Με «εντατικό πόλεμο» απειλεί τον Λίβανο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας που έχει συμφωνηθεί, την ώρα που λίγες ώρες πριν ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή, στοχοποιώντας θέσεις της Χεζμπολάχ.

*Διαβάστε ακόμα: Νετανιάχου: Έδωσα εντολή στον στρατό να είναι έτοιμος για σφοδρό πόλεμο στον Λίβανο εάν παραβιαστεί η εκεχειρία

«Αν είναι απαραίτητο, θα διατάξω τον στρατό να διεξαγάγει εντατικό πόλεμο, σε περίπτωση παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός», διεμήνυσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο μεταξύ, νωρίτερα οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας από το βράδυ της Πέμπτης (28/11) μέχρι το πρωί της Παρασκευής (29/11) στον νότιο Λίβανο, που γειτονεύει με το βόρειο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, αφού «άνοιξε πυρ» προς την κατεύθυνση «υπόπτων (...) που παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός».

Παράλληλα, ισραηλινό αεροσκάφος στοχοποίησε «δασική περιοχή απρόσιτη για τους πολίτες» στην πόλη Μπαϊσαρία, δήλωσε ο δήμαρχος της Νάζι Έιντ. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως εντόπισε εγκατάσταση που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ «για την αποθήκευση ρουκετών μέσης εμβέλειας στον νότιο Λίβανο» και «εξουδετέρωσε την απειλή» με την αεροπορική επιδρομή.

Δυνάμεις «παραμένουν στον νότιο Λίβανο και δρουν για να τηρηθεί» η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ακόμη, δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν στο χωριό Μαρκάμπα, στον νότιο Λίβανο.


Πόλεμος στο Ισραήλ: Οδοφράγματα ελέγχου από τον λιβανέζικο στρατό

Από την πλευρά του ο λιβανέζικος στρατός συνεχίζει την ανάπτυξή του, εγκαθιστώντας «οδοφράγματα ελέγχου», σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις τάξεις του, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως αποφεύγονται προς το παρόν «τομείς όπου παραμένει ο ισραηλινός στρατός».

Σημειώνεται ότι η ανακωχή έβαλε τέλος στη σύγκρουση που άρχισε πριν από 13 και πλέον μήνες ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο τον Σεπτέμβριο, αναγκάζοντας κάπου 900.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον Λίβανο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όπως και περίπου 60.000 πολίτες στο βόρειο Ισραήλ.


Χιλιάδες εκτοπισμένοι γυρνούν στα σπίτια τους

Αφότου άρχισε η κατάπαυση του πυρός, την Τετάρτη (27/11) δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι έσπευσαν να γυρίσουν στα σπίτια τους, στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο και σε νότιους τομείς της Βηρυτού, προπύργια της Χεζμπολάχ, όπου βρέθηκαν μπροστά σε ανείπωτες καταστροφές.

Ο λιβανέζικες στρατός, που άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις και τεθωρακισμένα στο νότιο τμήμα της επικράτειας, κατήγγειλε την Πέμπτη (28/11) το Ισραήλ πως παραβίασε «επανειλημμένα» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.


Τι προβλέπει η εκεχειρία

Η συμφωνία, που κλείστηκε με μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας, δίνει στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προθεσμία 60 ημερών για να αποσυρθούν προοδευτικά από τον νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ υποχρεούται να αναδιπλωθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι, περίπου τριάντα χιλιόμετρα από τα σύνορα, και να διαλύσει στρατιωτικές υποδομές της στον νότιο Λίβανο.

Η συμφωνία είναι βασισμένη στην απόφαση 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ λέει πως διατηρεί «πλήρη ελευθερία στρατιωτικής δράσης στον Λίβανο», σε περίπτωση που «η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία και αποπειραθεί να επανεξοπλιστεί».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d5y1ddw7foyp)