι ο Πούτιν δεν θέλει ειρήνη
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας την Κυριακή δείχνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν θέλει ειρήνη και δεν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί».Η προτεραιότητα για τη Γαλλία ήταν να «εξοπλίσει, να υποστηρίξει και να βοηθήσει την Ουκρανία να αντισταθεί», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από την Αργεντινή για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στη Βραζιλία.
Αρνήθηκε να σχολιάσει την κλήση του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον Πούτιν την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας «πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι… σε μια ατζέντα για πραγματική ειρήνη, δηλαδή μια ειρήνη που δεν σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας».
Όσον αφορά τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μπλοκ Mercosur, ο Μακρόν επανέλαβε την αντίθεση της Γαλλίας σε μια συμφωνία λόγω ανησυχιών για εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Νότια Αμερική που δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ωστόσο, ο Μακρόν είπε ότι ο Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για τους τρέχοντες όρους της εμπορικής συμφωνίας, που επιτεύχθηκε το 2019 αλλά δεν επικυρώθηκε ποτέ, καθώς η Γαλλία αντιτάχθηκε.
«Βγαίνω από αυτή τη συνάντηση με την πεποίθηση ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί και θα ήθελα να καθησυχάσω τους αγρότες μας», είπε ο Μακρόν μετά τη συνάντηση με τον Μιλέι την Κυριακή.
Οι συνομιλίες ΕΕ-Mercosur οδήγησαν τους Γάλλους αγρότες να προγραμματίσουν πανεθνικές διαδηλώσεις από τη Δευτέρα.