Κρεμλίνο: "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ κατανοούν το μήνυμα της πυραυλικής μας επίθεσης" - Απειλεί ο Πούτιν, αλλά παραμένει ανοιχτός σε διάλογο
Τι είναι οι πύραυλοι "Ορέσνικ" και RS-26
Έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσουν το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας με νέο τύπο βαλλιστικού πυραύλου χθες στην Ντνίπρο
Η Μόσχα εκτόξευσε τον νέο πύραυλο, ο οποίος είναι ικανός να φέρει πυρηνικές κεφαλές, σε ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση και δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι η Ουάσινγκτον είχε κατανοήσει την προειδοποίηση του Πούτιν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Μάλιστα, το χτύπημα στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας έναν πρόσφατα αναπτυγμένο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο σχεδιάστηκε για να προειδοποιήσει τη Δύση ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις «απερίσκεπτες» αποφάσεις και ενέργειές της, σχολίασε ο Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα εκτόξευσε τον νέο πύραυλο, ο οποίος είναι ικανός να φέρει πυρηνικές κεφαλές, σε ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση και δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι η Ουάσιγκτον είχε κατανοήσει την προειδοποίηση του Πούτιν.
«Το κύριο μήνυμα είναι ότι οι απερίσκεπτες αποφάσεις και ενέργειες των δυτικών χωρών που παράγουν πυραύλους, τους προμηθεύουν στην Ουκρανία και στη συνέχεια συμμετέχουν σε χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος δεν μπορούν να μείνουν χωρίς αντίδραση από τη ρωσική πλευρά».
Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν ήταν υποχρεωμένη να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για το χτύπημα, αλλά τις είχε ενημερώσει 30 λεπτά πριν από την εκτόξευση.
Ο πρόεδρος Πούτιν παρέμεινε ανοιχτός στο διάλογο, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας: Τα στρατιωτικά σχέδια της Ουκρανίας έχουν «εκτροχιαστεί»
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ ανέφερε ότι οι δυνάμεις της έχουν «εκτροχιάσει» τα στρατιωτικά σχέδια της Ουκρανίας για το υπόλοιπο του έτους.
Ο Μπελούσοφ έκανε τις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μια «ομάδα μάχης του βορρά», λέγοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα «επιτάχυναν» τις προελάσεις τους στην Ουκρανία.
ΝΑΤΟ και η Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες
Έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσουν το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα.
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία με νέο τύπο βαλλιστικού πυραύλου χθες, Πέμπτη 21/11 στη Ντνίπρο.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών την Τρίτη 26/11 και θα γίνει μετά από αίτημα του Κιέβου, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Το συμβούλιο, που σχηματίστηκε τον Ιούλιο του 2023, είναι ένα κοινό όργανο μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας -η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία- και λειτουργεί επίσης ως «μηχανισμός διαβούλευσης για την κρίση».
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της βορειοατλαντικής συμμαχίας, σημείωσε πως η χρήση ενός νέου τύπου βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία χθες στην Ουκρανία «δεν θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης ούτε θα αποτρέψει» την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο.
Ο Farah Dakhlallah είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να «τρομοκρατήσει» αμάχους και να εκφοβίσει τους συμμάχους της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας τον βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς.
«Η ανάπτυξη αυτής της ικανότητας ούτε θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης ούτε θα αποτρέψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ από το να υποστηρίξουν την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το BBC.
Οι απειλές Πούτιν κατά Ουκρανίας και Δύσης
Μετά την πρώτη ρωσική επίθεση με νέο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, η Ρωσία απειλεί με περαιτέρω πλήγματα κατά της Ουκρανίας και των Δυτικών υποστηρικτών της.
«Πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας εναντίον στρατιωτικών στόχων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση όπλων τους εναντίον στόχων στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.
«Σε περίπτωση κλιμάκωσης επιθετικών ενεργειών, θα απαντήσουμε συμμετρικά», διεμήνυσε.
«Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η περιφερειακή σύγκρουση στην Ουκρανία που προκλήθηκε από τη Δύση, έχει αποκτήσει στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα», τόνισε ακόμα ο Ρώσος πρόεδρος.
Τι είναι ο «Ορέσνικ»
Τι είναι όμως ο νέος ρωσικός υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς «Ορέσνικ» (φουντουκιά), με τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως επλήγη η Ουκρανία;
Ο Πούτιν δήλωσε πως ο «Ορέσνικ» είναι ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος, που πετάει με ταχύτητα δέκα φορές αυτή του ήχου και έτσι δεν μπορεί να αναχαιτισθεί.
Ρωσικές πηγές είπαν πως έχει βεληνεκές 5.000 χιλιόμετρα και επιτρέπει έτσι στη Ρωσία να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Footage of the new Russian Oreshnik hypersonic missile striking its targets in Ukraine at Mach 10 (7,600 mph). Like a thunderbolt ⚡️it blows through the clouds onto its targets in a blink of an eye pic.twitter.com/uv4OTCauif
— S p r i n t e r (@SprinterFamily) November 22, 2024
Φαίνεται πως διαθέτει πολλαπλές ανεξάρτητες κεφαλές που μπορούν να πλήξουν διαφορετικούς στόχους.
Ο Ανατόλι Ματβίιτσουκ, ένας ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, δήλωσε πως μπορεί να φέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές και πιθανόν βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία, σύμφωνα με τον Γιούρι Ποντολιάκα, έναν εξέχοντα γεννημένο στην Ουκρανία φιλορώσο στρατιωτικό μπλόγκερ.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο πύραλος που εκτόξευσε η Ρωσία ήταν βασισμένος στο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «RS-26 Rubezh».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιηθεί για την εκτόξευση μέσω διαύλων για τη μείωση του πυρηνικού κινδύνου.
Τι είναι ο RS-26
Ο RS-26 είναι ένα μηχανοκίνητο πυραυλικό σύστημα στερεών καυσίμων το οποίο αναπτύχθηκε το 2008.
Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν επισήμως το 2019 από τη συμφωνία ορόσημο του 1987 για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) με τη Ρωσία, αφού υποστήριξαν πως η Μόσχα παραβιάζει τη συνθήκη αυτή, μια κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνήθηκε.
Οι ΗΠΑ είναν υποστηρίξει τότε πως η Ρωσία αναπτύσσει έναν πύραυλο κρουζ (γνωστό στη Ρωσία ως 9M729), διαφορετικό από τον RS-26.