Στο... χείλος του γκρεμού φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνησης της Γαλλίας, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, Μισέλ Μπαρνιέ να μην αποδεχτεί την αύξηση των δαπανών της κοινωνικής ασφάλισης που ζητούσε η αντιπολίτευση και ενώ δεν κατέχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να προσφεύγει στο άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος που της δίνει τη δυνατότητα να νομοθετεί χωρίς την Εθνοσυνέλευση.

Μετά από αυτές τις αποφάσεις, τόσο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς όσο και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, κατέθεσαν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης της Γαλλίας, που στην περίπτωση που υπερψηφιστεί, θα οδηγήσει και στην πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ αλλά και στη μη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.

Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης ελέγχουν από κοινού τις 332 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κάτι που σημαίνει πως έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στην περίπτωση που αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, ο Μισέλ Μπαρνιέ θα είναι ο πρώτος Γάλλος πρωθυπουργός που αναγκάστηκε να αποχωρήσει μετά από υπερψήφιση πρότασης μομφής ενώ η κυβέρνησή του θα είναι η πρώτη στην ιστορία της χώρας που θα «κατέβει» ενώ είναι μόλις 3 μήνες στην εξουσία.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d61h75ukmczd)

Γαλλία: Η επόμενη ημέρα και οι κινήσεις Μακρόν

Σχετικά με το μέλλον τις Γαλλίας, δυο είναι τα σενάρια:

Το πρώτο σενάριο είναι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να ορίσει στο άμεσο μέλλον έναν νέο πρωθυπουργό που έχοντας την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση θα καταφέρει να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες τον προϋπολογισμό του 2025 πριν τελειώσει το 2024.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να μην ορίσει ο πρόεδρος Μακρόν νέα κυβέρνηση.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει, ότι παραμένει η κυβέρνηση του Μπαρνιέ που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τις τρέχουσες υποθέσεις.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, θα ακολουθηθεί το 2025 η λεγόμενη πρακτική των δωδεκατημόριων, που σημαίνει πως κάθε μήνα του χρόνου τα κρατικά έσοδα και οι κρατικές δαπάνες θα ισούνται με τα αντίστοιχα του 2024. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει ωστόσο η συναίνεση της Εθνοσυνέλευσης.

Στην αντίθετη περίπτωση η Γαλλία θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί ο ίδιος.