Λίγες ημέρες μετά το ραντεβού στον Λευκό Οίκο με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε μια απόφαση που ικανοποιεί ένα αίτημα μηνών της Ουκρανίας, την έγκριση στο Κίεβο (από κοινού με τη Βρετανία και τη Γαλλία) να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Το timing της απόφασης είναι ιδιαίτερο: η έγκριση αυτή από τον Λευκό Οίκο (που έχει μείνει βέβαια στο επίπεδο δημοσιευμάτων από αμερικανικά ΜΜΕ, χωρίς να υπάρχει κάποια επισημοποίηση, με τον Ζελένσκι να λέει άλλωστε χαρακτηριστικά «τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται») έρχεται δύο μήνες πριν την αλλαγή σκυτάλης, ενώ ιδιαίτερης μνείας χρήζει και ο τόπος από όπου ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το «πράσινο φως». 

Πού έλαβε την απόφαση για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ο Μπάιντεν - Οι διεργασίες που προηγήθηκαν - Το «διαπραγματευτικό χαρτί» της Ουκρανίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιούσε την πρώτη του επίσκεψη στη Λατινική Αμερική, (αποτελώντας και τον πρώτο εν ενεργεία πρόεδρο που επισκέφθηκε το δάσος του Αμαζονίου), θέλοντας να δώσει μήνυμα υπέρ της συνέχισης των «πράσινων» πολιτικών, σε αντίστιξη με τις επιλογές Τραμπ (τον οποίο και «φωτογράφιζε», χωρίς να αναφέρει).



Στο εν λόγω ταξίδι, όμως, και ειδικότερα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Περού έγιναν τα πιο σοβαρά βήματα: εκεί ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συναντήσεις με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και της Κίνας, όπου προφανώς η αποστολή των βορειοκορεατικών στρατευμάτων ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών, όπως αναφέρει το CBS News στο ρεπορτάζ του.

Άλλωστε, η απόφαση του Μπάιντεν είχε τη σχετική με το εν λόγω παρασκήνιο αιτιολογία: Για τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για μια κλιμάκωση, ως απάντηση σε μια κλιμάκωση, όπως έγραψε το CNN, δηλαδή την αποστολή των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο Κουρσκ, στο οποίο και φέρεται πως θα επικεντρωθούν τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο οι επιχειρήσεις με τα εν λόγω όπλα (ATACMS, με βεληνεκές 300 χλμ).

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως θέλει να εξασφαλίσει ένα «καλό διαπραγματευτικό χαρτί» για την Ουκρανία: να επιχειρήσει να διατηρήσει παρουσία στο Κουρσκ (όπου το Κίεβο κατέχει πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, όπως αναφέρει το BBC), προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως αντίβαρο στα ρωσικά εδαφικά κέρδη στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Σημειώνεται πως η απόφαση των ΗΠΑ, έρχεται ενώ και οι Γάλλοι, αλλά και οι Βρετανοί είχαν εξουσιοδοτήσει την Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος με τους πυραύλους SCALP/Storm Shadow, σύμφωνα με τη Le Figaro, που ανέφερε σε χθεσινό (17/11) ρεπορτάζ της πως η απόφαση Μπάιντεν ήταν αναμενόμενη.

Τι θα κάνει ο Τραμπ;

Τα παραπάνω, δε, φαντάζουν εύλογα με την πάγια πολιτική του Λευκού Οίκου την τετραετία αυτή των Δημοκρατικών και στον απόηχο των μηνυμάτων Μπλίνκεν από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα περί συνέχισης της στήριξης της Ουκρανίας. Όμως, με δεδομένο ότι ο Μπάιντεν δεν θα παραμείνει στον προεδρικό θώκο, το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ; 

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο Ρεπουμπλικανός νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να τερματίσει γρήγορα (εντός 24 ωρών) τον πόλεμο στην Ουκρανία -χωρίς να διευκρινίσει πώς σκοπεύει να το κάνει- ενώ παράλληλα θα μπορούσε να ακυρώσει τη χρήση των πυραύλων μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του.

Και ενώ τα ερωτήματα σε σχέση με το αν είχε λάβει ενημέρωση την προηγούμενη εβδομάδα από τον Τζο Μπάιντεν για την απόφαση μένουν αναπάντητα, ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ έχουν ήδη επικρίνει την απόφαση του απερχόμενου προέδρου.

Ο γιος του μεγιστάνα, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα φαίνεται ότι θέλει να βεβαιωθεί ότι θα ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος πριν ο πατέρας μου έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ειρήνη και να σώσει ζωές».

Παράλληλα, όπως σημειώνει το BBC, πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους του Τραμπ, όπως ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, λένε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παράσχουν άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία - Πρώτες οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν προσφέρει όπλα αξίας 50 δισ. δολαρίων παραπάνω από τη δεύτερη Γερμανία (Πηγή: BBC)

stirixi_oukrania


Την ίδια ώρα, όμως, άλλοι με σημαίνοντα ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση Τραμπ έχουν διαφορετική άποψη. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουόλτς έχει υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία για να αναγκάσουν τη Ρωσία να διαπραγματευτεί.

Το προς τα πού θα κινηθεί ο εκλεγμένος πρόεδρος είναι ασαφές, γράφει το BBC. Αλλά πολλοί στην Ουκρανία φοβούνται ότι θα διακόψει τις παραδόσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένων των ATACMS.

Η αντίδραση της Ρωσίας στην απόφαση Μπάιντεν: «Νέο σπιράλ έντασης, οι ΗΠΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά»

Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στην απόφαση του Τζο Μπάιντεν να πει «ναι»  στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, να λέει:

«Εάν έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση, αυτό σημαίνει ένα εντελώς νέο σπιράλ έντασης και μια εντελώς νέα κατάσταση όσον αφορά την εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτή τη σύγκρουση».

Και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά και συνεχίζει να υποδαυλίζει την ένταση γύρω από αυτή τη σύγκρουση».