Με την μαζική παραγωγή του νέου του όπλου,  του Oreshnik , συνεχίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν τις απειλές του προς την Δύση, αλλά και όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, οι δοκιμές με το νέο του όπλο θα συνεχιστούν ανάλογα με την κατάσταση και τις απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ρωσία, δήλωσε σε διάγγελμά του αυτή την εβδομάδα ο Πούτιν.

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα πραγματοποιήσουν έκτακτες συνομιλίες την Τρίτη μετά την επίθεση της Ρωσίας με έναν «πειραματικό», υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο που κλιμάκωσε τον πόλεμο στην περιοχή.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του θα εντείνει την παραγωγή του νέου υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου, του Oreshnik, τον οποίο χαρακτήρισε ως «απαράμιλλο στον κόσμο».

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Πέμπτη, ο Πούτιν ανέφερε ότι ο πύραυλος χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο ως αντίποινα για τη χρήση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων από την Ουκρανία, που μπορούν να πλήξουν βαθύτερα τη ρωσική επικράτεια.

Διαβάστε επίσης: Πολεμική "σκακιέρα" Δύσης-Ρωσίας-ΗΠΑ: Οι νέοι πύραυλοι του Πούτιν και η έκκληση Ζελένσκι - "Κανένας δεν έχει όπλο σαν το δικό μας", λέει ο Ρώσος πρόεδρος - "Διεθνές έγκλημα" απαντά ο Ουκρανός ηγέτης

 Πούτιν: «Απαράμιλλη δύναμη»

Μιλώντας για τον Oreshnik, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε: «Κανείς στον κόσμο δεν διαθέτει τέτοια όπλα. Αργά ή γρήγορα, και άλλες χώρες θα τα αποκτήσουν, αλλά εμείς τα έχουμε ήδη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συμβατικές κεφαλές του πυραύλου έχουν τέτοια ισχύ που μια επίθεση με πολλαπλούς πυραύλους θα μπορούσε να είναι εξίσου καταστροφική με μια πυρηνική.

Ο  Πούτιν πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης ή αναχαίτισης αυτού του πυραύλου» και τόνισε πως η μαζική παραγωγή του αποτελεί προτεραιότητα.

Οι δοκιμές του Oreshnik θα συνεχιστούν «ανάλογα με την κατάσταση και τις απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ρωσία», δήλωσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ήδη «απόθεμα συστημάτων έτοιμο προς χρήση».

Παράλληλα, ο επικεφαλής των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας, στρατηγός Σεργκέι Καρακάγιεφ, δήλωσε ότι ο Oreshnik μπορεί να φτάσει στόχους σε όλη την Ευρώπη και να φέρει είτε πυρηνικές είτε συμβατικές κεφαλές.

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στην Ουκρανία

Μετά την επίθεση στην Ντνίπρο, η ουκρανική Βουλή ακύρωσε συνεδρίαση, ενώ ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη, η οποία αριθμεί περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Παρότι δεν αναφέρθηκαν θάνατοι, η επίθεση πυροδότησε νέες ανησυχίες για την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Glomex Player(eexbs16lxooqap5, v-d5tlskb2fckp)

Αντιδράσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν την επίθεση. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε τον πόλεμο «σε καθοριστική φάση με δραματικές διαστάσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Λιπάβσκι, από το Κίεβο, έκανε λόγο για «προσπάθεια του Ρώσου δικτάτορα να τρομοκρατήσει τόσο τον ουκρανικό όσο και τον ευρωπαϊκό πληθυσμό» και δήλωσε τη στήριξή του στην αποστολή πρόσθετων αμυντικών συστημάτων για την προστασία των Ουκρανών πολιτών από «ειδεχθείς επιθέσεις».