Πολιτική αστάθεια συγκλονίζει την Γαλλία καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των προτάσεων δυσπιστίας που κατατέθηκαν μετά την απόφαση του Γάλλου πρωθυπουργού, Μισέλ Μπαρνιέ, να ενεργοποιήσει το αμφιλεγόμενο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2025. Η διαδικασία αυτή, που επιτρέπει την έγκριση νομοσχεδίων χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 17:30 ώρα Ελλάδας και περιλαμβάνει δύο προτάσεις μομφής: μία από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και μία από το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν.

Στη συνέχεια, η πρόταση με τον μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών, δηλαδή αυτή της αριστερής συμμαχίας, θα τεθεί σε ψηφοφορία. Εάν υπερψηφιστεί, θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, καθιστώντας την Μπαρνιέ τον πρώτο πρωθυπουργό που ανατρέπεται από το 1962. 

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση Μπαρνιέ - Το απόγευμα κρίνεται η τύχη της, 72 χρόνια μετά την μοναδική φορά που πέρασε πρόταση μομφής

Γαλλία: Η υποστήριξη της πρότασης δυσπιστίας

Η πρόταση δυσπιστίας της Αριστεράς υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Οικολόγους Πράσινους και το Κομμουνιστικό Κόμμα, που αποτελούν τη συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Συνολικά, 185 βουλευτές υπέγραψαν την πρόταση, κατηγορώντας τον Μπαρνιέ για την παρουσίαση ενός «προϋπολογισμού λιτότητας που θα αποδυναμώσει σοβαρά την κοινωνική προστασία». Η Μαρίν Λεπέν έχει ήδη δηλώσει ότι το κόμμα της θα υποστηρίξει την πρόταση της Αριστεράς, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα πτώσης της κυβέρνησης
.



Μπαρνιέ: Θα προτιμούσα να μοιράζω χρήματα, αλλά... λεφτά δεν υπάρχουν

Ο Μισέλ Μπαρνιέ πιστεύει ότι «η αλήθεια» για το έλλειμμα «θα αποκαλυφθεί σε κάθε κυβέρνηση», είπε, ανεβαίνοντας στο βήμα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης περίπου στις 20:10.

Αφού υπενθύμισε το πολύ περίπλοκο πλαίσιο των δημόσιων οικονομικών, ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι «η αλήθεια θα φανεί σε κάθε κυβέρνηση». Εν τω μεταξύ, το έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται να ξεπεράσει το 6%. «Το χρέος θα είναι πάντα εκεί», συνέχισε.

Μετά την κριτική που άσκησε στη Μαρίν Λεπέν το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός της έβαλε και πάλι στο στόχαστρο την πρόεδρο των βουλευτών του RN.

«Δεν έχουμε την ίδια ιδέα για τον πατριωτισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Λεπέν: Φέρνουμε το τέλος μιας εφήμερης κυβέρνησης

Νωρίτερα, στην παρέμβασή της η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού (RN), Μαρίν Λεπέν, είπε ότι είμαστε μπροστά σε μια στιγμή αλήθειας ενώ υποσχέθηκε ότι θα έρθει το τέλος της «εφήμερης κυβέρνησης Μπαρνιέ». Το κόμμα της, όπως είπε ακόμη, θα βοηθήσει να έλθει αυτό το τέλος.

Είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν προχώρησε αρκετά στην επίτευξη συμβιβασμών μαζί της. «Πήρε μόνο ψίχουλα», είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αδιαλλαξία. Αν δεν έδειχνε αυτή τη στάση δεν θα είχαμε αυτή την κατάληξη είπε η Λεπέν.

Πάντως η Λεπέν είπε ότι «δεν χαίρεται» που υποστηρίζει την πρόταση μομφής από Νέο Λαϊκό Μέτωπο. «Οι θεσμοί μάς αναγκάζουν να αναμειγνύουμε τις ψήφους μας με αυτές της άκρας Αριστεράς», είπε.

Πιθανές εξελίξεις και σενάρια

Εάν η πρόταση μομφής υπερψηφιστεί, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να ζητήσει από τον Μπαρνιέ να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, τουλάχιστον προσωρινά, έως ότου οριστεί νέος επικεφαλής κυβέρνησης. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι το νέο έτος, ενισχύοντας την πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία.

Παράλληλα, εάν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να καταφύγει σε έκτακτα νομοθετικά μέτρα για την παράταση των ορίων δαπανών και των φορολογικών διατάξεων από το προηγούμενο έτος. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενώ οι οικονομικές συνέπειες ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τη χώρα.