Η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο από την περιοχή του Αστραχάν, ανακοίνωσε σήμερα (21/11) η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση στο κύμα που εκδηλώθηκε ανάμεσα στις 5 και τις 7 σήμερα το πρωί, στόχος της επίθεσης ήταν η περιοχή του 
Ντνίπρο.






Ο Serhiy Lysak, κυβερνήτης της περιοχής, δήλωσε ότι δύο πυρκαγιές ξέσπασαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης – οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε επίσης ότι κατέρριψε έξι πυραύλους κρουζ Kh-101 που εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Εκτός από τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Kh-47M2 Kinzhal , οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν επτά πυραύλους Κρουζ Kh-101. Τον βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε ένα μαχητικό MiG-31K και τους υπόλοιπους πυραύλους ένα βομβαρδιστικό Tu-95MS.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το χτύπημα αυτό από τη Ρωσία έρχεται ως αντίποινα

Σύμφωνα με τον κυβερνήτης της περιοχής, είχε δοθεί προειδοποίηση στους κατοίκους από την αεροπορία της Ουκρανίας για απειλή πυραύλων γύρω στις 7 το πρωί.

Ο δήμαρχος της Ντνίπρο Μπόρις Φιλάτοφ είπε ότι η επίθεση προκάλεσε ζημιές σε ένα κέντρο αποκατάστασης.

Κανένας αξιωματούχος δεν έχει δώσει ακόμα λεπτομέρειες σχετικά με το αν υπάρχουν θύματα.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας DTEK ανέφερε έκτακτες διακοπές ρεύματος στην πρωτεύουσα στο Κίεβο, την Οδησσό, το Ντνίπρο και το Ντόνετσκ μετά τον αεροπορικό συναγερμό.

Το χτύπημα αυτό από τη Ρωσία έρχεται ως αντίποινα αφότου η Ουκρανία εκτόξευσε την Τρίτη για πρώτη φορά πυραύλους ATACMS εντός ρωσικού εδάφους ενώ χθες το Κίεβο εκτόξευσε και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.

Η επίθεση της Ουκρανίας με βρετανικούς πυραύλους

Μετά το «πράσινο» φως που έδωσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο για τη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, η Ουκρανία εκτόξευσε την Τετάρτη (20.11.2024) για πρώτη φορά πυραύλους cruise Storm Shadow στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Η Ουκρανία, η οποία έχει παραλάβει εδώ και έναν χρόνο τους βρετανικούς πυραύλους, τους έχει χρησιμοποιήσει ξανά στο παρελθόν, αλλά μόνο για να χτυπήσει στόχους σε κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη, όπως η Κριμαία.

Η έγκριση των ΗΠΑ φαίνεται πως έκανε και το Λονδίνο να αλλάξει την πολιτική του καθώς με τη σειρά του ενέκρινε τη χρήση των πυραύλων Storm Shadow από την Ουκρανία κατά εδαφών της Ρωσίας, σύμφωνα με το OnAlert.

Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και Γερμανία έστειλαν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ενώ η Ολλανδία παρέδωσε στο Κίεβο τα 2 τελευταία F-16 που είχε υποσχεθεί.