Ως εξαιρετικά σημαντική αξιολογείται η χθεσινή συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κιρ Στάρμερ στη Λευκωσία, σε επίπεδο ουσίας αλλά και συμβολισμών και ενώ επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός στην Άγκυρα. Όχι μόνο για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν επισκέφθηκε τα Κατεχόμενα, αλλά κυρίως γιατί η Κύπρος σε αυτή την κρίσιμη χρονική φάση αποκτά στρατηγική σημασία συνολικά για τη Δύση.

Διόλου τυχαία άλλωστε, η παρουσία του κ. Στάρμερ στη Λευκωσία έγινε μετά την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων και βέβαια την πρόσφατη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον. Αξίζει να τονιστεί πως η τελευταία φορά που είχε βρεθεί στην Κύπρο για διμερή επίσκεψη Βρετανός πρωθυπουργός ήταν το 1971, δηλαδή πριν από την τουρκική εισβολή.

Να σημειωθεί επίσης πως ήταν η δεύτερη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κιρ Στάρμερ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και αυτό καθώς προηγήθηκε η συνάντησή τους ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος βρισκόταν καθ’ οδόν για τη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες πριν από το άτυπο δείπνο με τον Ερσίν Τατάρ υπό τον Αντόνιο Γκουτέρες. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη αυτή έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον διαρκώς αυξανόμενο περιφερειακό ρόλο της Λευκωσίας, σε μια συγκυρία κατά την οποία η Μέση Ανατολή φλέγεται και η Κύπρος παρουσιάζεται ως όαση σταθερότητας σε μια γενικώς αποσταθεροποιημένη ζώνη.


Νέα σελίδα στις σχέσεις της Κύπρου με τη Βρετανία: Ιστορική επίσκεψη Στάρμερ στη Λευκωσία - Έξαλλοι στην Άγκυρα

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον ομόλογό του για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό και, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας χώρας και διαμορφωτή και συντάκτη ψηφισμάτων (penholder) εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού κρίνεται ως ιστορική, αφού πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά από 53 χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας. Συζητήθηκαν ακόμα οι διμερείς σχέσεις, με έμφαση στον επικείμενο δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, η συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, της οικονομίας, των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεων, της καθαρής ενέργειας και της μετανάστευσης.

Στην ατζέντα ήταν και άλλα ζητήματα, όπως το Ουκρανικό και οι σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο στη μετά Brexit εποχή. Αν και στην ανακοίνωση της Προεδρίας δεν γίνεται λόγος για τις βρετανικές βάσεις, ο Κύπριος Πρόεδρος φέρεται να έθεσε και αυτό το ζήτημα κι ενώ οι Αμερικανοί έχουν εδώ και καιρό εκδηλώσει την επιθυμία τους να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στο νησί.

Ο Κιρ Στάρμερ επισκέφθηκε τους Βρετανούς στρατιώτες που υπηρετούν στη βάση στο Ακρωτήρι, ολοκληρώνοντας το ταξίδι του στην Κύπρο. «Νομίζω ότι φέτος, ιδίως από αυτήν εδώ τη βάση, ήσασταν εξαιρετικά πολυάσχολοι, καθώς οι προκλήσεις ήταν έντονες και σας ζητήσαμε ξανά και ξανά να ανταποκριθείτε», είπε απευθυνόμενος στο στρατιωτικό προσωπικό, αναφερόμενος προφανώς στις επιχειρήσεις επιτήρησης των ισλαμιστών στη Μέση Ανατολή, παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και εκκένωσης πολιτών από εμπόλεμες περιοχές.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή