«Η τακτική είναι πολύ απλή: μας φέρνουν στις κόκκινες γραμμές, πέρα από τις οποίες δεν μπορούμε πλέον να υποχωρήσουμε, αρχίζουμε να απαντάμε - και τότε τρομάζουν τον πληθυσμό τους με τη ρωσική απειλή, όπως έκαναν στο παρελθόν με τη σοβιετική απειλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ειδικότερα, κατηγορίες κατά της Δύσης ότι ωθεί τη Ρωσία στις «κόκκινες γραμμές» της εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας πως η Μόσχα αναγκάζεται να απαντήσει, καθώς «φτάσαμε σε καταστάσεις που ξεκαθαρίσαμε δημόσια ότι δεν θα ανεχθούμε». 

Πούτιν: Η Μόσχα θα απαντήσει "συνολικά"

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σε συνάντηση αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας ότι η Ρωσία παρακολουθεί με ανησυχία την πιθανή ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα απαντήσει «συνολικά».

Είπε, ακόμα, ότι η Ρωσία θα άρει όλους τους δικούς της εθελοντικούς περιορισμούς στην ανάπτυξη των δικών της πυραύλων, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων, σημειώνοντας πως η μαζική παραγωγή νέων «Oreshnik» θα ξεκινήσει στο κοντινό μέλλον.

Το πυραυλικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς "Oreshnik"

«Όπως είναι γνωστό, το τελευταίο ισχυρό όπλο της Ρωσίας έχει γίνει το πυραυλικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς "Oreshnik". Τον Νοέμβριο, σε απάντηση σε πλήγματα στο έδαφος της χώρας μας με δυτικά όπλα, χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία ένας βαλλιστικός πύραυλος με μη πυρηνική υπερηχητική κεφαλή», υπενθύμισε ο Πούτιν για το χτύπημα στην Ουκρανία.  «Στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να εξασφαλιστεί η μαζική παραγωγή τέτοιων συστημάτων για την προστασία της ασφάλειας της Ρωσίας και των συμμάχων μας».

Ο Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους 189 οικισμούς μέχρι στιγμής φέτος (χαρακτήρισε το 2024 χρονιά-ορόσημο για την επιχείρηση στα ουκρανικά εδάφη), τόνισε ότι τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας υπάρχουν για αποτροπή, προσθέτοντας πως «η χώρα θα διατηρήσει το δυναμικό και την ισόρροπη ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων».