Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι στα στοιχεία που προκύπτουν από δύο έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και αφορούν τα βιογραφικά βουλευτών ξένων χωρών. Συγκεκριμένα ερευνητές συγκέντρωσαν τα βιογραφικά σχεδόν 20.000 βουλευτών από 97 χώρες από το 2015 έως το 2017. Από την έρευνα προέκυψε ότι η Ουκρανία είχε το μεγαλύτερο ποσοστό βουλευτών οι οποίοι είχαν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές ενώ σχεδόν το 1/3 είχε ακόμα και διδακτορικό.

Σημειώνεται πως από το 1991 έως και σήμερα όλοι οι πρόεδροι είχαν διδακτορικό εκτός από τον νυν πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μάλιστα στο σημερινό κοινοβούλιο είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό βουλευτών με διδακτορικό. Σύμφωνα με την έρευνα το 78% των βουλευτών που εξετάστηκαν είχαν πανεπιστημιακό πτυχίο και το 40% είχε μεταπτυχιακό. Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός πως αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο όλων των ενήλικων (ο οποίος στις πλούσιες χώρες είναι σήμερα 35% και 15% αντίστοιχα).

Ακόμη το 1/3 των βουλευτών στην Κορέα είναι με διδακτορικό ενώ στις ΗΠΑ άνω των 2/3 των βουλευτών έχουν μεταπτυχιακό. Στον αντίποδα τα πτυχία των βουλευτών στην Ιταλία, τη Νορβηγία και τη Βρετανία δεν ξεπερνούσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Είναι ενδεικτικό ότι όταν ο σερ Λίντσεϊ Χόιλ έγινε πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας δεν είχε φοιτήσει σε πανεπιστήμιο. Παράλληλα τόσο ο Λουίτζι Ντι Μάιο όσο και ο Ματέο Σαλβίνι εγκατέλειψαν το πανεπιστήμιο.

Από την άλλη πλευρά στη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική η πλειοψηφία των βουλευτών είναι απόφοιτοι νομικών σχολών ενώ στις χώρες της Σκανδιναβίας οι περισσότεροι έχουν σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες, και οικονομικά, είναι σαφώς πιο πολλοί. Οι Αφρικανοί ψηφοφόροι φαίνεται να προτιμούν τους πτυχιούχους διοίκησης επιχειρήσεων. Τέλος η Βρετανία εκλέγει έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό βουλευτών με πτυχία στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.