Την ταυτότητα του φερόμενου ως Κινέζου κατασκόπου, που εμπλέκεται στην υπόθεση χρηματοδοτήσεων Κινέζων δωρητών, με επίκεντρο τον πρίγκιπα Άντριου δημοσιοποίησε Βρετανός δικαστής.

Ο φερόμενος ως κατάσκοπος ονομάζεται Γιανγκ Τενγκμπό, είναι 50 ετών και το 2023 του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών έκρινε ότι μετείχε σε «κρυφή και παραπλανητική δραστηριότητα» για λογαριασμό του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).

Η άρση της ανωνυμίας διατάχθηκε από το Βασιλικό Δικαστήριο, καθώς αναμενόταν ότι κάποιος βουλευτής θα τον κατονόμαζε. Παράλληλα, έχει κατατεθεί επείγουσα ερώτηση στο κοινοβούλιο για την ομάδα κατασκοπείας που φέρεται να ανήκει.

Διαβάστε επίσης: Τα βασιλικά σκάνδαλα που συγκλόνισαν τους γαλαζοαίματους κύκλους και την κοινή γνώμη

 Βρετανία: «Κορυφή του παγόβουνου»

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Σερ Iain Duncan Smith δήλωσε ότι ο φερόμενος ως Κινέζος κατάσκοπος θα μπορούσε να είναι ένας από τους πολλούς που λειτουργούν «σε κοινή θέα».

Ο βουλευτής που θα κάνει επείγουσα ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για την επιρροή της Κίνας, δήλωσε στο BBC Radio 4 ότι ο φερόμενος ως κατάσκοπος θα μπορούσε να είναι «η κορυφή του παγόβουνου» όσων βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και κάνουν την ίδια δουλειά. Πάντως στην ερώτησή του δεν αναφέρει τη βασιλική οικογένεια.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι βουλευτής του κόμματος του Φάρατζ σχεδίαζε να κατονομάσει τον Κινέζο φερόμενο ως πράκτορα, βάσει του κοινοβουλευτικού απορρήτου, που τον καθιστά απρόσβλητο από διώξεις για παραβίαση της εντολής ανωνυμίας. Ο πράκτορας ονομαζόταν ως Η6, πριν τη δημοσιοποίηση του ονόματός του.

Ποιος είναι ο Γιανγκ Τενγκμπό

Ο Γιανγκ Τενγκμπό θεωρείται ως «έμπιστος» του πρίγκιπα Άντριου και απαγορεύτηκε η είσοδός του στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι απειλεί την εθνική ασφάλεια.

Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο όταν ο Τενγκμπό έκανε έφεση κατά του αποκλεισμού του από τη χώρα και έγινε δεκτή. Οι βουλευτές έχουν έκτοτε εκφράσει την ανησυχία τους για το επίπεδο πρόσβασης που φέρεται να απέκτησε ο επιχειρηματίας, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε συναντηθεί με τους πρώην πρωθυπουργούς Ντέιβιντ Κάμερον και Τερέζα Μέι, χωρίς να υπάρχει υπόνοια ότι γνώριζαν τους δεσμούς του με το κινεζικό κράτος.

Σήμερα 50 χρονών, ο Γιανγκ Τενγκμπό εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος στην Κίνα πριν πάει ως φοιτητής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει πει ότι η Βρετανία είναι η δεύτερη πατρίδα του. Δημιούργησε μια εταιρεία μία εταιρεία που παρέχει συμβουλές σε βρετανικές επιχειρήσεις για το πώς μπορούν να λειτουργούν στην Κίνα.

Φέρεται να εργαζόταν για λογαριασμό του ΚΚΚ και του Τμήματος Ενωμένου Μετώπου Εργασίας, που είναι βραχίονας του κόμματος που κατηγορείται ότι χρησιμοποιείται για την άσκηση επιρροής σε ξένες οντότητες.

Αξιωματούχοι προειδοποίησαν το Υπουργείο Εσωτερικών ότι ήταν ο Τενγκμπό σε θέση να δημιουργήσει σχέσεις μεταξύ επιφανών προσωπικοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου και Κινέζων αξιωματούχων «που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για σκοπούς πολιτικής παρέμβασης». Σύμφωνα με τις Αρχές, υποβάθμισε τη σχέση του με την Κίνα, που σε συνδυασμό με τις σχέσεις του με τον πρίγκιπα Άντριου αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια.

 Οι σχέσεις με τον πρίγκιπα Άντριου

Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό πότε συναντήθηκε ο Τενγκμπό με τον πρίγκιπα Άντριου. Ο δούκας του Γιορκ, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι η συνάντηση έγινε μέσω «επίσημων διαύλων».

Οι δυο τους φέρονται να ήρθαν αρκετά κοντά, με αποτέλεσμα ο Τενγκμπό να προσκληθεί στο πάρτι γενεθλίων του πρίγκιπα Άντριου το 2020, να επισκεφθεί δύο φορές το παλάτι του Μπάκιγχαμ και να μπει στο Ουίνδσορ μετά από πρόσκλησή του.

Ο βοηθός του πρίγκιπας Ντόμινικ Χάμσαϊρ, σε επιστολή που εντοπίστηκε σε μία από τις συσκευές του Τενγκμπό φέρεται να δηλώνει ότι ο Κινέζος είναι ένας από τους «στενότερους εσωτερικούς έμπιστους του πρίγκιπα». «Υπό την καθοδήγησή σας, βρήκαμε έναν τρόπο να φέρνουμε τους αρμόδιους ανθρώπους απαρατήρητους μέσα και έξω από το σπίτι στο Ουίνδσορ», προσθέτει, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Η επιβεβαίωση

Ο Χάμσαϊρ επιβεβαίωσε επίσης στον φερόμενο ως κατάσκοπο ότι θα μπορούσε να ενεργήσει για λογαριασμό του πρίγκιπα Άντριου σε συνομιλίες «με πιθανούς εταίρους και επενδυτές στην Κίνα». Ένα άλλο έγγραφο απαριθμεί «κύρια σημεία συζήτησης» για μια κλήση με τον πρίγκιπα Άντριου, ο οποίος βρίσκεται «σε απελπιστική κατάσταση και θα αρπάξει οτιδήποτε».

Παλαιότερο δικαστήριο είχε εκτιμήσει ότι ο Τενγκμπό ήταν σε θέση «να δημιουργήσει σχέσεις μεταξύ ανώτερων Κινέζων αξιωματούχων και επιφανών προσωπικοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για σκοπούς πολιτικής παρέμβασης από το κινεζικό κράτος».