Η άλλοτε «Σιδηρά Κυρία» της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο. Και αυτό διότι βρισκόταν στο «τιμόνι» της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού ζητήματος το 2015, ενώ αποχώρησε από την Καγκελαρία λίγο πριν  από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Μιλώντας στο BBC με αφορμή την έκδοση των απομνημονευμάτων της με τίτλο «Ελευθερία», η Μέρκελ έδωσε απαντήσεις στην κριτική που της ασκείται ότι υπήρξε «πολύ ήπια απέναντι στη Μόσχα» και πως αποδείχθηκε «πολύ αργή στο να βοηθήσει το Κίεβο». Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αν δεν είχε εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 2008, δεν θα είχε ξεσπάσει ο πόλεμος.

«Θα είχαμε δει στρατιωτική σύγκρουση ακόμη νωρίτερα. Ήταν απολύτως σαφές σε εμένα ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα έμενε άπραγος να παρακολουθεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ χωρίς αντίδραση», αναφέρει η κυρία Μέρκελ και προσθέτει: «Και τότε, η Ουκρανία ως χώρα σίγουρα δεν θα ήταν τόσο προετοιμασμένη όσο ήταν τον Φεβρουάριο του 2022».

Ακόμη εκφράζει πλέον ανησυχία για τις απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ως προς τη χρήση πυρηνικών όπλων. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τη χρήση πυρηνικών όπλων», λέει η τέως καγκελάριος της Γερμανίας. «Ευτυχώς, η Κίνα μίλησε επίσης γι’ αυτό πριν από λίγο καιρό. Δεν πρέπει να μας παραλύει ο φόβος, αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη ή –μαζί με τις ΗΠΑ– μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο», επισημαίνει και προσθέτει πως «οι δυνατότητες είναι τρομακτικές».

Η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ακόμη πως έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει ειρηνικά μέσα συνεργασίας με τη Μόσχα. Μάλιστα επιμένει ότι προσπάθησε να αποτρέψει τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας διπλωματία και διαπραγματεύσεις, οι οποίες –όπως παραδέχεται– τελικά απέτυχαν.

Ως προς τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν ως γνωστόν άνοιξε τις πόρτες της Γερμανίας σε πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, ήταν ίσως η πιο καθοριστική στιγμή της θητείας της. Κάποιοι τη μίσησαν, άλλοι την αποθέωσαν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την επαίνεσε ως θαρραλέα και ηθική ηγέτιδα.

Η ίδια, στις κατηγορίες ότι οι πολιτικές της το 2015 έδωσαν τροφή στα αντιμεταναστευτικά και ακροδεξιά κόμματα, αφού προσπάθησε να επιβάλει ποσοστώσεις μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., απαντά ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για όλη την Ευρώπη και προσθέτει: «Ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η Ακροδεξιά είναι να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση».

Παράλληλα η Άνγκελα Μέρκελ καλεί τους ηγέτες της Ευρώπης να επενδύσουν περισσότερο στις αφρικανικές χώρες για να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο εκεί, ώστε λιγότεροι άνθρωποι να μπαίνουν στον πειρασμό να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι σχέσεις με τον Τραμπ


Σχετικά με τη νευρικότητα με την οποία Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η Μέρκελ τους συμβουλεύει «να είναι ξεκάθαροι ως προς τις προτεραιότητές τους και να τις παρουσιάζουν με σαφήνεια και χωρίς φόβο».

Η πρώτη θητεία του Τραμπ σημαδεύτηκε από την οργή του απέναντι στην Ευρώπη, ιδίως τη Γερμανία, για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες και τα εμπορικά ελλείμματα. Πρόκειται για «αγκάθια» στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες που δεν έχουν ξεπεραστεί μέχρι σήμερα.

Ο Τσίπρας και η ψαροταβέρνα στην Καστέλλα

Η πρώην καγκελάριος μιλά και για το ελληνικό ζήτημα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Αν και μιλά για τους Αντώνη Σαμαρά, Γιώργο Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα, η μεγαλύτερη σε έκταση αναφορά γίνεται προς τον τελευταίο. Η Μέρκελ αναφέρεται με θετικά λόγια για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει συμπάθεια στο πρόσωπό του.

Σε προδημοσιεύσεις του βιβλίου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Μέρκελ περιγράφει την πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο το 2015. Η ίδια λέει ότι ανυπομονούσε να τον συναντήσει.

Στην περιγραφή της παρομοιάζει τον Αλέξη Τσίπρα με έναν σταρ που οι φωτογράφοι περίμεναν. Έκπληξη αποτέλεσε για την ίδια η στάση του πρώην πρωθυπουργού το 2015, όταν της αποκάλυψε ότι στο δημοψήφισμα θα στήριζε το «όχι». Τέλος, αναφέρεται και στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα το 2019 σε μία ψαροταβέρνα.