Η κατάσταση για τους χριστιανούς στη Συρία ήταν και είναι δραµατική, την οποία πολλές φορές οι διεθνείς ενώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώµατα έχουν καταγγείλει, καθώς συχνά-πυκνά µιλούν για διεθνή σιωπή.

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι εκτοπισµένοι και όσοι παραµένουν στις εστίες τους πολλές φορές διώκονται, προπηλακίζονται αλλά και θανατώνονται. Η δίωξη των χριστιανών ενισχύεται ενίοτε, µε τις εξάρσεις του εµφύλιου πολέµου, ενώ ο ισλαµικός εξτρεµισµός αυξάνεται, µε αποτέλεσµα και την πρόσφατη κατάληψη του Χαλεπίου από αντάρτες που πήραν την εξουσία στα χέρια τους.

Οι αντάρτες, που από την προπερασµένη Τετάρτη πραγµατοποίησαν την κατάληψη στο Χαλέπι, είναι ένας συνασπισµός ένοπλων, λαϊκών οργανώσεων που στηρίζονται από την Τουρκία, µε κυρίαρχη τη «Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαµ» (HTS), µια ισλαµιστική οµάδα η οποία θεωρείται τροµοκρατική από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες χώρες. Σε περιοχές που ελέγχονται από ισλαµικές εξτρεµιστικές οµάδες, οι δηµόσιες εκφράσεις του χριστιανισµού απαγορεύονται, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν απαγωγές νεαρών χριστιανών και οι ισλαµιστές αντιφρονούντες εξακολουθούν να είναι ενεργοί.

Το 2013, µάλιστα, απήχθη ο τότε Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, του οποίου η τύχη ακόµα αγνοείται, ενώ το µόνο σηµείο που δόθηκε από το τηλέφωνό του ήταν ένα µήνυµα που έγραφε στην αραβική γλώσσα: «Μας απήγαγαν οι ισλαµιστές, µας πάνε για την Τουρκία...» και λίγα λεπτά µετά ένα δεύτερο, που έγραφε «Μας πήγαν στην Τουρκία...» και από τότε σιωπή.

Ο πατήρ Μπασάµ Νασίφ, καθηγητής του Πανεπιστηµίου Μπάλαµαντ, στενός συνεργάτης του σηµερινού Μητροπολίτη Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας, Εφραίµ, µας αναφέρει σε επικοινωνία που είχαµε µαζί του ότι τα πράγµατα είναι τραγικά για το Χαλέπι και κυρίως για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, που βρίσκονται ακόµη εκεί και αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή, τις εστίες τους και τις εκκλησίες τους.

«Κάθε ώρα που περνά δεν γνωρίζουµε τι θα συµβεί και ποιοι θα επιβιώσουν από αυτή τη δοκιµασία. Το Χαλέπι το εγκατέλειψαν όλοι, και οι Σύροι και οι Αρµένιοι, έµεινε µόνο ο Μητροπολίτης µας, Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας, Εφραίµ, και δύο-τρεις ιερείς που είναι κοντά του µέσα στη Μητρόπολη. Σας παρακαλώ να προσευχηθούµε για εκείνους, διότι δεν ξέρουµε αν θα τους ξαναδούµε. Θυµόµαστε όλοι ότι πριν από 11 χρόνια ο Μητροπολίτης Χαλεπίου, Παύλος, ο προκάτοχός του δηλαδή (ο κατά σάρκα αδελφός του σηµερινού Πατριάρχη Αντιοχείας, Ιωάννη), είχε απαχθεί από ισλαµιστές και έκτοτε αγνοείται. Το ίδιο φοβόµαστε ότι µπορεί να συµβεί και µε τον σηµερινό Μητροπολίτη. Το Χαλέπι αυτή τη στιγµή βρίσκεται υπό κατοχή. Ολοι οι υπάλληλοι του δήµου, των οργανισµών και των υπηρεσιών έφυγαν από τις δουλειές τους και τις θέσεις τους τις κατέλαβαν οι αντάρτες. Κατέβασαν τη σηµαία της Συρίας από τα δηµόσια κτίρια και ανέβασαν τη δική τους», µας αφηγήθηκε.

Αρνείται να εγκαταλείψει

Και συνεχίζει: «Την ίδια ώρα, ο Μητροπολίτης Χαλεπίου, Εφραίµ, ο οποίος παραµένει µέσα στη Μητρόπολη, αµέσως µετά την κατάληψη του Χαλεπίου και περιοχών της Βορειοδυτικής Συρίας από δυνάµεις ισλαµιστών, παρακάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν τις µετακινήσεις, να διατηρούν την ηρεµία και την υποµονή τους και να προσεύχονται για την ειρήνη».

Καλεί µάλιστα τους Ορθόδοξους Χριστιανούς που παρέµειναν στο Χαλέπι να δείξουν σθένος και ανδρεία: “Μείνετε προσηλωµένοι στην πίστη σας στον Θεό και να προσεύχεστε αδιαλείπτως να επέλθει η ειρήνη στην περιοχή” διαµηνύει. Στην επικοινωνία που είχαµε το βράδυ της Τετάρτης 4 ∆εκεµβρίου εξέφρασε τον φόβο του για την κάθε στιγµή που περνά. Παρακολουθούν τα πάντα άλλωστε, ακόµη και την επικοινωνία µε τα τηλέφωνα και το ∆ιαδίκτυο. “Για όσους µας άφησαν, τονίζει, προσευχόµαστε στον Κύριο να καθοδηγήσει τα βήµατά τους και να φτάσουν µε ασφάλεια στον προορισµό τους”. »Σε απάντησή του, στο ερώτηµα αν έχει αντιληφθεί ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του και η ζωή των υπολοίπων από τους αδίστακτους ισλαµιστές, σηµειώνει: ‘‘Παραµένουµε δίπλα στον κόσµο µας, διότι αυτή είναι η ποιµαντική µας αποστολή. Πρέπει να τους στηρίξουµε σε κάθε φύσεως ανάγκη και κυρίως πνευµατική. Εµείς θα συνεχίσουµε ακόµη και τις προσευχές µας και τις ακολουθίες µας στις εκκλησίες µας, όσο µπορούµε βέβαια, για να αφήσουµε τις δοκιµασίες µας στα χέρια του Θεού. Θα συνεχίσουµε τον δρόµο προς τον Σταυρό, όπως ο Χριστός µέχρι την Ανάσταση”»...

Οι µνήµες πάνε πάλι πίσω στις 22 Απριλίου του 2013, όταν στις 15.37 στο κινητό τηλέφωνο του Σύρου (πρώην) καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Χαµπίµπ Λαουέν, έφτασε το µήνυµα που έγραφε ότι ο Μητροπολίτης Χαλεπίου, Παύλος, απήχθη και 11 χρόνια µετά ο φόβος για τον σηµερινό Μητροπολίτη, Εφραίµ, είναι εµφανής, ενώ εκείνος παραµένει προσηλωµένος στο καθήκον, αρνούµενος να εγκαταλείψει το Χαλέπι...

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή