Γαλλία: ''Βατερλώ'' στην κυβέρνηση Μπαρνιέ - Την Τετάρτη ψηφίζεται η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Σε ''αναταραχή'' η Γαλλία
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν από κοινού κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ελέγχοντας τις 332 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γαλλία, μπαίνει σε αναταραχή.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αποφάσισε χθες να προσφύγει στο άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος, που του επιτρέπει να νομοθετεί ερήμην της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, για να κλείσει το ζήτημα των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.
Με την προσφυγή στο επίμαχο άρθρο, παρακάμπτεται η κοινοβουλευτική ψηφοφορία και αναλαμβάνει την πλήρη πολιτική ευθύνη για την υιοθέτηση του προϋπολογισμού, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλούσε πρόταση δυσπιστίας από την Αριστερά.
Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού LFI, η Ματίλντ Πανό και ακροδεξιό το κόμμα της Μαρί Λεπέν, όπως ήταν αναμενόμενο, κατέθεσαν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, που αν υπερψηφιστεί (κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη) θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης και στην μη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.
Διαβάστε ακόμα: Γαλλία: Καταρρέει η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ - Κατατέθηκαν οι προτάσεις μομφής, την Τετάρτη η ψηφοφορία
Η κυβέρνηση του Μπαρνιέ, με δεδομένο ότι τα κόμματα αυτά διαθέτουν από κοινού την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση σαφή κίνδυνο πτώσης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν από κοινού κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ελέγχοντας τις 332 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Σημειώνεται πως η ψηφοφορία επί των προτάσεων δυσπιστίας αναμένεται την Τετάρτη και εάν είναι επιτυχής, ο εύθραυστος συνασπισμός του Μισέλ Μπαρνιέ θα είναι η πρώτη γαλλική κυβέρνηση που θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από ψήφο δυσπιστίας από το 1962, όταν πρόεδρος ήταν ο Σαρλ ντε Γκωλ. Η αριστερά έχει ορκιστεί να ανατρέψει την κυβέρνηση Μπαρνιέ, αλλά χρειάζεται τις ψήφους της ακροδεξιάς για να το πετύχει.
Ο Μπαρνιέ υπογράμμισε στην ομιλία του, χθες, για τον προϋπολογισμό, απευθυνόμενος στους βουλευτές, ότι «από εδώ και πέρα όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εγώ τις δικές μου».
Γαλλία: Οι αντιδράσεις Μελανσόν και Λεπέν
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν υπεραμύνθηκε της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» από τον Μπαρνιέ με τη χρήση του άρθρου 49.3.
«Τι αλαζονεία, την τελευταία στιγμή, ο Μισέλ Μπαρνιέ προσθέτει οκτώ τροπολογίες που κανείς δεν έχει διαβάσει ή μελετήσει. Τι αλαζονεία», είπε, μεταξύ άλλων.
«Ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει νέες λεηλασίες στις συντάξεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων έχει να κερδίσει τα πάντα από την απόρριψη αυτού του σχεδίου», είπε ο Μελανσόν.
Από τη πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν επισήμανε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής της Αριστεράς, ενώ και το RN θα καταθέσει τη δική του.
Έκανε λόγο για «αποφάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το πολύ άδικο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης».
Όσον αφορά την πρόταση μομφής, η Λεπέν είπε πως «έχει κατατεθεί πρόταση μομφής από τον Εθνικό Συναγερμό και θα ψηφίσουμε για να αποδοκιμάσουμε την κυβέρνηση».
Σημειώνεται ότι ο Μπαρνιέ απέσυρε την πρόταση για αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια την περασμένη εβδομάδα, υποχωρώντας στην πίεση της ακροδεξιάς. Το κόμμα της Λεπέν ζήτησε να αυξηθούν οι συντάξεις σε ποσοστό που να καλύπτει αυτό του πληθωρισμού. Η βουλευτής του RN Μαρίν Λεπέν είχε δώσει προθεσμία στον Γάλλο πρωθυπουργό μέχρι χθες, να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κόμματός της για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, διαφορετικά, είχε απειλήσει ότι θα υποστηρίξει μαζί με την Αριστερά, πρόταση δυσπιστίας.
Γιατί η Γαλλία δεν μπορεί να πάει σε πρόωρες εκλογές
Η πολιτική κρίση που έχει καταλάβει τη Γαλλία έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση του γερμανικού συνασπισμού του Όλαφ Σολτς. Τα δύο ισχυρότερα κράτη της ΕΕ βρίσκονται σε κυβερνητική αστάθεια. Η Γαλλία ωστόσο δεν μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές πριν από το καλοκαίρι του 2025 όπως η Γερμανία, καθώς το Σύνταγμα ορίζει πως από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 12 μήνες. Ο μόνος τρόπος διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στη Γαλλία είναι η παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι σχεδιάζει κάτι τέτοιο, αλλά όλο και περισσότερες φωνές τον καλούν να παραιτηθεί.
Την ίδια ώρα, ο Guardian, αναλύοντας τις ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία, σημειώνει πως στις αγορές η ανησυχία είναι έκδηλη, καθώς το επιτόκιο των γαλλικών ομολόγων πλησιάζει αυτό των αντίστοιχων ελληνικών την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει φόβος για ένα shutdown τύπου ΗΠΑ, καθώς το Σύνταγμα της Γαλλίας επιτρέπει σε μια κυβέρνηση, ακόμη και υπηρεσιακή, να περάσει νόμο έκτακτης ανάγκης, που παρατείνει τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους για μερικούς μήνες, ώστε οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, για παράδειγμα, να συνεχίσουν να πληρώνονται.
Σχετικά με τη διακυβέρνηση της Γαλλίας, ο Guardian αναφέρει ότι εάν το RN ενώσει τις δυνάμεις του με το NFP για να ρίξει τον Μπαρνιέ, ο Μακρόν έχει μια σειρά επιλογών. Ωστόσο, περιορίζεται συνταγματικά, καθώς διέλυσε το κοινοβούλιο τον Ιούνιο και δεν μπορεί να το πράξει εκ νέου μέχρι τον Ιούνιο του 2025.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε απλώς να επαναφέρει τον Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό, κίνηση που θα θεωρούνταν προκλητική από το κοινοβούλιο και επομένως οι περισσότεροι αναλυτές το θεωρούν απίθανο.
Θα μπορούσε, ακόμη, να ζητήσει από τα κόμματα της Γαλλίας να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έναν νέο συνασπισμό, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη υποστήριξη.
Επίσης, θα μπορούσε ο Μακρόν να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, που θα επιβλέπει τη διοίκηση της Γαλλίας για άλλους έξι μήνες ή να δηλώσει παραίτηση προκαλώντας νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.