Βατικανό: Αφαιρέθηκε η κεφίγια από τη φάτνη με τον Ιησού, μετά τις έντονες αντιδράσεις
Δείτε βίντεο
Ύστερα από αντιδράσεις μέρους της ιταλικής εβραϊκής κοινότητας, αφαιρέθηκαν το άγαλμα του νεογέννητου Ιησού και το παραδοσιακό παλαιστινιακό μαντίλι -η κεφίγια- από τη φάτνη που δώρισε η παλαιστινιακή κοινότητα της Βηθλεέμ στο Βατικανό
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην ιταλική εβραϊκή κοινότητα η φάτνη στο Βατικανό, με την παλαιστινιακή κεφίγια γύρω από τον Ιησού.
Αφαιρέθηκε η κεφίγια απο τη φάτνη στο Βατικανό
Ύστερα από αντιδράσεις μέρους της ιταλικής εβραϊκής κοινότητας, αφαιρέθηκαν το άγαλμα του νεογέννητου Ιησού και το παραδοσιακό παλαιστινιακό μαντίλι -η κεφίγια- από τη φάτνη που δώρισε η παλαιστινιακή κοινότητα της Βηθλεέμ στο Βατικανό.
Η υπηρεσία Τύπου του Βατικανού ανακοίνωσε ότι το μικρό άγαλμα του Ιησού θα επανατοποθετηθεί στη φάτνη την νύχτα της 24ης Δεκεμβρίου -όπως ορίζει η σχετική παράδοση- και ότι «η κεφίγια είχε προστεθεί την τελευταία στιγμή, από τον καλλιτέχνη που επιμελήθηκε τον στολισμό».
Διαβάστε ακόμα: Πάπας Φραγκίσκος: Προσευχήθηκε μπροστά στη φάτνη με τον νεογέννητο Ιησού τυλιγμένο σε κεφίγια
Ο πάπας Φραγκίσκος είχε προσευχηθεί μπροστά στην συγκεκριμένη φάτνη το περασμένο Σάββατο και λίγες ώρες αργότερα, μέλη της εβραϊκής κοινότητας Ιταλίας είχαν υπογραμμίσει ότι «ο Ιησούς συνδέεται με τον εβραϊκό πολιτισμό και παράδοση» και ότι «η επιλογή αυτή δεν διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα στις θρησκείες και τους πολιτισμούς».
Αντιδράσεις
Όπως μετέδωσε το Associates Press, η απεικόνιση της Γέννησης στην κύρια αίθουσα ακροάσεων του Βατικανού είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, όταν αποκαλύφθηκε στις 7 Δεκεμβρίου η παρουσία της χαρακτηριστικής ασπρόμαυρης καρό μαντίλας, που έχει γίνει ισχυρό σύμβολο της παλαιστινιακής υπόθεσης.
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε προσευχηθεί για λίγο μπροστά στη φάτνη εκείνη την ημέρα, όταν χαιρέτισε τους καλλιτέχνες και τους δωρητές που είναι υπεύθυνοι για όλες τις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις του Βατικανού φέτος, οι οποίες περιλαμβάνουν διάφορες απεικονίσεις της φάτνης σε έναν στάβλο της Βηθλεέμ, όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός.
Φέτος οι σκηνές της Γέννησης κατασκευάστηκαν από τεχνίτες με έδρα τη Βηθλεέμ. Εκπρόσωποι της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αγία Έδρα, καθώς και ειδικοί εκπρόσωποι του Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, είχαν βρεθεί εκείνη την ημέρα στο Βατικανό για τα αποκαλυπτήρια.
Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, στο ρεπορτάζ του για τα αποκαλυπτήρια, σημείωσε τη σημασία της φιγούρας του Ιησού, που είναι τυλιγμένη με την παλαιστινιακή μαντίλα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους δωρητές των Χριστουγέννων, ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε και πάλι στη «μαρτυρική Παλαιστίνη» και, σημειώνοντας την ευρύτερη σύγκρουση, επανέλαβε την έκκλησή του για τερματισμό του πολέμου. Οι Άγιοι Τόποι, συμπεριλαμβανομένης της Βηθλεέμ, φιλοξενούν μια μικρή χριστιανική κοινότητα.
«Ας θυμηθούμε τους αδελφούς και τις αδελφές που, αντίθετα, εκεί ακριβώς και σε άλλα μέρη του κόσμου, υποφέρουν από την τραγωδία του πολέμου», είπε. «Με δάκρυα στα μάτια, ας υψώσουμε την προσευχή μας για ειρήνη. Αδελφοί και αδελφές, αρκετά με τον πόλεμο, αρκετά με τη βία!», συνέχισε.
Ο Φραγκίσκος έχει ζητήσει από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που πήρε από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, αλλά εδώ και καιρό τρέφει συμπάθεια για τον παλαιστινιακό αγώνα, σημειώνει το AP. Πρόσφατα προκάλεσε αναστάτωση όταν ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα συνιστούν γενοκτονία.