Σε μια ανοιχτή παραδοχή πως χωρίς αμερικανική βοήθεια η Ουκρανία μπορεί να χάσει τον πόλεμο προχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, Fox News. 

«Εάν (η νέα κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ) κόψει (τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία), νομίζω ότι θα χάσουμε. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, θα μείνουμε και θα πολεμήσουμε. Έχουμε την παραγωγή, αλλά όχι αρκετή για να νικήσουμε. Και νομίζω ότι δεν είναι αρκετή για να επιβιώσουμε. Αλλά αν αυτή είναι η αμερικανική επιλογή, θα αποφασίσουμε τι θα πρέπει να κάνουμε», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζελένσκι.

*Διαβάστε ακόμα: Reuters: "Έτοιμος" ο Πούτιν να συζητήσει με τον Τραμπ κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία - Ποιους όρους πρόκειται να θέσει


Ζελένσκι: Όλα εξαρτώνται από την ενότητα των Ουκρανών και των εταίρων της

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία του πολέμου σε σχέση με την αρχή του, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι αν και οι πρώτες ημέρες ήταν οι πιο δύσκολες, τώρα όλα εξαρτώνται από την εσωτερική ενότητα των Ουκρανών και την ενότητα των εταίρων της. «Νομίζω ότι ήταν η πιο δύσκολη περίοδος, αλλά τώρα αυτή η περίοδος, αυτή η στιγμή εξαρτάται, νομίζω, από την ενότητά μας στην Ουκρανία και νομίζω ότι είναι πολύ επικίνδυνο αν χάσουμε την ενότητα στην Ευρώπη και, κυρίως, την ενότητα μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.


Οι ΗΠΑ θα στείλουν νάρκες κατά προσωπικού στον ουκρανικό στρατό

Υπενθυμίζεται πως, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προμηθεύσει στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας νάρκες κατά προσωπικού περιορισμένης διάρκειας (που διαθέτουν δηλαδή μηχανισμό αυτοκαταστροφής ή απενεργοποίησης έπειτα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λόγω της εξάντλησης της μπαταρίας που απαιτείται για την πυροδότηση), για να βοηθήσει να επιβραδυνθεί η ρωσική προέλαση στα μέτωπα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και στο Γαλλικό Πρακτορείο αμερικανός αξιωματούχος.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί αυτήν προ ημερών να επιτραπεί η χρήση για να χτυπηθούν στόχοι βαθιά στη ρωσική επικράτεια πυραύλων αμερικανικής κατασκευής μέσης και μακράς εμβέλειας, με τη Μόσχα να διαμηνύει πως θα υπάρξει η «προσήκουσα» ανταπόδοση.