Περισσότεροι από 35.000 Μαορί βγήκαν στους δρόμους του Ουέλιγκτον, πτρωτεύουσας της Νέας Ζηλανδίας διαμαρτυρόμενοι κατά νομοσχεδίου.

To νομοσχέδιο για το οποίο διαμαρτύρονται ίσως αλλάξει τον τρόπο ερμηνείας της ιδρυτικής συνθήκης της χώρας μεταξύ των αυτοχθόνων και του Στέμματος.

Ημίγυμνοι άνδρες με παραδοσιακούς μανδύες με φτερά και παιδιά με τατουάζ «moko» σε όλο το πρόσωπο και τελετουργικά ξύλινα όπλα στα χέρια συνοδεύονταν από έφιππους που ανέμιζαν την κόκκινη, λευκή και μαύρη σημαία των Μαορί στην πορεία τους με την ονομασία hīkoi mō te Tīriti προς το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας, όπου την περασμένη Πέμπτη, Μαορί βουλευτές χόρεψαν χάκα διακόπτοντας προσωρινά τη συνεδρίαση εν μέσω ψηφοφορίας του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου.


Φόβοι για υπονόμευση των δικαιωμάτων των Μαορί

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Νέα Ζηλανδία μετά την εισαγωγή από το φιλελεύθερο κόμμα ACT νομοσχεδίου, που επιδιώκει να αντικαταστήσει με νέες τις καθιερωμενες αρχές της Συνθήκης του Waitangi του 1840, που αναπτύχθηκαν επί δεκαετίες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι περίπου 90.000 Μαορί της χώρας.

Πολλοί επικριτές του νομοσχεδίου – ανάμεσά τους και ορισμένοι από τους επιφανέστερους νομικούς της Νέας Ζηλανδίας – θεωρούν ότι συνιστά απόπειρα υπονόμευσης της συνθήκης και κατάργησης θεμελιωμένων δικαιωμάτων των Μαορί. Πάντως το νομοσχέδιο πιθανότητα δεν θα ψηφιστεί, μολονότι πέρασε την πρώτη ανάγνωση με οριακή στήριξη.




Διχασμένη η Νέα Ζηλανδία

Στο επίκεντρο της κατακραυγής βρίσκεται ο υπουργός της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, Ντέιβιντ Σέιμουρ, ηγέτης του κόμματος Act, ελάσσονος εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Σέιμουρ έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της κατάργησης πολιτικών στήριξης της υποβαθμισμένης κοινότητας των Μαορί, που απειλούνται με φτώχεια και πρόωρο θάνατο. Το νομοσχέδιό του εκτιμάται ότι θα υπονομεύσει τα λεγόμενα «ειδικά δικαιώματα» των αυτοχθόνων.

Ο νυν πρωθυπουργός Κρίστοφερ Λάξον εξέφρασε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του Σέιμουρ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Ωστόσο, η πρώην συντηρητική πρωθυπουργός Τζένι Σάιπλεϊ είπε ότι ακόμη και η κατάθεση του νομοσχεδίου απειλεί «να διχάσει τη Νέα Ζηλανδία με τρόπο που δεν έχω ζήσει αφότου ενηλικιώθηκα».