Ουκρανία: Πραγματοποίησε το πρώτο χτύπημα με ATACMS σε ρωσικό έδαφος - Τι αναφέρουν ουκρανικά ΜΜΕ
Δείτε βίντεο
Σε πόλη στην περιφέρεια Μπριάνσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς για τους οποίους ο Τζο Μπάιντεν «άναψε πράσινο φως»
Σύμφωνα με πηγή από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας που επικαλείται το RBC-Ukraine, στόχο ήταν κέντρο logistics του ρωσικού στρατού στην πόλη Karachev της περιφέρειας Μπριάνσκ, με αναφορές να κάνουν λόγο πως «το χτύπημα ήταν απόλυτα επιτυχές».
💥 ATACMS strike in Russia?
— Igor Sushko (@igorsushko) November 19, 2024
Ukraine struck the artillery & missile arsenal in Karachev, Bryansk region.
Russians say it was a missile, not drones.
This specific site was hit last month as well.
Coordinates: 53.1440873, 34.9512602 pic.twitter.com/JdePPwbkg9
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά το πράσινο φως που έδωσε πριν λίγα 24ωρα ο Τζο Μπάιντεν.
Η πόλη Karachev, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης βρίσκεται 130 χλμ. μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κέντρου αντιπληροφόρησης της Ουκρανίας, στις αποθήκες που έγιναν στόχος υπήρχαν βλήματα πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων όλμων από τη Βόρεια Κορέα.
The 67th GRAU Arsenal in Karachev, Bryansk region, was struck. Large secondary explosions can be seen and heard.
— (((Tendar))) (@Tendar) November 19, 2024
This site was on October 9 already target of Ukrainian UAVs which caused the destruction of at least two major warehouses. pic.twitter.com/e1v6Df4hIN
Οι εν λόγω εγκαταστάσεις είχαν γίνει στόχος ουκρανικής επίθεσης και τον Οκτώβριο, αλλά τότε είχαν χρησιμοποιηθεί drones, με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να αναφέρει τότε ότι τέτοια χτυπήματα δημιουργούν προβλήματα ανεφοδιασμού στον εχθρό και μειώνουν τις επιθετικές δυνατότητές του.
Ουκρανία: Προβαίνει σε χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ενώ ο Πούτιν επικαιροποίησε το διάταγμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων
Η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται πως έγινε λίγες ώρες πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράψει διάταγμα που επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που η Ουκρανία χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο διάταγμα, όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS, διευρύνθηκε η κατηγορία των κρατών και των στρατιωτικών συμμαχιών που υπόκεινται σε πυρηνική αποτροπή.«Η λίστα των στρατιωτικών απειλών για την εξουδετέρωση των οποίων είναι αναγκαίες τέτοιες ενέργειες έχει επικαιροποιηθεί. Η επίθεση από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη μιας πυρηνικά εξοπλισμένης χώρας, θα θεωρείται κοινή επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επιπλέον, η πυρηνική απάντηση της Ρωσίας προβλέπεται σε περίπτωση κρίσιμης απειλής της κυριαρχίας της ακόμη και με συμβατικά όπλα, σε περίπτωση επίθεσης κατά της Λευκορωσίας ως κράτους μέλους της Ένωσης, σε περίπτωση μαζικής εκτόξευσης στρατιωτικών αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων αεροσκαφών και διέλευσής τους από τα ρωσικά σύνορα», καταλήγει το δημοσίευμα αναφερόμενο στο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος.
Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα που υπέγραψε ο Πούτιν είναι «πολύ σημαντικό κείμενο». Ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πρόσθεσε ότι «η Ρωσία έπρεπε να ευθυγραμμίσει το πυρηνικό δόγμα με την τρέχουσα κατάσταση. Στόχος είναι να κατανοήσουν οι πιθανοί εχθροί ότι τα αντίποινα θα είναι αναπόφευκτα σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Η Ρωσία ανέκαθεν θεωρούσε τα πυρηνικά όπλο ως μέσο αποτροπής, ως ένα ακραίο μέτρο».
Συνεχίζοντας, ο Πεσκόφ τόνισε ότι «η Ρωσία πάντα έπαιρνε μέτρα για την ελαχιστοποίηση της πυρηνικής απειλής».
Σχολιάζοντας τις αναφορές ότι η Ουκρανία ενδέχεται να χρησιμοποιεί αμερικανικά πυραυλικά συστήματα ATACMS στην περιοχή Κουρσκ, ο Πεσκόφ είπε ότι ο ρωσικός στρατός παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά.
1000 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία - Το μήνυμα Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο, η αναφορά στους ATACMS
Επ'αφορμή της συμπλήρωσης 1000 ημερών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε μέσω βιντεοσύνδεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου και δήλωσε ότι ακόμη και με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο πλευρό του, ο Πούτιν «παραμένει μικρότερος» από τα κράτη της Ευρώπης μαζί και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των βορειοκορεατικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Ουκρανίας μπορεί να αυξηθεί, όπως αναφέρει ο Guardian.*Διαβάστε ακόμα: Αποκάλυψη Skynews: Γιατί η 1.000ή ημέρα πολέμου στην Ουκρανία είναι η πιο κρίσιμη - "Οι ΗΠΑ θα γίνουν νόμιμος στόχος" προειδοποιεί πρώην σύμβουλος του Πούτιν
Ο Ουκρανός πρόεδρος, δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου αποδείχθηκε ότι «οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας» δεν είναι «μόνο λόγια, δεν είναι κάτι αφηρημένο». Είπε ειδικότερα ότι «οι ευρωπαϊκές αξίες και ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, όταν μετατρέπονται σε πράξη, προστατεύουν τις ζωές πραγματικών ανθρώπων».
Και συνέχισε: «Ο Πούτιν δεν εκτιμά τους ανθρώπους ή τους κανόνες. Εκτιμά μόνο το χρήμα και την εξουσία. Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να του αφαιρέσουμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη».
Ο Ζελένσκι είπε επίσης στους ευρωβουλευτές ότι «κανείς δεν μπορεί να απολαμβάνει ήρεμα νερά κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο δίκαια και δίκαια», ενώ έκανε την τακτική έκκλησή του για περισσότερες κυρώσεις και την αποδέσμευση κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες από τη Ρωσία.
Τέλος, σε αυτό που φάνηκε να είναι μια αναφορά στην άδεια των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε στόχους εντός της Ρωσίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε:
«Η Ρωσία δεν θα έχει πραγματικά κίνητρα για να συμμετάσχει σε ουσιαστικές [ειρηνευτικές] διαπραγματεύσεις χωρίς πυρκαγιές στις αποθήκες πυρομαχικών της στο ρωσικό έδαφος, χωρίς διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας της, χωρίς καταστροφή των ρωσικών αεροπορικών βάσεων, χωρίς να χάσει τις ικανότητές της να παράγει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και χωρίς να κατασχεθούν τα περιουσιακά της στοιχεία».