Πράγματα που «τραβούν» το ενδιαφέρον έχουν αρχίσει να συμβαίνουν στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και πολλοί έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για το τι πραγματικά γίνεται, μετά και την είδηση για την «εργατική επάνασταση» των ρομπότ.

Ειδικότερα, νωρίτερα, φέτος, οι αρχές στη Νότια Κορέα αντιμετώπισαν μία ύποπτη αυτοκτονία. Μόνο που ο αυτόχειρας δεν ήταν άνθρωπος, αλλά ένα… ρομπότ που έπεσε από τις σκάλες στον χώρο εργασίας του.

Τον περασμένο Ιούνιο, ένα ρομπότ δημόσιος υπάλληλος τελείωσε τη «ζωή» του, πέφτοντας σε ένα κλιμακοστάσιο, μετά από «συναισθηματική κατάρρευση».

Διαβάστε ακόμα: Οι μεταμοσχεύσεις του χειρουργού-ρομπότ είναι κατά πολύ ανώτερες από τις συμβατικές

Το cyborg, που έμοιαζε με λευκό κάδο με οθόνη στο πλάι, σχεδιάστηκε για να παραδίδει έγγραφα στους κατοίκους.

Αν είναι αλήθεια, τότε είναι η πρώτη περίπτωση αυτοκτονίας ρομπότ. Η υπόθεση έχει προβληματίσει τους τεχνολόγους, τους φιλοσόφους και τους ακαδημαϊκούς, καθώς, για να αυτοκτονήσει σκόπιμα ένα ρομπότ, πρέπει να έχει συναίσθηση.

Ενώ τα συναισθηματικά ευαίσθητα ρομπότ αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας, η έννοια της «διφορούμενης ευαισθησίας» AI είναι σχετικά νέα ιδέα.

Ο ακαδημαϊκός Τζόναθαν Μπιρτς πιστεύει ότι δεν είμαστε πολύ μακριά να δούμε AI που μπορεί να αισθανθεί μια σειρά από συναισθήματα και ζήτησε από τις εταιρείες τεχνολογίας να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο και να υποστηρίξουν περαιτέρω έρευνα στην περιοχή.

Περισσότερα ρομπότ φαίνεται ότι προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν μετά το περιστατικό στη Νότια Κορέα

Στη Νότια Κορέα, όπου τα ρομπότ αποτελούν το 10% του εργατικού δυναμικού - σημαντικά υψηλότερο από οπουδήποτε αλλού, πολλοί εργαζόμενοι βλέπουν ήδη τους ρομποτικούς συναδέλφους τους ως ευαίσθητες ψυχές και ένα είδος ημισυνείδητης ύπαρξης που αξίζει επίπεδο αξιοπρέπειας, δικαιωμάτων και σεβασμού.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι σύμφωνα με την Independent, περισσότερα ρομπότ φαίνεται ότι προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν μετά το περιστατικό στη Νότια Κορέα.