Σε δικαστήριο του Τελ Αβίβ εισήλθε το πρωί της Τρίτης 10/12 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να λάβει θέση για πρώτη φορά σε μια μακροχρόνια δίκη διαφθοράς που πιθανότατα θα τον αναγκάσει να μετακινείται μεταξύ του δικαστηρίου και της αίθουσας πολέμου για εβδομάδες, σύμφωνα με το Reuters.

*Διαβάστε ακόμα: Reuters: Λίγο έξω από τη Δαμασκό ο ισραηλινός στρατός - Διαψεύδει το Τελ-Αβίβ

Ο Νετανιάχου έφτασε γύρω στις 10 π.μ., ενώ δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω, ορισμένοι από αυτούς υποστηρικτές του και άλλοι που απαιτούσαν να κάνει περισσότερα, για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση περίπου 100 ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Γάζα.


Τρεις φορές την εβδομάδα θα καταθέτει ο Νετανιάχου

Το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα ενάντια στην παλαιστινιακή οργάνωση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Νετανιάχου είχε καθυστερήσει την έναρξη των εμφανίσεών του στο δικαστήριο. Όμως την περασμένη Πέμπτη, οι δικαστές αποφάσισαν ότι πρέπει να αρχίσει να καταθέτει.

Κατηγορούμενος για δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης, ο Νετανιάχου θα καταθέτει τρεις φορές την εβδομάδα, ανέφερε το δικαστήριο, παρά τον πόλεμο στη Γάζα και τις πιθανές νέες απειλές ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Συρίας.

Ο Νετανιάχου κατηγορήθηκε το 2019 σε τρεις υποθέσεις που αφορούσαν δώρα από φίλους εκατομμυριούχους και για αναζήτηση ευεργετικών ρυθμίσεων για μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης με αντάλλαγμα την ευνοϊκή του κάλυψη. Ο ίδιος αρνείται κάθε αδίκημα.

Παραμονές της δίκης του, ο Νετανιάχου αναβίωσε τη γνώριμη προπολεμική ρητορική κατά των αρχών επιβολής του νόμου, περιγράφοντας τις έρευνες εναντίον του ως «κυνήγι μαγισσών».

«Η πραγματική απειλή για τη δημοκρατία στο Ισραήλ δεν προκαλείται από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του κοινού, αλλά από ορισμένες αρχές επιβολής του νόμου που αρνούνται να αποδεχθούν την επιλογή των ψηφοφόρων και προσπαθούν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα με λυσσασμένες πολιτικές έρευνες που είναι απαράδεκτες σε οποιαδήποτε δημοκρατία», είπε.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα το βράδυ, ο Νετανιάχου σημείωσε ότι περίμενε οκτώ χρόνια, για να μπορέσει να πει την ιστορία του και εξέφρασε την οργή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι μάρτυρες κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Πριν από τον πόλεμο, τα νομικά προβλήματα του Νετανιάχου δίχασαν πικρά τους Ισραηλινούς και συγκλόνισαν την ισραηλινή πολιτική μέσα από πέντε γύρους εκλογών. Η προσπάθεια της κυβέρνησής του πέρυσι να περιορίσει τις εξουσίες του δικαστικού σώματος πόλωσε περαιτέρω τους Ισραηλινούς.

Η αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και ο πόλεμος στη Γάζα που ακολούθησε απέσυραν τη δίκη του Νετανιάχου από τη δημόσια ατζέντα καθώς οι Ισραηλινοί ενώθηκαν από το τραύμα. Καθώς ο πόλεμος συνεχιζόταν, η πολιτική ενότητα κατέρρευσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι μάχες μειώθηκαν σε ένα μέτωπο μετά την κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών δικαιοσύνης και αστυνομίας, συγκρούστηκαν με το δικαστικό σώμα.

Στην εξουσία σχεδόν διαδοχικά από το 2009, ο Νετανιάχου, 75 ετών, είναι ο μακροβιότερος ηγέτης του Ισραήλ και ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός του που κατηγορείται για έγκλημα.

Τα εγχώρια νομικά του προβλήματα επιδεινώθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ίδιο και τον πρώην αρχηγό υπεράσπισής του Yoav Gallant μαζί με έναν ηγέτη της Χαμάς, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη σύγκρουση στη Γάζα.