Κάνοντας χρήση ενός νέου πυραύλου µεσαίου βεληνεκούς, του «Oreshnik», απάντησε η Ρωσία στη χρήση πυραύλων ATACMS από τον ουκρανικό στρατό. Μάλιστα, το γεγονός αποκάλυψε ο πρόεδρος Πούτιν.

Σε διάγγελµα έκανε λόγο για «απάντηση στις επιθετικές ενέργειες των χωρών του ΝΑΤΟ», προειδοποίησε ότι πλέον «ο πόλεµος αποκτά παγκόσµια διάσταση και σε περίπτωση κλιµάκωσης θα απαντήσουµε συµµετρικά».


Πούτιν: Απειλεί ευθέως τη ∆ύση 

Ο νέος πύραυλος προσεγγίζει τον στόχο του µε ταχύτητα 2,5-3 χλµ. το δευτερόλεπτο, οπότε είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί. Οι δηλώσεις Πούτιν ήρθαν να λύσουν το µυστήριο που δηµιουργήθηκε από νωρίς το πρωί, όταν εκδηλώθηκε η επίθεση κατά του Ντνίπρο της Ουκρανίας από την περιοχή του Αστραχάν στη Ρωσία, που απέχει περίπου 700 χιλιόµετρα.

Το Κίεβο έσπευσε να κάνει λόγο για χρήση διηπειρωτικού βαλλιστικού πύραυλου (ICBM), κάτι που σύντοµα διέψευσαν Δυτικοί αξιωµατούχοι. Ειδικοί επισήµαναν πάντως ότι ο πύραυλος που χρησιµοποιήθηκε, όπως και οι ICBM, µπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές. Πιθανότατα αυτό το µήνυµα ήθελε να στείλει ο Πούτιν.



Επαναφορά του κειµένου που είχε συζητηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2022

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτραπεί στην Ουκρανία να επιτεθεί βαθιά στο ρωσικό έδαφος µε ATACMS έχει αυξήσει την ένταση τα τελευταία 24ωρα. Κάτι που επισήµαναν πέντε Ρώσοι αξιωµατούχοι που µίλησαν στο Reuters σχετικά µε τα περιθώρια επίτευξης συµφωνίας µετά την επιστροφή Τραµπ στον Λευκό Οίκο.

Το πλαίσιο που περιέγραψαν οι Ρώσοι µοιάζει σε µεγάλο βαθµό µε το κείµενο που είχε προκύψει τον Απρίλιο του 2022, µετά τις διαπραγµατεύσεις στην Κωνσταντινούπολη: η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά θα παραµείνει ουδέτερη. Σε αντάλλαγµα θα λάβει εγγυήσεις για την εδαφική ακεραιότητά της από τα πέντε µόνιµα µέλη του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Θα υπάρξει σαφές όριο στο οπλοστάσιο που µπορεί να αποκτήσει η Ουκρανία και δέσµευση ότι δεν θα περιοριστεί η χρήση της ρωσικής γλώσσας. Εκεί που η Μόσχα δείχνει ελαφρώς πιο υποχωρητική είναι στο εδαφικό: Επιµένει ότι στις τέσσερις περιφέρειες, που διεκδικεί, δεν πρέπει να υπάρχει ουκρανικός στρατός, όµως αποδέχεται η γραµµή του µετώπου να «παγώσει» εκεί όπου βρίσκεται τώρα και όχι εκεί όπου ήταν τα σύνορα των περιφερειών πριν από τον πόλεµο. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι παραχωρεί περί το ένα τέταρτο των εδαφών που διεκδικεί, καθώς σήµερα κατέχει περίπου το 80% σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και πάνω από 70% σε Χερσόνα και Ζαπορίζια. ∆έχεται, επίσης, να επιστρέψει όσα εδάφη κατέχει σε Χάρκοβο και Μικολάιβ. Το σηµείο για το οποίο δεν δέχεται να γίνει συζήτηση είναι η Χερσόνησος της Κριµαίας, την οποία κατέχει στο σύνολό της.


Πού το πάνε οι Βρετανοί

Ενδεικτική της αύξησης της έντασης τα τελευταία 24ωρα είναι και η χθεσινή συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο. Ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάµεων, Ροµπ Μαγκόουαν, καταθέτοντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή υποστήριξε ότι ο βρετανικός στρατός είναι έτοιµος «ακόµα και αύριο» να αντιµετωπίσει τον ρωσικό, εφόσον αυτός επιτεθεί σε µέλος του ΝΑΤΟ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή