Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον Χάουαρντ Λούτνικ, που είναι επικεφαλής της γνωστής χρηματιστηριακής και επενδυτικής τράπεζας Cantor Fitzgerald αλλά και λάτρης των κρυπτονομισμάτων, ως υποψήφιό του για τη θέση του υπουργού Εμπορίου.

Ο Λούτνικ, ο οποίος έχει διατελέσει συμπρόεδρος της ομάδας μετάβασης του Τραμπ στην προεδρία από τον Αύγουστο, βρισκόταν σε μάχη με τον διαχειριστή hedge fund Σκοτ Μπέσεντ για τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών.

Με την επιλογή του για το Υπουργείο Εμπορίου, ο Λούτνικ απέκλεισε τον Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, και τη Λίντα ΜακΜάχον, διαχειρίστρια της Υπηρεσίας Μικρών Επιχειρήσεων από το 2017 έως το 2019, για τον ρόλο αυτό.

Η κίνηση εξέπληξε αρκετούς στην τροχιά του Τραμπ, δεδομένου ότι η ΜακΜάχον ήταν το ξεκάθαρο φαβορί για τον ρόλο. Στη συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα, ο Λάιτχαϊζερ φάνηκε πιο κοντά στο να την πάρει. Και στη συνέχεια, εν μέσω της μάχης για το υπουργείο Οικονομικών, ο Τραμπ αποφάσισε να επιλέξει τον συμπρόεδρο της μεταβατικής του περιόδου.

Τραμπ: Ο δισεκατομμυριούχος Χάουαρντ Λούτνικ ως... "εκλεκτός" για το υπουργείο Εμπορίου - Το προφίλ του

Ο Τραμπ έκανε την ανακοίνωση για τον Λούτνικ την Τρίτη (19/11) στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

Η υποψηφιότητα αυτή θα θέσει τον Λούτνικ επικεφαλής μιας εκτεταμένης υπηρεσίας του Υπουργικού Συμβουλίου που ασχολείται με τη χρηματοδότηση νέων εργοστασίων κατασκευής τσιπ υπολογιστών, την επιβολή εμπορικών περιορισμών, τη δημοσίευση οικονομικών στοιχείων και την παρακολούθηση του καιρού.

Πρόκειται επίσης για μια θέση στην οποία οι διασυνδέσεις με τους διευθύνοντες συμβούλους και την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα είναι ζωτικής σημασίας, αναφέρει το Assosioted Press.

Υποστηρικτής της επιβολής εκτεταμένων δασμών, ο Λούτνικ, δήλωσε στο CNBC τον Σεπτέμβριο ότι «οι δασμοί είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος - πρέπει να προστατεύσουμε τον Αμερικανό εργαζόμενο».

Ο Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία πρότεινε δασμούς 60% στα αγαθά από την Κίνα - και δασμούς έως 20% σε οτιδήποτε άλλο εισάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιφανείς οικονομολόγοι αντιμετωπίζουν γενικά με σκεπτικισμό τους δασμούς, θεωρώντας τους ως επί το πλείστον αναποτελεσματικό τρόπο για τις κυβερνήσεις να συγκεντρώνουν χρήματα και να προωθούν την ευημερία.