Το "τραβάει" ο Πούτιν: Ξεκινά τη μαζική παραγωγή των πυραύλων Oreshnik -"Είναι αδύνατον να αναχαιτιστούν"
Συναγερμός στην παγκόσμια κοινότητα
Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης στην Ουκρανία και κλιμακούμενης ανησυχίας από τη διεθνή κοινότητα για την ανάπτυξη νέων προηγμένων οπλικών συστημάτων.
Τις δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik θα συνεχίσει να πραγματοποιεί η Ρωσία, σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε πρόσφατα στην Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του νέου αυτού οπλικού συστήματος
Ο Πούτιν τόνισε πως το Oreshnik είναι ένα όπλο ακριβείας, που δεν ταξινομείται ως στρατηγικό ή μαζικής καταστροφής και δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από τα σημερινά αμυντικά συστήματα.
Πούτιν: Δεν υπάρχει αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο
«Δεν υπάρχει αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, δεν υπάρχει κανένα μέσο αναχαίτισής του στον κόσμο σήμερα» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας απαραίτητη την έναρξη της μαζικής παραγωγής.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε επιτυχημένες τις δοκιμές του πυραύλου και συνεχάρη τους προγραμματιστές, επισημαίνοντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει να δοκιμάζει τους τελευταίους πυραύλους μεταξύ άλλων και σε συνθήκες μάχης, ανάλογα με τις απειλές για την ασφάλειά της.
Τι είναι οι πύραυλοι Oreshnik
Ο ρωσικός διηπειρωτικός πύραυλος, που η Ουκρανία λέει πως εκτοξεύθηκε σήμερα προς την πόλη Ντνίπρο, ήταν ένας RS-26 Rubezh, ανέφερε το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.Σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου των Εξοπλισμών, ο RS-26 έχει βεληνεκές 5.800 χιλιομέτρων.
Οι διηπειρωτικοί πύραυλοι διακρίνονται για τη δυνατότητά τους να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, όπως και συμβατικές κεφαλές, χημικά και βιολογικά όπλα. Το βεληνεκές τους είναι 5.500 χιλιόμετρα κατ΄ελάχιστο.
Η εκτόξευση
Στην περίπτωση των ICBM, δεν είναι μόνο η εμβέλεια που τους ξεχωρίζει σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη βαλλιστικών πυραύλων αλλά η προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουν και οι πολεμικές κεφαλές με τις οποίες εξοπλίζονται. Συγκεκριμένα, οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι αναπτύσσουν τεράστιες ταχύτητες και χρησιμοποιούν είτε υγρό είτε στερεό καύσιμο για την πρόωσή τους. Από τη στιγμή της εκτόξευσης, η πτήση του ICBM διαχωρίζεται σε τρία στάδια, προκειμένου να φτάσει στο διάστημα, να απελευθερώσει τις πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες είναι ενσωματωμένες στα λεγόμενα «οχήματα επανεισόδου» (RV) τα οποία ακολουθώντας μια πτωτική τροχιά, επανέρχονται στην ατμόσφαιρα και τελικά καταστρέφουν τον στόχο, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.Οι διαφορές μεταξύ των πυραύλων
Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός ICBM και άλλων τύπων βαλλιστικών πυραύλων είναι μόνο στο αντίστοιχο βεληνεκές τους. Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι ICBM μπορούν να ταξιδέψουν χιλιάδες μίλια – διασχίζοντας ηπείρους – ενώ οι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν μικρότερη και ενδιάμεση εμβέλεια.Ωστόσο, αντί να εστιάσουμε στο βεληνεκές του πυραύλου, αυτό που έχει σημασία είναι η εκρηκτική ισχύς που περιέχει ο πύραυλος –γνωστή ως «ωφέλιμο φορτίο»» είπε στο CNN ο Φάμπιαν Χόφμαν, διδακτορικός ερευνητής στο Πυρηνικό Έργο του Όσλο.
Αν και το χτύπημα της Ρωσίας δεν ήταν πυρηνικό, ο πύραυλος φαινόταν να φέρει ωφέλιμο φορτίο «MIRV», που σημαίνει ότι χρησιμοποιούσε πολλαπλές κεφαλές για να χτυπήσει ξεχωριστούς στόχους.
Τα MIRVS, ή οχήματα επανεισόδου πολλαπλών ανεξάρτητων στόχων, αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να επιτρέψουν σε έναν πύραυλο να στείλει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές σε διαφορετικούς στόχους.
Αν και το πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο φαινόταν να έχει αντικατασταθεί με μη πυρηνικό σε αυτή την περίπτωση, η χρήση της τεχνολογίας MIRV είχε σκοπό να στείλει ένα μήνυμα, είπε ο Χόφμαν.
«Η ικανότητα MIRV έχει συνδεθεί αποκλειστικά με πυραύλους με πυρηνική ικανότητα, χωρίς κανένα συμβατικό πυραυλικό σύστημα στο οπλοστάσιο της Ρωσίας να διαθέτει αυτήν την τεχνολογία. Ανεξάρτητα από το ακριβές βεληνεκές του πυραύλου, το μήνυμα επομένως παραμένει επικεντρωμένο γύρω από μια πυρηνική απειλή», δήλωσε ο Χόφμαν στο CNN.
Το χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν ήταν ICBM, αλλά «πειραματικός» βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος την Πέμπτη, υποβαθμίζοντας τη σημασία της επίθεσης.
«Η Ρωσία μπορεί να επιδιώκει να χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα για να προσπαθήσει να εκφοβίσει την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της… αλλά δεν θα αλλάξει το παιχνίδι σε αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Επιπλέον, η πηγή τόνισε ότι η Ουκρανία έχει αντέξει σε «αμέτρητες επιθέσεις» από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με «σημαντικά μεγαλύτερες κεφαλές» από τον βαλλιστικό πύραυλο μέσης εμβέλειας που εκτοξεύτηκε στο Ντνίπρο.