Βόρεια Μακεδονία: Σε αδιέξοδο ο Μιτσκόσκι - Ζητά από την ΕΕ να βρει μια ''εποικοδομητική λύση'' για την απεμπλοκή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του
Τι λέει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
Ο βασικός όρος που έχουν θέσει στη Βόρεια Μακεδονία η Βουλγαρία και η ΕΕ είναι πως η χώρα πρέπει να τροποποιήσει το Σύνταγμά της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό και η βουλγαρική μειονότητα που ζει σε αυτήν
Να βρει μία «εποικοδομητική λύση» για την απεμπλοκή της ενταξιακής πορείας της χώρας του, ζήτησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι από την ΕΕ.
Οι έντονες διαφορές με την Βουλγαρία, αλλά και η στάση της απέναντι στην Ελλάδα, έχουν φέρει σε αδιέξοδο τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος προσπαθεί να πείσει την Ευρώπη πως η χώρα του «προάγει τις ευρωπαϊκές αξίες».
«Ως χώρα, θα συνεχίσουμε να προάγουμε τις ευρωπαϊκές αξίες. Εάν οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να βρούμε μία εποικοδομητική λύση και να προωθήσουμε την (ευρωπαϊκή) πορεία μας , είμαστε πάντα εδώ για να ανταποκριθούμε θετικά. Διαφορετικά, μπορώ να συμπεράνω ότι εμείς ως χώρα, όπως και τα Βαλκάνια, δυστυχώς δεν είμαστε στο επίκεντρο αυτής της ηγεσίας των Βρυξελλών», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο Μίτσκοσκι, που την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, θα παραστεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.Διαβάστε ακόμα: Βόρεια Μακεδονία: Αναβλήθηκε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας
Βόρεια Μακεδονία: Ο Μίτσκοσκι κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι «εκβιάζει» τη χώρα του
Σημειώνεται πως ο Μίτσκοσκι κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι «εκβιάζει» τη χώρα του και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τους «επιτακτικούς» όρους που θέτει η Σόφια.
Από την μεριά της, η ηγεσία της Βουλγαρίας σημειώνει πως οι όροι δεν είναι μόνον της Σόφιας, αλλά και της ΕΕ και τονίζει πως η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει αν θέλει να προχωρήσει η ευρωπαϊκή της πορεία.
Ο βασικός όρος που έχουν θέσει στη Βόρεια Μακεδονία η Βουλγαρία και η ΕΕ είναι πως η χώρα πρέπει να τροποποιήσει το Σύνταγμά της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό και η βουλγαρική μειονότητα που ζει σε αυτήν. Η κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι αρνείται να προβεί σε μία τέτοια τροποποίηση.
Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Τάνια Φάγιον δήλωσε ότι η Γερμανία και η Σλοβενία έχουν ετοιμάσει ένα non-paper το οποίο προβλέπει ότι όσον αφορά την ενταξιακή πορεία των υποψήφιων χωρών δεν θα υπάρχει η δυνατότητα βέτο και μπλοκαρίσματος λόγω διμερών ζητημάτων με γειτονικές χώρες, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διεύρυνσης της ΕΕ.