Λιθουανία: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συντριβή αεροσκάφους της DHL - Η δολιοφθορά και οι ρωσικές ενέργειες
Πού στρέφονται οι έρευνες
Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία και η Λιθουανία ερευνούν τη συντριβή του αεροσκάφους προς όλες τις κατευθύνσεις
Σε τεχνικά θέματα εκτιμούν οι Αρχές της Λιθουανίας ότι οφείλεται η συντριβή του αεροσκάφους της DHL. Αντίθετα η Γερμανία εκτιμά ότι πρόκειται για ρωσική ενέργεια.
Ειδικότερα, η Λιθουανία δεν έχει βρει κάποιο στοιχείο που να υποδηλώνει ότι η συντριβή του φορτηγού αεροσκάφους της DHL, που σημειώθηκε τη Δευτέρα (27.11.2024), προκλήθηκε από δολιοφθορά και πιστεύει πως μπορεί να οφείλεται σε τεχνικά θέματα. Ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να οφείλεται σε ρωσική ενέργεια.
Το αεροσκάφος της DHL συνετρίβη ενώ πλησίαζε για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας επιβάτης. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε αργότερα πως το συμβάν μπορεί να ήταν ατύχημα ή υβριδική επίθεση σε «ευμετάβλητους καιρούς».
Διαβάστε επίσης: Συντριβή αεροσκάφους στη Λιθουανία: Δεν υπάρχουν έως τώρα ενδείξεις για τρομοκρατική ενέργεια ή δολιοφθορά, λένε οι αρχές
«Με όλα όσα έχουμε και όλα όσα γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι μία πράξη δολιοφθοράς», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας, Λαουρίνας Κασκιούνας.
Οπτική ανάλυση της συντριβής του αεροσκάφους δείχνει πως δεν υπήρξε εξωτερική πρόσκρουση στο αεροσκάφος καθώς προσγειωνόταν, ενώ τα μέλη πληρώματος που επέζησαν είπαν πως δεν υπήρξε χάος ή ανησυχία μέσα στο αεροσκάφος πριν από τη συντριβή, ούτε καπνός ή μυρωδιά, είπε ο υπουργός.
Οι ερευνητές κλίνουν προς μία τεχνική αιτία για το συμβάν, δήλωσε ο Βιλμάντας Βιτκάουσκας, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων της χώρας.
«Αν λάβουμε επιπλέον δεδομένα μπορεί να αλλάξουμε την κατεύθυνσή μας, όμως δεν έχουμε προς το παρόν», είπε ο Βιτκάουσκας στους δημοσιογράφους.
«Τα συστήματα του αεροδρομίου του Βίλνιους που χρησιμοποιούνται για να καθοδηγήσουν τα εισερχόμενα αεροσκάφη βρέθηκε ότι λειτουργούσαν κανονικά όταν δοκιμάστηκαν χθες, Τρίτη», είπε.
Το αεροσκάφος δεν χρησιμοποίησε το GPS για την προσγείωση και οποιαδήποτε παρεμβολή με τέτοια σήματα δεν είναι πιθανό να είχε κάποια επίδραση, είπαν οι αξιωματούχοι.
"Ο Πούτιν δεν κάνει ακριβώς ειρήνη, αλλά ούτε και πόλεμο"
Παράλληλα ο γενικός επιθεωρητής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, Κάρστεν Μπρόιερ, έκανε λόγο για «δοκιμή» της Ρωσίας στο πλαίσιο της διερεύνησης «αντισυμβατικών» επιθέσεων εναντίον δυτικών χωρών.
«Είχαμε ήδη μια παρόμοια κατάσταση το περασμένο καλοκαίρι και τώρα συμβαίνει πάλι κάτι που ταιριάζει με αυτό το μοτίβο», δήλωσε ο κ. Μπρόιερ, αναφερόμενος στην πυρκαγιά που προκλήθηκε τον Ιούλιο στην κεντρική αποθήκη της DHL στη Λειψία από μηχανισμό που βρισκόταν σε υπό παράδοση δέμα. Στο πλαίσιο της έρευνας, πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις στη Λιθουανία, απ' όπου είχε σταλεί το πακέτο. Τον Αύγουστο οι γερμανικές Αρχές ασφαλείας εξέδωσαν προειδοποίηση για αντίστοιχα περιστατικά και την κοινοποίησαν στις αεροπορικές και μεταφορικές εταιρείες.
Λιθουανία: Πού στρέφονται οι έρευνες
Μιλώντας σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Κάρστεν Μπρόιερ απάντησε καταφατικά όταν ερωτήθηκε εάν η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να δοκιμάζει τα τρωτά σημεία του συστήματος. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε, δημιουργεί μια κατάσταση «όχι ακριβώς ειρήνη, αλλά ούτε ακόμη και πόλεμος» προκειμένου να διερευνήσει πόσο μακριά μπορεί να φθάσει.
Αναφερόμενος στην επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο γενικός επιθεωρητής της Bundeswehr προέβλεψε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, «όπως και οι προκάτοχοί του», θα είναι πολύ πρόθυμος «να διασφαλίσει ότι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι θα φροντίσουν για την άμυνά τους. Υποστήριξε μάλιστα ότι εάν είχε εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις, η μόνη διαφορά σε αυτό το θέμα θα ήταν ότι θα έδινε στην Ευρώπη περισσότερο χρόνο. «Εμείς στην Ευρώπη και στη Γερμανία πρέπει να φροντίσουμε την άμυνά μας, πολύ περισσότερο απ' ό,τι παλιότερα», τόνισε.
Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία και η Λιθουανία ερευνούν τη συντριβή του αεροσκάφους «προς όλες τις κατευθύνσεις», επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια.