Σάλος για την "Παναγία" του Netflix: Casus belli για χριστιανούς και Παλαιστίνιους η ταινία "Mary"
Με τον Άντονι Χόπκινς και τη Νόα Κοέν
Η ταινία "Mary" του Netflix έχει προκαλέσει τσουνάµι αντιδράσεων και ο λόγος, για αρχή, είναι η πρωταγωνίστρια
Σάλος για την «Παναγία» του Netflix, από δύο κιόλας «µέτωπα»: τόσο από το παλαιστινιακό όσο και από το συντηρητικο-χριστιανικό. Η ταινία «Mary», που αφορά τη ζωή της Παναγίας και στην οποία βλέπουµε τον σερ Άντονι Χόπκινς άλλη µία φορά σε ρεσιτάλ ερµηνείας ως Ηρώδη, έχει προκαλέσει τσουνάµι αντιδράσεων και ο λόγος, για αρχή, είναι η πρωταγωνίστρια.
Εν µέσω πολέµου Ισραήλ - Παλαιστίνης, «εν µέσω παλαιστινιακής γενοκτονίας», όπως σηµειώνουν ΜΜΕ προσκείµενα στην Παλαιστίνη, «έρχεται το Netflix µε Εβραία πρωταγωνίστρια, τη Νόα Κοέν». ∆εν είναι ο µόνος λόγος που το πόνηµα σε σκηνοθεσία Ντι Τζέι Καρούζο δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο, αλλά αντιθέτως προβοκάρει και µερίδα χριστιανών -τους πιο φανατισµένους- που το έχουν στήσει στα δέκα µέτρα: παρουσιάζοντας τη σχέση της Παναγίας µε τον Ιωσήφ ως «µη αγνή, σε αντίθεση µε ό,τι πρεσβεύει η θρησκεία µας για την “άµωµο σύλληψη”, δεν µπορεί παρά να απορρίπτεται. Έχει και δεκάδες ιστορικές και θρησκευτικές ανακρίβειες», συµπληρώνουν σε εκατοντάδες ποστ στα social.
Το µείζον θέµα όµως έχει να κάνει µε την πρωταγωνίστρια που δεν µπαίνει πρώτη φορά στο στόχαστρο. Η Κοέν είχε κατηγορηθεί ότι συµµετείχε στο «ξέπλυµα» της εθνοκάθαρσης 120.000 χριστιανών στο Αρτσάχ από το Αζερµπαϊτζάν και αυτό λόγω της προπέρσινης ταινίας «Silent Game», όπου πρωταγωνιστούσε (και ήταν εβραιοαζερικής συµπαραγωγής). Όσο για την τωρινή, που έχει καταστεί casus belli, εξιστορεί τη ζωή της µητέρας του Ιησού Χριστού, Μαρίας, εστιάζοντας στις δυσκολίες που αντιµετώπισε και ως παιδί και ως µητέρα. Τέλος, οι φιλοπαλαιστίνιοι έχουν ενοχληθεί, υποστηρίζοντας ότι «η διανοµή αγνοεί την περίπλοκη ιστορία της περιοχής και συνδέει έµµεσα τη Μαρία µε µια σηµερινή ισραηλινή ταυτότητα».
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή