Με το γαλλικό 10ετές ομόλογο, που αποτελεί τη βάση για τα spread, να «βλέπει» την απόδοσή του να εκτοξεύεται στο 3,03% (φτάνοντας την ελληνική απόδοση του αντίστοιχου αξιόχρεου) και την συζήτηση να στρέφεται γύρω από το κατά πόσον μπορεί η Γαλλία να βιώσει ένα δικό της... ελληνικό σοκ τύπου 2008, η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να μην υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός λιτότητας, που προβλέπει περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 60 δισ., αντιμετωπίζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο να μην «αντέξει» καν, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής. 

Το Ματινιόν, από την πλευρά του, δείχνει διατεθειμένο προκειμένου να προβεί σε κάποιες παραχωρήσεις: «Όποιες διαφορές αναφορικά με τις αξίες κι αν έχουμε, σήμερα αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση για τη χώρα… Προφανώς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις για να αποφύγουμε αυτή την καταιγίδα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Αντουάν Αρμάντ στο δίκτυο BFMTV.

Προκειμένου να περάσει τον προϋπολογισμό παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση ο Μπαρνιέ σκέφτεται να καταφύγει – ενδεχομένως την ερχόμενη Δευτέρα - στο άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, που επιτρέπει όμως στην αντιπολίτευση να καταθέσει εντός ημερών πρόταση μομφής.

Γαλλία: «Κλειδί» η στάση της Λεπέν - Ορατό να μην υπάρχει προϋπολογισμός για πρώτη φορά στη Ε' Γαλλική Δημοκρατία

Η συζήτηση σε σχέση με τις παραχωρήσεις φαίνεται να σχετίζεται με την Ακροδεξιά, καθώς η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, έχει προειδοποιήσει πως μπορεί να υπερψηφίσει μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής, θεωρώντας ως «κόκκινο πανί» τις αυξήσεις πρωτίστως στην φορολογία στην ηλεκτρική ενέργεια. Ως προς αυτό, δε, η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να «ανακρούσει πρύμναν», επιδιώκοντας να «κερδίσει» πολιτικό χρόνο.

Σημειώνεται πως εφόσον η Ακροδεξιά ταχθεί υπέρ της πρότασης μομφής, που μοιάζει βέβαιη να κατατεθεί από την Αριστερά (και να συζητηθεί στις 20/12, με την 18η του μηνός να είναι η καταληκτική για να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός), αν επιχειρηθεί από πλευράς Μπαρνιέ να παρακαμφθεί η Βουλή και να θεσμοθετήσει τον προϋπολογισμό με βάση το άρθρο 49.3 του Συντάγματος (με χρήση διατάγματος), τότε η κυβέρνηση πιθανότατα θα απωλέσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, καθώς θα συγκεντρωθούν 320 ψήφοι, πολύ παραπάνω από τους 289 που απαιτούνται, όπως σημειώνει το BFMTV.

Την ώρα, δε, που η κυβέρνηση «ακροβατεί», δικαιώνοντας το Politico που της έδινε... ζωή μέχρι τα Χριστούγεννα, η εισήγηση Μπαρνιέ συνίσταται στην πρόταση για δρακόντειες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για το επόμενο έτος για να μειώσει το έλλειμμα της χώρας, το οποίο προβλέπεται να φτάσει το 6,1% του ΑΕΠ της χώρας και για το οποίο έχει δεσμευτεί να το ρίξει το 2025 στο 5%, με το Παρίσι βρίσκεται για πρώτη φορά στα χρονικά της Ε΄Γαλλικής Δημοκρατίας (από το 1958) κοντά στο να μην έχει ψηφισμένο προϋπολογισμό για το επόμενο έτος.

Θα μπορούσε η Γαλλία να χρεοκοπήσει και να γίνει η Ελλάδα του 2008;

Σημειώνεται, πάντως, πως μπορεί στο γαλλικό δημόσιο διάλογο να αναφέρεται η Ελλάδα και να εκφράζονται ανησυχίες για το κατά πόσον θα μπορούσε να υποβαθμιστεί το γαλλικό αξιόχρεο να γίνει «σκουπίδι», όμως η αναλογία σαφώς δεν είναι απόλυτη με την κατάσταση στην χώρα μας το 2008.

«Τα ελληνικά επιτόκια δεν ήταν στο 3% όπως είναι σήμερα. Τα ελληνικά επιτόκια αυξήθηκαν στο 30%. Αυτή ήταν η κρίση», θυμάται ο Éric Heyer, διευθυντής του τμήματος ανάλυσης και προβλέψεων της OFCE (γαλλικού οικονομικού think tank), σημειώνει το BFM TV.

Επίσης, η Ελλάδα είχε έλλειμμα άνω του 13% το 2008 ενώ η Γαλλία «τρέχει» έλλειμμα 6,1% για τη φετινή χρονιά, την ώρα που συνεχίζει να χρηματοδοτείται χωρίς δυσκολία από τις αγορές, με το γαλλικό χρέος να παραμένει ένα ασφαλές στοίχημα για τους επενδυτές. Άλλωστε μπορεί τον περασμένο Ιούλιο (εν μέσω πολιτικής κρίσης) ο οίκος Standard & Poor's να υποβάθμισε τις γαλλικές προοπτικές, ωστόσο η ικανότητα του Παρισιού να εκπληρώνει το χρέος του παραμένει «πολύ ισχυρή», σύμφωνα με την εκτίμησή του.

Γαλλία: Καταρρέει η δημοφιλία του Μπαρνιέ - Το 53% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της πρότασης μομφής

Όλα αυτά, δε, ενώ σύμφωνα με έρευνα της Ipsos για την εφημερίδα La Tribune dimanche, το 53% των Γάλλων επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, η δημοφιλία του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ καταρρέει στο 36% έναντι 45% που είχε τον Σεπτέμβριο όταν ανέλαβε, όπως αναφέρει δημοσκόπηση της εταιρείας IFOP για την εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Υπενθυμίζεται πως ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης δεν θα άρει το πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία, καθώς δεν μπορεί να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές, παρά μόνο αν παρέλθει ένας χρόνος από τις προηγούμενες, κατά συνέπεια η «εύθραυστη» κοινοβουλευτική σύνθεση που δημιουργήθηκε το φετινό καλοκαίρι θα συνεχίσει να είναι «πονοκέφαλος» για τον Εμανουέλ Μακρόν.