Τα βίαια και επεισόδια που ξέσπασαν στην Ολλανδία στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Άγιαξ με την Μακάμπι του Τελ Αβίβ, και είχαν ως αποτέλεσμα των τραυματισμό δεκάδων φιλάθλων των δύο ομάδων καθώς και την πρόκληση εκτεταμένων υλικών ζημιών, αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης από την εταιρία του Mer Group που ειδικεύεται σε λύσεις πληροφοριών, αντιτρομοκρατίας και εσωτερικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών ασφαλών και έξυπνων πόλεων.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν καταδεικνύουν μια σειρά από λάθη και παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν και να αξιολογηθούν από τους υπευθύνους των χωρών, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Ανάγκη για αφύπνιση

Οι πρόσφατες δημόσιες αναταραχές στο Άμστερνταμ χρησιμεύουν ως σήμα αφύπνισης. Οι προκλήσεις της εσωτερικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης στην ψηφιακή εποχή απαιτούν ολοκληρωμένες και ολιστικές λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Αυτές οι λύσεις πρέπει να περιλαμβάνουν την ικανότητα συλλογής και ανάλυσης προληπτικών πληροφοριών, παρακολούθησης και ανίχνευσης απειλών και συντονισμού δυνάμεων για τη διαχείριση συμβάντων σε πραγματικό χρόνο.

Ένα από τα κρίσιμα μειονεκτήματα της αντίδρασης της αστυνομίας του Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια των ταραχών στις 7 Νοεμβρίου 2024, ήταν μια θεμελιώδης εσφαλμένη εκτίμηση της κλίμακας και της φύσης του συμβάντος. Αν και αυτές οι διαταραχές εκτυλίχθηκαν γύρω από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, οι προκλήσεις στην κατανόηση του πεδίου εφαρμογής τους σχετίζονται με κάθε δημόσια εκδήλωση μεγάλης κλίμακας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το γεγονός έγινε αντιληπτό από τις τοπικές δυνάμεις ως ρουτίνα, αλλά αυτό απείχε πολύ.

Οι διαδηλώσεις κοντά στο στάδιο -και η επακόλουθη βία στους δρόμους του Άμστερνταμ- δεν ήταν ρουτίνα. Σχεδιάστηκαν και ενορχηστρώθηκαν από τοπικές ομάδες και αποτελούσαν σημαντική απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Με τις κατάλληλες πληροφορίες και την επιχειρησιακή προετοιμασία, θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί ότι η αναταραχή θα μπορούσε να κλιμακωθεί πέρα από τον ποδοσφαιρικό αγώνα και να διαχυθεί σε άλλους τομείς.

Η υποτίμηση της αστυνομίας του Άμστερνταμ προήλθε από την έλλειψη κατανόησης σχετικά με τις προθέσεις των δραστών και την κλίμακα του συμβάντος. Κατά συνέπεια, αυτό οδήγησε σε ανεπαρκή επιχειρησιακή προετοιμασία, ανάπτυξη ακατάλληλων και ανεπαρκών δυνάμεων και αναποτελεσματική διαχείριση πολλαπλών εκτυλισσόμενων περιστατικών. Μια ολοκληρωμένη, βασισμένη στην ευφυΐα και ολιστική λύση —που ενσωματώνει προηγμένη τεχνολογία, κατάλληλα πρωτόκολλα και άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό— θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει αποτελεσματικό χειρισμό τέτοιων συμβάντων σε πραγματικό χρόνο. Είτε σε περιπτώσεις δημόσιας αναταραχής είτε σε τρομοκρατικές ενέργειες, τέτοιες λύσεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους κινδύνους και ακόμη και να αποτρέψουν τελείως τα γεγονότα.

Αξιοποίηση έξυπνων τεχνολογιών για σύγχρονη ασφάλεια

Σε όλο τον κόσμο, οι δήμοι και οι αστυνομικές δυνάμεις εφαρμόζουν συστήματα WEBINT (Web Intelligence) για τη συλλογή πληροφοριών από το Διαδίκτυο. Αυτά τα εργαλεία βοηθούν στη διατήρηση μιας σύνδεσης με το κοινό, αντιμετωπίζουν κοινωνικές ανησυχίες και συλλέγουν αναφορές σε πραγματικό χρόνο για ζητήματα ή διακοπές. Προηγμένα συστήματα όπως αυτά ενσωματώνουν αναλυτικά στοιχεία Big Data, επιτρέποντας τον εντοπισμό προτύπων και την πρόβλεψη προβληματικών συγκεντρώσεων ή περιοχών.

Η ολοκληρωμένη περιφερειακή επιτήρηση, που υποστηρίζεται από τεχνολογίες όπως κάμερες CCTV, drones, μπαλόνια παρατήρησης και εργαλεία σύντηξης δεδομένων με τη βοήθεια AI, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δημόσιας και προσωπικής ασφάλειας. Αυτά τα εργαλεία επιτρέπουν τη συνεχή παρακολούθηση, την ανάλυση των τάσεων και τον έγκαιρο εντοπισμό μεταβαλλόμενων προτύπων ή κακόβουλων προθέσεων.

Σε μια εποχή όπου κάθε ενέργεια αφήνει ένα ψηφιακό αποτύπωμα, η ικανότητα ανάλυσης και διασταύρωσης δεδομένων από διαφορετικές πηγές δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη. Τα προηγμένα συστήματα συγχώνευσης δεδομένων μπορούν να δημιουργήσουν ακριβείς εικόνες κατάστασης, να εντοπίσουν ανωμαλίες και να εκδώσουν ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα στις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης να αποτρέπουν, να περιορίζουν ή να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις δημόσιες αναταραχές.

Μαθήματα από το Άμστερνταμ: Ευφυΐα και λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες συχνά σχεδιάζονται σε μυστικούς κυβερνοχώρους (π.χ. κλειστά δίκτυα, Dark Web ή κρυπτογραφημένες επικοινωνίες), οι δημόσιες αναταραχές οργανώνονται συχνά ανοιχτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η διαφάνεια δημιουργεί μια ευκαιρία για τις δυνάμεις ασφαλείας να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν πληροφορίες κατά τη φάση του σχεδιασμού.

Οι εκδηλώσεις του Άμστερνταμ υπογραμμίζουν μια αυξανόμενη τάση: οργανωμένες και ημι-οργανωμένες ομάδες που χρησιμοποιούν δοκιμασμένες μεθόδους για να διαταράξουν τη δημόσια ασφάλεια. Αυτές οι μέθοδοι θα μπορούσαν εύκολα να προσαρμοστούν για να εξυπηρετήσουν διαφορετικές ατζέντες, όπως η παρέμβαση στις εκλογές, η χειραγώγηση της νομοθεσίας ή άλλοι στόχοι με πολιτικά κίνητρα.

Η αποτελεσματική διαχείριση έκτακτης ανάγκης εξαρτάται από την ικανότητα λήψης τεκμηριωμένων αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. Η ενσωμάτωση τεχνολογίας στη διαχείριση συμβάντων όχι μόνο βοηθά στον εντοπισμό της φύσης ενός περιστατικού, αλλά καθορίζει επίσης τους πόρους που απαιτούνται για την επίλυσή του. Η πρώιμη, ακριβής ταξινόμηση ενός γεγονότος —όπως η αναγνώριση του ως δημόσιας διαταραχής μεγάλης κλίμακας— επιτρέπει την ανάπτυξη εξειδικευμένων, επαρκώς εκπαιδευμένων δυνάμεων με κατάλληλο εξοπλισμό.

Τα προηγμένα συστήματα διευκολύνουν επίσης τη συγχρονισμένη επικοινωνία μεταξύ διαφόρων μονάδων ασφαλείας και απόκρισης έκτακτης ανάγκης, διασφαλίζοντας συντονισμένες προσπάθειες και εξορθολογισμένες λειτουργίες.

Μια Ολιστική Προσέγγιση της Αστικής Ασφάλειας

Μια λύση σε όλο το σύστημα—που περιλαμβάνει επιτήρηση, ανάλυση σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητες έρευνας μετά το συμβάν—παρέχει ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διατήρηση της τάξης. Επιτρέπει επίσης αποτελεσματικές έρευνες μετά το περιστατικό, οδηγώντας σε συλλήψεις και διώξεις βάσει καταγεγραμμένων αποδεικτικών στοιχείων που είναι αποδεκτά στο δικαστήριο.

Το Ισραήλ έχει από καιρό αναγνωρίσει τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης για την εσωτερική ασφάλεια. Το έργο "Mabat 2000", το οποίο λειτουργεί για πάνω από δύο δεκαετίες στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο μέσω ολοκληρωμένων δικτύων κάμερας και τεχνολογιών σύντηξης δεδομένων.

Κάλεσμα για καλύτερη προετοιμασία στην Ευρώπη

Εν μέσω της ανησυχητικής αύξησης των τρομοκρατικών περιστατικών σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, τίθεται ένα πιεστικό ερώτημα: είναι οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις στις πόλεις μας επαρκώς προετοιμασμένες για να χειριστούν παρόμοια σενάρια; Διαθέτουν τα εργαλεία, την εκπαίδευση και τους πόρους που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών από τις εξελισσόμενες απειλές;

Το περιστατικό του Άμστερνταμ αποτελεί αυστηρή προειδοποίηση, αναγκάζοντάς μας να επανεκτιμήσουμε την ετοιμότητα των δυνάμεων ασφαλείας μας. Σε μια εποχή ψηφιακής πολυπλοκότητας και σύγχρονων αστικών προκλήσεων, η ανάγκη για προηγμένα δόγματα, προσαρμοσμένες τεχνολογίες και εξειδικευμένη εκπαίδευση δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Μόνο με την ενσωμάτωση αυτών των στοιχείων σε συνήθεις λειτουργίες και πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης μπορούν οι πόλεις να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ασφάλεια των κατοίκων τους.

Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα συμβεί ένα άλλο γεγονός — αλλά όταν συμβεί, θα είμαστε έτοιμοι;

*Από τον Omer Laviv, Col (res.), Διευθύνοντα Σύμβουλο της Athena Security Applications, μιας εταιρείας του Mer Group που ειδικεύεται σε λύσεις πληροφοριών, αντιτρομοκρατίας και εσωτερικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών ασφαλών και έξυπνων πόλεων.