Οι τζιχαντιστές και οι σύμμαχοί τους μπήκαν νωρίς σήμερα στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, έπειτα από μια επίθεση αστραπή δύο ημερών κατά του καθεστώτος, η οποία βάζει τέλος σε λίγα χρόνια σχετικής ηρεμίας στη βορειοδυτική Συρία.

Οι μάχες, στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 277 άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι οι πιο βίαιες μετά το 2020 στην περιοχή.

Αναζωπύρωση στο μέτωπο της Συρίας: Οι αντιμαχόμενες πλευρές, οι υποστηρικτές τους και η περιοχή που μυρίζει μπαρούτι

Η επαρχία του Χαλεπίου, μεγάλο μέρος της οποίας κατέχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, γειτνιάζει εξάλλου με το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν την Παρασκευή στο AFP ότι είδαν ένοπλους άνδρες στο Χαλέπι και μίλησαν για σκηνές πανικού στη μεγάλη πόλη της βόρειας Συρίας.

Οι τζιχαντιστές μπήκαν στις δυτικές και νοτιοδυτικές γειτονιές και στη συνέχεια πήραν τον έλεγχο πέντε συνοικιών. Οι κυβερνητικές δυνάμεις, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν «δεν προέβαλαν μεγάλη αντίσταση».

siria-xalepi-tzixantistes-xartis
Χάρτης που δείχνει το μέτωπο στην πόλη του Χαλεπίου. Με πράσινο οι δυνάμεις των τζιχανιστών στα δυτικά της πόλης (στην αριστερή πλευρά της εικόνας) και με κόκκινο οι δυνάμεις του Άσαντ


Ανταποκριτής του AFP που μπήκε με τους αντάρτες στην συνοικία του Νέου Χαλεπίου, έκανε λόγο για συγκρούσεις μεταξύ των επιτιθέμενων και των συριακών δυνάμεων και ομάδων που τις υποστηρίζουν.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που εδρεύει στη Βρετανία αλλά έχει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης στη Συρία, η τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) και συμμαχικές της ομάδες -μερικές από τις οποίες είναι προσκείμενες στην Τουρκία- έφτασαν σήμερα στις πύλες της πόλης έπειτα από «δύο επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα».



Ο συριακός στρατός, ο οποίος ανέπτυξε ενισχύσεις στο Χαλέπι, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, διαβεβαίωσε ότι απέκρουσε «τη μεγάλη επίθεση των τρομοκρατικών ομάδων» και ανακατέλαβε αρκετές θέσεις.

Τρόμος μεταξύ των κατοίκων

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε το 2011, δυνάμεις του καθεστώτος, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, ανακατέλαβαν το ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου από τους αντάρτες, έπειτα από καταστροφικούς βομβαρδισμούς.

«Για πρώτη φορά τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια, ακούμε συνέχεια τις ρουκέτες και οβίδες πυροβολικού, και μερικές φορές τα αεροπλάνα», περιέγραψε σε δημοσιογράφους κάτοικος της πόλης και εξέφρασε τον φόβο του ότι «το σενάριο του πολέμου θα επαναληφθεί και θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας».

Σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP, από την πλευρά των ανταρτών, οι μαχητές δήλωσαν ότι λάμβαναν εντολές από μια κοινή αίθουσα επιχειρήσεων.

Η επίθεση επέτρεψε στους τζιχαντιστές να καταλάβουν σχεδόν 50 σημεία από την Τετάρτη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Σήμερα, οι πολεμικές αεροπορίες της Ρωσίας και της Συρίας εξαπέλυσαν σφοδρές επιδρομές στην περιφέρεια της Ιντλίμπ.

Οι μαχητές βομβάρδισαν το Χαλέπι για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια, στοχεύοντας την πανεπιστημιούπολη όπου σκοτώθηκαν τέσσερις άμαχοι, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Είναι περίεργο να βλέπεις τις δυνάμεις του καθεστώτος να δέχονται τέτοια πλήγματα παρά τη ρωσική αεροπορική κάλυψη. Οι δυνάμεις του καθεστώτος εξαρτιόνταν από τη Χεζμπολάχ, η οποία τώρα είναι υπό κατοχή στον Λίβανο;» αναρωτήθηκε ο Ραχμάν, αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του κινήματος, συμμάχου της Δαμασκού, ο οποίος σταμάτησε την Τετάρτη με εκεχειρία.

Άλλος στενός σύμμαχος της Συρίας, το Ιράν, επανέλαβε τη «συνεχή υποστήριξή του». Η Τεχεράνη δεσμεύτηκε στρατιωτικά να υποστηρίξει τον πρόεδρο Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Σε αυτόν τον πόλεμο, η οργάνωση HTS, στην οποία επικρατεί το πρώην συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, είχε πάρει τον έλεγχο ολόκληρων τμημάτων της επαρχίας Ιντλίμπ, αλλά και γειτονικών εδαφών στις περιφέρειες του Χαλεπίου, της Χάμας και της Λατάκειας.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι μάχες έφτασαν σήμερα στη στρατηγική πόλη Σαρακέμπ, την οποία ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και βρίσκεται νοτίως του Χαλεπίου, στη διασταύρωση δύο αυτοκινητοδρόμων.