Στη Βρετανία αποκαλύφθηκε ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που εξελισσόταν τα τελευταία χρόνια για λογαριασμό της Ρωσίας με πρωταγωνίστριες δύο Βουλγάρες, οι οποίες συμμετείχαν σε "ερωτικό τρίγωνο" και επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν ως "παγίδες" για επιχειρήσεις σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.


Βρετανία: Βουλγάρες κατάσκοποι συμμετείχαν σε "ερωτικό τρίγωνο" για χάρη της Ρωσίας - Πώς δρούσε το κύκλωμα


Η 33 χρονη Katrin Ivanova, που εργαζόταν σαν βοηθός εργαστηρίου, και η 30χρονη Vanya Gaberova, που απασχολούνταν σαν αισθητικός, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Ποινικό Δικαστήριο Old Bailey, επρόκειτο να έρθουν σε «άμεση επαφή» με στόχους «ως σεξουαλικά δολώματα για τη συγκέντρωση πληροφοριών».

Οι δύο γυναίκες φέρεται να είχαν αρωγό τον επίσης Βούλγαρο 39χρονο Tihomir Ivanchev, ζωγράφο και διακοσμητή από το Άνφιλντ, ο οποίος στο παρελθόν διατηρούσε σχέση με την 30χρονη Gaberova.


Τρίτο πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση, ένας 43χρονος ονόματι Bizer Dzhambazov, ο οποίος εργαζόταν σαν ιατρικός επισκέπτης και έχει δηλώσει ένοχος για τη συνωμοσία κατασκοπείας. Ο 43χρονος ζούσε με την Ivanova στο βορειοδυτικό Λονδίνο, αλλά είχε επίσης σχέση με την Gaberova, η οποία είχε διαμέρισμα στο Γιούστον.

Τις επιχειρήσεις του κυκλώματος φέρεται να «έτρεχε» ένα τέταρτο πρόσωπο, ο 46χρονος Orlin Roussev, ο οποίος ζούσε σε ξενώνα στο Γκρέιτ Γιάρμουθ, στη Δυτική Αγγλία και «ανέθετε» δουλειές σε ένα δίκτυο κατασκόπων που περιελάμβανε τις Ivanova, Gaberova και τον ίδιο. Ο συγκεκριμένος έχει επίσης δηλώσει ένοχος για τη συνωμοσία.

Τέλος, κεντρικός καθοδηγητής του κυκλώματος ήταν ένας 43χρονος Ρώσος πράκτορας με αυστριακή υπηκόότητα, ονόματι Jan Marsalek, ο οποίος χρησιμοποιούσε το διαδικτυακό ψευδώνυμο «Rupert Ticz».

Οι δραστηριότητες του κυκλώμαστος τελέστηκαν μεταξύ 30 Αυγούστου 2020 και 8 Φεβρουαρίου 2023 σε τοποθεσίες όπως το Λονδίνο, η Βιέννη, η Βαλένθια, το Μαυροβούνιο και η Στουτγάρδη.

Με βάση τα υποστήριξε η εισαγγελέας στους ενόρκους «μπορεί το καθένα εκ των μελών του κυκλώματος να προσπαθούσε να στηριχθεί σε αυτές τις διαπροσωπικές σχέσεις για να υποδηλώσει ότι, κατά κάποιο τρόπο, παραπλανήθηκε ή ότι ακολουθούσε τυφλά άλλους ή ότι γύριζαν την Ευρώπη απλώς από αγάπη. Η υπόθεση της κατηγορούσας αρχής είναι ότι όλοι τους συμμετείχαν εν γνώσει τους σε αυτή τη συνωμοσία. Δεν πρόκειται για το είδος της δραστηριότητας που διεξάγεις απλά και μόνο λόγω μιας ρομαντικής σχέσης».


«Συγκεντρώνοντας τις πληροφορίες και διαβιβάζοντάς τες στο ρωσικό κράτος, οι κατηγορούμενοι έθεταν σε κίνδυνο πολλές ζωές», πρόσθεσε η εισαγγελέας και συνέχισε αναφέροντας ότι καθένας εκ των μελών έλαβε «σημαντικά χρηματικά ποσά για τις ενέργειές του». Οι δραστηριότητες αυτές «προκάλεσαν προφανή και αναπόφευκτη βλάβη στην ασφάλεια και τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου».


Τα αποκαλυπτικά μηνύματα

Τη «γένεση και το σχεδιασμό των επιχειρήσεων» αποκαλύπτουν σχεδόν 80.000 μηνύματα που αντάλλαξαν μέσω Telegram οι Marsalek και Roussev. «Υπάρχουν μηνύματα σχετικά με τη Ρωσία γενικά και άμεσες αναφορές στον Πρόεδρο Πούτιν ειδικότερα», τόνισε η εισαγγελέας.

Σε έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του Roussev στο Γκρέιτ Γιάρμουθ, βρέθηκε τεχνικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων 221 κινητών τηλεφώνων, 258 σκληρών δίσκων, 495 καρτών SIM, 55 συσκευών οπτικής καταγραφής και 11 drones.

Τέλος, οι αστυνομικοί εντόπισαν συσκευές υποκλοπής Wi-Fi και αντικείμενα που περιλάμβαναν παρεμβολείς, λογισμικό hacking, συσκευές ανάγνωσης καρτών και συσκευές εντοπισμού GPS, ενώ βρέθηκαν και 91 τραπεζικές κάρτες στα ονόματα 17 ατόμων και 75 διαβατήρια και έγγραφα ταυτότητας στα ονόματα 55 ατόμων.