Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής από το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η κρίση στη Γαλλία βαθαίνει με τον προϋπολογισμό  του 2025 να βρίσκεται στον «αέρα» μετά την πτώση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Αριστερά, υπέρ ψήφισαν 331 βουλευτές, αριθμός μεγαλύτερος από τον απαιτούμενο. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση ανατράπηκε και το νομοσχέδιο προϋπολογισμού 2025 απορρίφθηκε.

Το υπουργικό συμβούλιο του Μπαρνιέ θεωρείται πλέον η κυβέρνηση με την μικρότερη διάρκεια ζωής στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, σηματοδοτώντας μια άνευ προηγουμένου περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Τον πρώτο λόγο έχει πλέον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος οφείλει να διορίσει εκ νέου πρωθυπουργό και να προχωρήσει μαζί του στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Γαλλία: Μέχρι το Σάββατο ο νέος πρωθυπουργός

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι τώρα υπεύθυνος για τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού. Ήδη, σύμφωνα με γαλλικά μέσα, ο Γάλλος πρόεδρος αναζητά τον διάδοχο του Μπαρνιέ. Πρώην υπουργός εκτίμησε σε δήλωσή του στο BFMTV ότι ο Μακρόν θα διορίσει εντός 24 ώρων τον νέο πρωθυπουργό, ενώ άλλη πηγή προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο πρόσθεσε ότι δεν θέλει να εμφανιστεί δίχως κυβέρνηση ενόψει της συνάντησης με Τραμπ.

Οι τρεις επικρατέστεροι για την πρωθυπουργία

Ήδη κυκλοφορούν αρκετά ονόματα, μεταξύ των οποίων αυτά των Σεμπαστιέν Λεκορνύ, υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού, δήμαρχος του Πο και Φρανσουά Μπαρουέν, δήμαρχος της Τρουά.

Τι σημαίνει η πτώση του Μπαρνιέ

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, η πτώση του Μπαρνιέ και της κυβέρνησης σημαίνει ότι «μαζί τους πέφτουν και όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητές τους», σύμφωνα με τον Μουτζαμπά Ραχμάν, διευθύνοντα σύμβουλο Ευρώπης του Eurasia Group.

Ένας προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης είναι πιθανό να ψηφιστεί εντός του μήνα, παρατείνοντας ουσιαστικά τη φορολογική νομοθεσία του 2024 έως ότου συμφωνηθεί ο προϋπολογισμός του 2025, δήλωσε ο Ραχμάν στο CNBC. Ωστόσο, ο χρόνος είναι σημαντικός για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, καθώς ο προϋπολογισμός του 2025 δεν μπορεί να εγκριθεί από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό ασκεί πίεση στον Μακρόν να επιλέξει γρήγορα έναν νέο πρωθυπουργό.

Η μοίρα του Μπαρνιέ θα αποτελέσει μια ισχυρή προειδοποίηση για όποιον επιλέξει ο Μακρόν ως τον επόμενο πρωθυπουργό του, σχετικά με τους κινδύνους και τα τρικλοποδιές που θα αντιμετωπίσει όταν προσπαθήσει να επιτύχει συναίνεση για τον προϋπολογισμό και άλλες σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, δεδομένων των βαθιών διαιρέσεων στη γαλλική πολιτική που δημιουργήθηκαν μετά την απερίσκεπτη απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές νωρίτερα φέτος.

Η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση

Η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση διήρκεσε τουλάχιστον δύο ώρες. Η Μαρίν Λεπέν επιτέθηκε τόσο στον Μισέλ Μπαρνιέ, όσο και στον Εμανουέλ Μακρόν. Η επικεφαλής των βουλευτών του RN, υπερασπίστηκε την πρόταση μομφής της ομάδας της, χαιρετίζοντας μια «κοινοβουλευτική στιγμή πρωτοφανή από το 1962», η οποία, όπως είπε, θα επισφραγίσει το τέλος μιας «κυβέρνησης των περιστάσεων και του φαίνεσθαι».

Από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού. «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή αλήθειας» και «ευθύνης», συνέχισε, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα στο οποίο βρίσκεται η Γαλλία. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Προσπάθησα να την αντιμετωπίσω παρουσιάζοντας δύσκολα οικονομικά μέτρα. Θα προτιμούσα να μοιράζω χρήματα, αν και δεν έχουμε καθόλου. Αλλά αυτή η πραγματικότητα παραμένει και δεν θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας με την πρόταση μομφής. Είναι μια πραγματικότητα που θα την θυμάται κάθε κυβέρνηση».


gallia-protasi-momfis

Η ομιλία Μπαρνιέ

Για τον Μισέλ Μπαρνιέ, η πραγματικότητα των δημόσιων οικονομικών “δεν θα εξαφανιστεί με τη μαγεία μιας πρότασης μομφής”, όπως είπε ο ίδιος κατά την ομιλία του στην Βουλή, πριν από την ψηφοφορία.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησής του για την κοινωνική ασφάλιση, αρνούμενος να το χαρακτηρίσει ως “προϋπολογισμό λιτότητας”, όπως έκαναν ορισμένοι ομιλητές προηγουμένως.

Αν και παραδέχτηκε ότι “σίγουρα δεν είναι τέλειος”, επισημαίνοντας ότι “προετοιμάστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες”, και “επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ τεσσάρων βασικών στοιχείων: βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κοινωνικού μας συστήματος, στήριξη των νοσοκομείων και των επαγγελματιών υγείας για τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και προστασία των πιο ευάλωτων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση των δημόσιων οικονομικών μας”, είπε κι ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για το κείμενο.

«Κατά την άποψή μου, και το λέω αυτό χωρίς προσχήματα, το κείμενο αυτό αποτελεί έναν καλό συμβιβασμό. Τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό. Τώρα είναι καιρός να τον εφαρμόσουμε. Γι’ αυτό αποφάσισα να δεσμεύσω την κυβέρνηση”, είπε ο Μπαρνιέ και κατέληξε:

“Αυτή η πρόταση μομφής θα κάνει τα πάντα πιο σοβαρά και πιο δύσκολα”. Σε μια ύστατη προσπάθεια να μεταπείσει τους βουλευτές ο Μπαρνιέ τους κάλεσε να μην ξεχάσουν τη διεθνή κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Η ομιλία της Μαρίν Λεπέν

Μιλώντας πριν από τον Μπαρνιέ, η επικεφαλής των βουλευτών της RN Εθνικής Συσπείρωσης, δήλωσε μέσα σε μια μια ηλεκτρισμένη αίθουσα. “Βρισκόμαστε στη στιγμή της αλήθειας (…) που βάζει τέλος σε μια εφήμερη κυβέρνηση”.

“Ήταν στις τάξεις της που η αδιαλλαξία, ο σεχταρισμός και ο δογματισμός εμπόδισαν τον πρωθυπουργό να κάνει την παραμικρή παραχώρηση, η οποία θα απέτρεπε αυτό το αποτέλεσμα”, πρόσθεσε.

“Ο προϋπολογισμός που απορρίπτουμε σήμερα δεν αθετεί μόνο τις υποσχέσεις σας. Του λείπει η κατεύθυνση και το όραμα. Είναι ένας τεχνοκρατικός προϋπολογισμός που συνεχίζει να κατρακυλάει, φροντίζοντας να μην αγγίξει τον πόλο του τοτέμ που είναι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση”, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.

marin-lepen

Η Μαρίν Λεπέν εξέφρασε την άποψη ότι εναπόκειται στον ίδιο τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν “να καταλήξει στο συμπέρασμα αν είναι σε θέση να παραμείνει (Πρόεδρος της Δημοκρατίας) ή όχι”.

“Εναπόκειται στη συνείδησή του να τον διατάξει αν μπορεί να θυσιάσει τη δημόσια δράση και την τύχη της Γαλλίας στην υπερηφάνειά του. Εναπόκειται στη λογική του να αποφασίσει αν μπορεί να αγνοήσει τα στοιχεία της μαζικής λαϊκής αμφισβήτησης, τα οποία, στην περίπτωσή του, θεωρώ ότι είναι καθοριστικά”, συνέχισε, και τόνισε: “Αν αποφασίσει να παραμείνει, θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει ότι είναι ο πρόεδρος μιας Δημοκρατίας που δεν είναι πλέον, με δική του ευθύνη, η Πέμπτη Δημοκρατία”.




Το χρονικό της κρίσης στη Γαλλία

Η κυβέρνηση Μπαρνιέ μετρούσε τις τελευταίες της ώρες από τη στιγμή που ο Γάλλος πρωθυπουργός ενεργοποίησε το άρθρο 49.3 παρακάμπτοντας την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και καθιστώντας την κυβέρνηση υπεύθυνη γι' αυτό.

Κατόπιν αυτού, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς όσο και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατέθεσαν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, εξαπολύοντας πυρά προς τον Μπαρνιέ.

Η κρίση στη χώρα είναι ουσιαστικά πολιτική και δημιουργήθηκε από τη στιγμή που ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν ήρθε πρώτος στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου. Προς έκπληξη όλων, ο Μακρόν διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές που κράτησαν την ακροδεξιά εκτός εξουσίας, αλλά δημιούργησαν αδιέξοδο στην εθνοσυνέλευση. Οι κεντρώοι του Μακρόν ηττήθηκαν από έναν αριστερό συνασπισμό, το NPF, και ο Γάλλος πρόεδρος περιορίστηκε.

Θα μπορούσε αυτή η κρίση να οδηγήσει στην αποχώρηση του Μακρόν και σε πρόωρες προεδρικές εκλογές; Ο Γάλλος πρόεδρος έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησης, επιμένοντας ότι θα παραμείνει στο Ελιζέ μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2027, ό,τι κι αν συμβεί.

Όπως σχολιάζει ο Guardian, η κρίση στη Γαλλία αποτελεί το τελευταίο που ήθελε η ΕΕ, καθώς οι κίνδυνοι εντός και εκτός συνόρων αυξάνονται και η Γερμανία βρίσκεται σε αναταραχή.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d633l8v1d6ix)