Τέσσερις χώρες έχουν μπει σε διαδικασία προετοιμασίας σχετικά με το τι θα κάνουν οι πολίτες τους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο λόγος για τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Δανία, όπου κυκλοφορούν φυλλάδια με οδηγίες για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι πολίτες, ειδικά τα πρώτα εικοσιτετράωρα.


"Προετοιμασίες" σε Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία και Δανία: Φυλλάδια με οδηγίες επιβίωσης για τους πολίτες 

Ένα κίτρινο φυλλάδιο με οδηγίες από τη σουηδική κυβέρνηση και με τον τίτλο «Αν έρθει η κρίση ή ο πόλεμος» έχει αρχίσει να φτάnει στα γραμματοκιβώτια των πολιτών. Η ιδέα ενός φυλλαδίου έκτακτης ανάγκης δεν είναι κάτι καινούργιο για τους Σουηδούς, αφού η πρώτη έκδοση του «Αν έρθει πόλεμος» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η χώρα ήταν ουδέτερη, και επικαιροποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Όπως αναφέρει το BBC, η τελευταία έκδοση ήταν πριν από έξι χρόνια. Μεσολάβησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο φόβος για την επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας και έτσι οι σελίδες του φυλλαδίου διπλασιάστηκαν, με ένα από τα μηνύματα που κυριαρχούν στο εν λόγω φυλλάδιο να είναι: «Αν η Σουηδία δεχτεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες ότι η αντίσταση θα σταματήσει είναι ψευδείς». Οι Σουηδοί καλούνται να να διατηρούν αρκετή τροφή και πόσιμο νερό για 72 ώρες και να έχουν διαθέσιμες πατάτες, λάχανο, καρότα και αυγά μαζί με κονσέρβες σάλτσας και έτοιμη σούπα.

Οδηγίες για την «προετοιμασία από γεγονότα και κρίσεις» κυκλοφόρησε μέσω διαδικτύου και η Φινλανδία. Στο εν λόγω ψηφιακό φυλλάδιο εξηγείται πώς θα αντιδρούσαν η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της χώρας σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, τονίζοντας ότι οι Αρχές είναι «καλά προετοιμασμένες για αυτοάμυνα». 

Οι φινλανδικοί οδηγοί περιλαμβάνουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση διαφόρων σεναρίων και τους ζητούν να βεβαιωθούν ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους σε περίπτωση κρίσης, τουλάχιστον στα πρώτα βήματά της. Η λίστα των απαραίτητων περιλαμβάνει τα δισκία ιωδίου, που είναι απαραίτητα σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, καθώς και τρόφιμα που μαγειρεύονται εύκολα, τροφή για κατοικίδια ζώα και εφεδρική παροχή ρεύματος.

Παρόμοια φυλλάδια έχουν αρχίσει να λαμβάνουν και οι Νορβηγοί, με οδηγίες για το πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν για μια εβδομάδα σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, πολέμου ή άλλων απειλών. Η κυβέρνηση έχει τυπώσει 2,2 εκατομμύρια φυλλάδια, ένα για κάθε νοικοκυριό.

Στον κατάλογο των ειδών που πρέπει να φυλάσσονται στο σπίτι περιλαμβάνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας, αλλά και δισκία ιωδίου. Η προηγούμενη έκδοση ήταν από το 2018, αλλά η κλιματική αλλαγή και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, έχουν αλλάξει τη φύση των κινδύνων.

Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος και η Δανία. Σε αυτή τη χώρα η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών άρχισε να στέλνει email με οδηγίες για το νερό, την τροφή και τα φάρμακα που θα χρειαστούν για να επιβιώσουν από μία κρίση τριών ημερών.